kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

A sokarcú pesztó

Vannak élelmiszerek, amelyek szinte nélkülözhetetlenek egy jól felszerelt konyhában, mert ezek segítségével pillanatok alatt fejedelmi ételt varázsolhatunk az egyszerű tésztából is. A pesto – magyarosan pesztó – egy hagyományos olasz szósz, amely friss fűszernövényekből, diófélékből, olívaolajból, fokhagymából valamint sajtból készül, és szinte bármilyen fogást fel lehet vele dobni. Ez az egyszerű, de nagyszerű szósz nem csak Itáliát, de az egész világot meghódította, ezért érdemes kicsit jobban szemügyre vennünk, mi mindenre használható.

A sokarcú pesztó seo cikk

Az eredeti recept

A pesztó hagyományos alapanyagai a következők:

  • friss bazsalikom
  • fenyőmag
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • parmezán

Változatok pesztóra

A jót is lehet tovább javítani, és mivel a gasztronómiai kísérletezés igazán örömteli és sikerélményekkel járó folyamat, az újragondolás folyamatosan terítéken van. Ennek köszönhetően a hagyományos bazsalikomos szósz mellett ma már számos alternatív változatban létezik a pesztó. Egyesek spenótot használnak bazsalikom helyett, míg mások a fenyőmagot dióval helyettesítik. Vannak, akik aszalt paradicsomot vagy sült pirospaprikát is adnak hozzá, ezzel igazán egyedi ízvilágot hozva létre.

Néhány tipp a felhasználására

Tésztával keverve: a legelterjedtebb és legegyszerűbb felhasználási mód szerint az al dente módra főzött tésztát még forrón, egy kevés főzővízzel együtt alaposan elkeverjük a szósszal és reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.

Tükörtojás pesztóval: a serpenyőt, amelyben a tükörtojást készítjük, olaj helyett pesztóval kenjük ki. Erre ütjük rá a tojást, így egy finom, fűszeres tojásételt kapunk.

Dobd fel a hummuszt: a hummusz jellegzetes ízéhez nagyon jól illik a bazsalikomos ízvilág, ezért egy kevés pesztót nyugodtan keverhetünk a mártogatósunkhoz. Friss paradicsommal tálalva felejthetetlen reggeliben lehet részünk.

Ízletes pác: bármilyen húst pácolhatunk pesztó segítségével, egyszerűen kenjük be vele a hússzeleteket, majd hagyjuk állni néhány órát, és már mehet is a sütőbe.

Enni nem csak szükséges, de jó is – egy finom meleg étel elfogyasztása után szebbnek látjuk a világot. Ha a mindennapos főzés nehezen megoldható, az ebéd házhoz rendelés nagy segítség lehet. Rendelje házhoz ételét az Interfood étlapjáról, lakjon jól velünk!

 

  • 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is. info button Részletek ticket button Jegyek