Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A szervezetek nem látják az alkalmazottakban rejlő tehetséget

Nyugat-Európában a szervezetek 95 százaléka tisztában van azzal, hogy a vállalaton belüli tehetségek felismerése javíthatja teljesítményüket és pénzügyi sikerüket, de az Oracle felmérésében részvevők alig negyede elégedett a tehetségek feltérképezésével.

A hardver- és szoftverfejlesztő cég szerdai közleményében hangsúlyozza, hogy emiatt jelentős a szakadék az üzleti szándék és a üzleti képességek között. Az Oracle az Egyesült Királyságban, Németországban, valamint Franciaországban több mint 300 üzleti döntéshozó megkérdezésével végzett felmérést a tehetségkezelésről.

Az eredmények szerint a tehetségek felismerésétől a cégek 54 százaléka - fő előnyként - nyereségességet, 53 százaléka pedig a képzési költségek lefaragását várja.

Az Oracle tanulmánya azt is megállapította, hogy az adatkezelésben járatlan szervezetekkel szemben az abban gyakorlott vállalatok jobban felismerik a tehetség felismerő rendszerek értékét. Az adatkezelésben jártas cégek 91 százaléka egyetért azzal a megállapítással, hogy a HR-osztályoknak a teljes üzleti célkitűzésekhez való hozzájárulás szemléltetésére kellene felhasználniuk a munkaerő-mérőszámaikat. Ezzel a megállapítással az adatkezelésben járatlan vállalatok csupán 70 százaléka ért egyet.

A szervezetek 43 százaléka szerint a tehetségek felismerésének fő akadályát a magas költségek jelentik. A válaszadók által kiemelt várható nyereségességi előnyök és a megtakarítások azonban potenciálisan felülmúlják a költségekkel kapcsolatos aggodalmakat. A vezetői támogatás hiánya (32 százalék) és az elemzői készségek hiánya (29 százalék) volt a két másik fontos tényező, amelyet a válaszadók az adoptáció további akadályaként megemlítettek.

A nyugat-európai szervezetek prioritási listájukon a munkaerő-felvétel minőségét nevezik meg legfontosabb tényezőként - 57 százalékuk nyilatkozott így - az alkalmazottak értékének és teljesítményének növelése szempontjából. Az utódlástervezés és a tehetség mobilitása számukra kevésbé jelent közvetlen problémát, mivel a szervezetek mindössze negyede tartja kiemelten fontosnak, hogy a legjobb teljesítményt nyújtó munkatársak bekerüljenek az utódlási tervekbe, ezzel is növelve a vállalat teljesítményét.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter