Szerző: Rozmis Kata
Megjelent: 3 éve

HR mérőszámok - a toborzás hatékonysága 2.

Előző cikkemben azt igértem, hogy „lehozom a földre” az adat-vezérelt döntéshozást, és ennek jegyében egy konkrét mérőszám kialakításával foglalkoztunk. Folytassuk ott, ahol abbahagytuk. A toborzási idő hosszánál. Cikkünk szerzője, Rozmis Kata előadóként részt vesz az Adatra fel! Konferencián.

Legutóbb meghatároztuk a
• mérésünk célját,
• a mérőszámunk pontos kiszámítási módját,
• a maximálisan elfogadtahó értéket,
• valamint a mérőszámunk részletekre bontásának módját a pontos akciótervek kidolgozásához.

A következő lépés, hogy ábrázoljuk a „megálmodott” információt. Lássuk, mit alkothatunk ebből vizualizációk szintjén. Készítettem egy minta adathalmazt, amin ki fogjuk próbálni a mérőszámunkat. Először természetesen egy központi szám kell, hogy felkerüljön a dashboardra: a toborzási folyamat hosszának átlaga a teljes szervezetre nézve és esetleg a legfontosabb részletezettségben (a mintánkon ez a szervezeti egység szerinti bontás lesz):

Az előzőekben meghatároztuk a toborzás maximálisan elfogadható hosszát is. Emellett érdemes bevezetnünk egy olyan thresholdot is, amihez viszonyítva már kiemelkedően jónak értékeljük az eredményt.

Egyszerűbben fogalmazva, bizonyos mérőszámok esetében érdemes három-elemű skálán gondolkodnunk. Valószínűleg mindenkinek meg is jelent a lelki szemei előtt a KPI-ok szokásos piros-sárga-zöld felosztása. Pontosan erről van szó.
Adatra Fel! Konferencia - 2018

A sikerhez vezető út adattal van kikövezve!

Időpont

: 2018 december 5. szerda

Helyszín

: Magnet Közösségi Ház

Hol tart a HR, miközben (állítólag) már az egész világ adat alapon működik? Digitalizáció, mesterséges intelligencia és adat-vezérelt döntéshozás - lassan a csapból is ez folyik, de tudjuk-e, hogy mit is takarnak a „buzzword”-ök.

Jelentkezés az Adatra Fel! konferenciára.

Egy üzleti intelligencia eszközzel könnyedén megtehetjük azt is, hogy ezeket a határvonalakat „tetszés szerint” beállíthatóvá tesszük. Hasznos lehet ez például egy évtervező stratégiai meetingen, ahol pl. a kontrollingtól érkeznek az adatok, hogy mely ágazat mekkora toborzási költséget engedhet meg magának - ami alapján mi be tudjuk majd állítani a toborzásra fordítható napok maximális számát. Vizualizációs best-practice-szel élve ennek a példának az ábrázolására használjunk bullet chart-ot:

Interaktív változatban kipróbálható itt.

Érdemes kipróbálni az interaktív változatot, mert rengeteg lehetőséget rejt magában egy ilyen eszközzel készült diagram. A kép jobb oldalán a legalsó paraméterrel például kiválaszthatjuk, hogy milyen részletezettségben akarjuk látni a számokat. Milyen jól jön ez akkor, amikor a megbeszélésen elhangzik a kérdés, hogy „oké, de mégis melyik telephely miatt vagyunk ennyire elmaradva az elvárásoktól?”. A válaszhoz nem kell többféle verzióval előre készülnünk. Elég egy a lehetőségekből álló listát beépítenünk ide, a többit elvégzi helyettünk az eszköz - mert erre találták ki.

A legutóbbi posztban már letettük a voksunkat a teljes időtartam részekre bontása mellett, mégpedig egyértelműen elkülöníthető feladatok/felelősök mentén. Lássuk, ez hogyan néz(het) ki diagrammon megjelenítve:

Egyelőre csak egymáshoz képest látjuk ezeket az időket, de ismét szükségünk lenne részletekre, trendekre, összefüggésekre ahhoz, hogy értéket alkossunk ebből az információból. Természetesen itt is megadhatunk elvárásokat státuszonként, de nézzünk most valami mást.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - HR mérőszámok - a toborzás hatékonysága 2.
2. oldal - Váltsuk mérőszámainkat minél gyorsabban akciótervekre
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az önmegvalósítás motiválja leginkább az egyetemistákat

A pozitív megerősítés mellett az önmegvalósítás motiválja leginkább a diákokat – derült ki a Budapesti Metropolitan Egyetem 600 fős... Teljes cikk

Kihívások és HR válaszok a koronavírus válságra

Kutatás készült a koronavírus-járvány harmadik hullámának HR kihívásairól. A jelentéshez 288 céget, intézményt és szervezetet kérdeztek meg... Teljes cikk

A magyar gazdaság szereplői jobban felkészültek a járvány harmadik hullámára

A Koronavírus járvány harmadik hulláma alatt a válaszadók több mint négyötöde már rendelkezett a pandémiára vonatkozó cselekvési tervvel – ez... Teljes cikk