Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

Ne csak üres szlogen legyen a munkáltatói értékígéret

A HR ma már nem kerülhet stratégiai szerepkörbe adatok nélkül. Adatból pedig a technológiának köszönhetően rengeteg áll rendelkezésre, az azonban már nem mindegy, hogy ezeket hogyan használjuk fel, hogy a munkáltatónak és a munkavállalónak is értéket adjon. Ha pedig az értékeknél tartunk, akkor milyen értékígérete lehet egy szervezetnek? Hogyan tudja a munkáltatói márkát tartalommal megtölteni és azt az egész munkavállalói életcikluson keresztül következetesen képviselni? Mindezekre a kérdésekre már online tréningek formájában is választ lehet kapni. Elindult a HR Akadémia, a HR Portal és a Webuni közös képzési felülete, ahol hiteles HR szakértők gyakorlatias módszerekkel adják át tudásukat.

Az adat mindenkinek hozzáadott értéket jelentsen

Magyarországon is kezd elterjedni, de még gyerekcipőben jár a HR adatelemzés, ahhoz képest, hogy az Egyesült Államokban már minden nagyobb cégnél van HR analitikával foglalkozó csapat vagy osztály, mondja Bodonyi Dániel, a Spark Institute at IBS tanácsadója, trénere, aki több tréninget is „tart” a HR Akadémián, az adatvezérelt HR-ről és toborzásról. Ezen a téren is a nagy multinacionális cégek járnak elöl, hiszen oda érkeznek be leghamarabb a külföldi példák, ugyanakkor a tréner szerint a közepes cégek is egyre nyitottabbak a témára, mert komoly kutyaszorítóba kerültek a munkaerőhiány miatt. A régi módszerek és eszközök nem működnek a toborzásban sem, ezért új eszközöket kell keresniük a kiválasztás, megtartás területén, ha már a bérek tekintetében nem tudnak a nagyokkal versenyezni.

Bodonyi Dániel szerint a legfontosabb, hogy demokratizálni kell az adatokhoz való hozzáférést, vagyis nem csak a HR kezében kell, hogy összpontosuljanak, hanem például a teamleaderek is hozzáférhessenek saját csapataikra lebontva, hogy minél többet tudjanak kihozni belőlük. A fluktuációról például ne az legyen szimplán a tudás, hogy mennyien mentek el, hanem a csapatvezetők lássák, hogy mekkora a kockázata a távozásnak, mi a fluktuáció oka, például, ha a kollégák nincsenek bevonva a döntésekbe, nincsenek megfelelően támogatva, nincs kijelölt karrierút. A HR adjon támogatást, képzést a közvetlen vezetőnek, hogy aztán be tudjon avatkozni, a szükséges döntéseket meghozni, folyamatokat átalakítani.

Fontos, hogy az adatokból kinyerhető információk mindenkinek hozzáadott értéket jelentsenek. Ezzel egyidejűleg az adatok felhasználásának módja és célja transzparens legyen, a munkavállalók is tisztában legyenek vele, hogy a tőlük származó információ hogyan hat a munkakörülményekre, a képzések elérhetőségére. Hogy nem csak egyszer egy évben számít a véleményük az éves értékeléskor, hanem akár hétről hétre foglalkoznak a problémáikkal, történik akció.

A közös nyelv a HR és az üzlet között elengedhetetlen, ha a HR stratégiai szerepéről beszélünk. Az online képzés célja, hogy megismertessen egy szemlélettel, kedvet csináljon, ahonnan azután tovább lehet lépni, ha valakit érdekel mélyebben a téma. „Ez nem egy sprint, hanem egy maraton” - mondta Bodonyi Dániel, aki a kurzust HR vezetőknek, HR business partnereknek, a toborzás, megtartás iránt érdeklődőknek, és a HR adatokkal foglalkozó munkatársaknak ajánlja.

Értékteremtés és értékígéret

Az értékteremtő HR business partnerségről tart kurzust Forgács Judit, HR szakember, a fOrgXpert International ügyvezetője és a HRopoly alapítója, aki hangsúlyozta, hogy a HR-nek nem lehet értékteremtő business támogató szerepe, amíg nem érti az üzletet. Sok esetben hiányoznak a HR-ből ezek a skillek: az analitikus gondolkodás, megközelítés, a befektetés megtérülésének kiszámítása. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen nagyon sokáig a HR területre pszichológusi vagy munkajogi háttérrel keresték a cégek a kollégákat és csak az elmúlt pár évben érezhető változás ebben a gyakorlatban. Pedig a HR egy adatbánya, amit ha megfelelően kiaknázunk, nagyon komoly üzleti tényezővé válhat a cégen belüli HR támogatás és ez nem csak a toborzás és megtartás terén rejt komoly lehetőséget a HR business partnerek számára.

Mint mondta az adatalapú döntés még mindig nem terjedt el eléggé, pedig a döntéseket ezek alapján kell előkészíteni. Azt azonban egy gép nem látja át, hogy mi a prioritás éppen az üzlet számára, hová kell helyezni a hangsúlyokat. A jó business partner modell a szervezet prioritásaihoz igazodik. Ehhez azonban a HR-nek értenie kell az üzlethez, ezért is tartja pozitív tendenciának, hogy HR-es szakterületre is egyre többen érkeznek üzleti oldalról.

A kurzust olyan HR szakembereknek ajánlja, akik szeretnének üzleti értékteremtő partnerré válni vagy akik már most is generalistaként vagy business partnerként dolgoznak és szeretnének az új, jövőbeni HR kihívásoknak is megfelelni. A képzésen szemléletet és keretrendszert oktatunk, és akinek ez megtetszik, lehetősége lesz folytatni egyéni fejlesztés kereteiben.

Nem eseti kampányra, hanem stratégiára van szükség

A munkáltatói értékígéret nagyon fontos, hogy ne csak egy szlogen, mögöttes tartalom nélküli üres fogalom legyen, hanem valós, releváns tartalommal legyen megtölthető, hangsúlyozza Zvezdovics Anita, a BrandFizz chief fizz officere, employer branding szakértő. A cégeknek először fel kell térképezniük, hogy mi az ő értékígéretük, a kurzus során abban segítik őket, hogy fel tudják mérni munkavállalói célcsoportjuk szükségleteit. Mi a fontos számukra munkavállaláskor, ehhez képest hogyan teljesít a cég, mennyire igazodik a tapasztalat a megfogalmazott igényekhez, esetleg mely területeken vannak hiányosságok, van szükség fejlesztésre. A munkavállalói élményt nem egy-egy kampánnyal, hanem integráltan kell fejleszteni. Ehhez a feliratkozók a kurzus során kapnak segédanyagot, feladatokat, hogy konkrét akciótervet tudjanak kidolgozni a folyamat végére.

A munkaerőhiány ellenére fontos, hogy a szervezetek ne rövidtávú kampányokban gondolkodjanak, hanem az üzleti igényeket figyelembe vevő, bevonzást, megtartást célzó márkastratégiát építsenek fel és kommunikáljanak. Tervszerű folyamat legyen, számszerűsíthető célokkal, integrált stratégia, a munkavállalói igényekre figyelemmel. Különben úgy sikerül, mint egy lenyúlt fotóval indult tinder randi, ahol már az első találkozáskor kiderül, hogy a valóság nem felel meg a várakozásoknak. A teljes munkavállalói életciklust le kell fedni, beépíteni a mindennapokba, a közvetlen vezetők és a kollégák bevonásával, hogy a stratégia fenntarthatóan tudjon működni.

A kurzust mindenkinek ajánlják, aki HR-es, marketinges, vagy vezető, szerepe van a kiválasztásban, megtartásban. Egy tavalyi felmérés szerint a munkahely elhagyását, főként a kezdeti időszakban, leginkább a csalódás, a be nem tartott ígéretek okozzák. Zvezdovics Anita is megerősítette, hogy Magyarországon megnőtt a 3-6 hónapon belüli fluktuáció. Ez pedig a cégeknek nagyon zsebbevágó, hiszen egy új belépő elvesztése akár 2,5-3 millió forintba is kerülhet, amennyiben valaki két hónapon belül felmond. Egy ilyen költséget pedig már nem lehet félvállról venni, különösen, ha több új munkatársról van szó.

A HR Akadémia employer branding kurzusait úgy állították össze, hogy nagyon sok letölthető, kézzelfogható, megvalósítható eszközt adjanak a nézők kezébe. Nem csak szempontrendszert és megközelítési módot szeretnének átadni, hanem olyan eszköztárat is, amivel azonnal lehet dolgozni, átültetni a gyakorlatba, a lehető leghamarabb.

Válogasson a HR Akadémia változatos képzései közül!Employer branding, adatvezérelt HR, motiváció, prezentáció és még számos egyéb izgalmas témakörben. Sok kurzushoz az első 100 beiratkozó ingyenesen férhet hozzá!


  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Augusztus 8-ig lehet pótfelvételire jelentkezni

Augusztus 8-án éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Teljes cikk

Új varrodai tan- és termelőműhely ad munkát 16 embernek Tiszaroffon

A Belügyminisztérium (BM) Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága saját költségvetésből létesítette a varrodát. Teljes cikk

Lézerközponttal bővült a Neumann János Egyetem Kecskeméten

Lézerlaboratóriumot alakítottak ki a Neumann János Egyetem kecskeméti bázisán. A Magyarországon hiánypótló beruházás infrastruktúrájának... Teljes cikk