Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Ácsokra a high tech világban is szükség lesz

A világ egyik legfejlettebb és leggazdagabb országában a fiatalok visszatérnek a kétkezi munkához, írja a Forbes. Tényleg jobban kellene tisztelnünk azt, aki egész nap egy asztal mellett ül, mint azt, aki a keze munkájával keresi meg a betevőt? - kérdezik. Egyre több és több fiatal válaszolja azt, hogy nem.

Az amerikai gazdaságban annyira megnőtt a kereslet a betanított és szakmunkások iránt, hogy nem tudják kielégíteni azt, nincs elég szakember.

Egyetemre járni drága, emellett az Y-generáció felfedezte, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, ha fizikai munkából élnek. Az ipari foglalkoztatás konjunktúráját éljük, és az ottani állások olyan fizetéseket is kínálnak, amik nagyobbak lehetnek, mint amelyek felsőfokú végzettséget kívánnak.

Az amerikai munkaügyi minisztérium számításai szerint például 2022-ben a mostaninál 24 százalékkal több ácsszakemberre lesz szükség, és az éves fizetésük elérheti a 90 ezer dollárt (27 millió forintot).

És mindez nemcsak az asztalos szakmára jellemző: 2017 végéig a 600 legfontosabb betanított és szakmunkások által végezhető munkakörben minimum 5 százalékkal nő a kereslet.

Olyan időkben élünk, amikor a technológiai fejlődés újabb ugrása miatt amerikaik ezreit, sőt millióit „rúghatják ki“ addigi munkakörükből. Robotok kerülhetnek a helyükre és ennek eredményeként egész iparágak szűnnek majd meg, vagy olyannyira átalakulnak, hogy rájuk sem lehet majd ismerni. A kőműves, az asztalos, a gázszerelő munkáját azonban viszonylagos állandóság jellemzi - a munkájuk nagy részéhez még mindig szükség lesz a két kezükre és a szakmai jártasságukra.

Forbes
Follow hrportal_hu on Twitter