kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 8 éve

Az ember, aki csak a hibáit sorolta az önéletrajzában

Egy New York-ban élő álláskereső újfajta önéletrajzzal próbálkozott, melyben a hibáit, hiányosságait emelte ki. Megkérdeztünk két szakembert, hogy Magyarországon mennyire megszokott az átlagtól eltérő, kreatív önéletrajz, illetve mennyire sikeres, behívnak-e valakit interjúra, ha ilyen CV-t készít. A magyar HR-szakemberek másként tekintenek az átlagtól eltérő önéletrajzra. Előnyös lehet, ha valaki felhívja magára a figyelmet, de vigyázni kell vele, nehogy visszaüssön és az illető végképp kiessen a munkaerőpiacról.

images

Releváns rezümé New Yorkban

„A karrierem során eddig vesztesként dolgoztam, nem nyertem semmilyen díjat.” Egy New York-ban élő fiatalember egy olyan fajta önéletrajzot küldött be cégekhez, amely teljesen őszinte módon a hibákat és a hiányosságokat emeli ki. Ezután rögtön nyolc helyre behívták őt.
Ízelítő Jeff szakmai tapasztalatiból:

2012-
Ogilvy & Mather
Vezető kreatív
Három projekten dolgoztam, amelyek végül nem jöttek össze.
Az első itt töltött évem alatt semmi érdemlegeset nem tudtam felmutatni.
Nem adtam el átütő öteteket XY-nak, sem VZ-nek.
.................................................................................................
2009-2012
DOB NY
Kreatív
Más ügynökségek elhappoltak előlem egy csomó ígéretes projektet.
Ha kényelmetlenül éreztem magam a helyemen, meg sem próbáltam másik kreatív csapatba átigazolni.
Egyetlenegy tévészpotot sem tudtam eladni.
................................................................................................
2009-2009
Droga5
Gyakornok
Részt vettem egy elbukott MySpace-projektben.
Az albérletemben majdnem megzabáltak a poloskák, úgyhogy más városba kellett költöznöm.
Rámenősebbnek kellett volna lennem.
A gyakornoki idő leteltével a cég nem vett fel.

Elmaradt eredmények
Már csak egy évem maradt, hogy felkerüljek a Legjobb 30 alatti kreatívok listára.
Be kellene fejeznem egy évekkel ezelőtt elkezdett könyvet.
A forgatókönyv-ötletem nem jutott be egy forgatókönyvíró-verseny elődöntőjébe.
Alulmaradtam az egyetemi softball-bajnokságon.
Semmilyen tanulmányi versenyen nem értem el helyezést.
A rádiós karrierem befuccsolt, nem sikerült DJ-ként elhelyezkednem.

Hiányosságok

Hazaviszem a munkámat, amitől az asszony totál kiborul.
Nehezen jegyzek meg neveket.
Nem jegyzetelek az értekezleteken, de mégis úgy néz ki, mert firkálgatok.
Több energiát kellene fektetnem abba, hogy a briefjeim ne legyenek olyan unalmasak.

A 29 éves Jeff Scardino egy tapasztalt, kreatív munkakörben dolgozott egy amerikai ügynökségnél. Megalkotta a releváns rezümét, mely felsorolja a jelölt hiányzó kitüntetéseit, a rossz referenciákat, a nem létező képességeket az álláskereső teljesítménye helyett. Tesztelte is az elméletét, Jeff tíz helyre adta be az önéletrajzot, olyan helyekre, ahol eséllyel pályázhatott. Két különböző önéletrajzot küldött be, mindig más nevet és címet használt. A szokatlan önéletrajzzal behívták őt több helyre is, míg a standard, hivatalos önéletrajzzal nem kapott egy interjú lehetőséget sem. Azt gondolta, ha az álláskeresés egy rémálommá válik, egy teljesen reménytelen küzdelemmé, valahogy ki kell vonnia magát a versenyből, így jutott el a furcsa önéletrajz gondolatáig.

Előnyös a gyengeség feltüntetése, de ne legyen releváns

Meglehetősen ritka az afféle felfogás, hogy egy álláskereső a saját hibáit is felsorolja – mondta a HR Portálnak nyilatkozva Limpár Imre tréner, tanácsadó, szakpszichológus. A legtöbben ma Magyarországon sajnos a sablonokból indulnak ki egy CV megírásakor és nehezen térnek el ettől. Sokan azt hiszik, nem szabad, nem lehet, sőt tilos eltérni a megszokottól. Pedig ha tudnák, mennyi, de mennyi példa van arra, amikor a szokatlant, az egyedit jutalmazza a bíráló. Mindenkori nulladik kérdés, hogy mi a célállás.

Az rendben van, ha valaki hibát tartalmazó CV-t küldd, változatos lehet, akár trükknek, de kétségbeesettnek is gondolhatjuk. Az biztos, hogy extra figyelmet szeretne ezzel a sajátos logikával, és ezt persze sokszor meg is kapja. Ami fontos, hogy mind dizájnt tekintve, mind tartalmilag nagyot "üthet", ha felhívja egy gyengeségre a figyelmét.
Limpár Imre szerint ritka, aki ilyen CV-t ír

Amit ezzel kapcsolatban még kiemel a szakember, hogy a hiba relevanciája lesz kulcs a célállásra vonatkozóan. Ha releváns a hiba, bár figyelemfelkeltő a dolog, könnyen el fog vérezni a kiválasztási rostán.

Ahogy a szakember kiemelte, a célállás dönti el, hogy milyen irányban érdemes módosítani egy klasszikus CV felosztását, szerkesztését. Végső soron a munkaerőpiac, akár bevallja, akár nem, két dolgot kérdez a munkavállalótól: 1) mihez ért? 2) mire tudja őt használni? (nem kihasználni!) Mit is jelent ez? Sarkítva: van egy adott profilú személy, akit a munkáltató keres, ebben hard és soft előfeltételeket tudatosan vagy tudat alatt megfogalmaz. Abban a pillanatban, hogy ez a profil találkozik a kérdéses CV által tükrözöttel, azonnal nő a behívási esély.

Minden technika esetében pedig a kisebbségi-ritkasági hatás is érvényesül. Amíg mindenki doc-ban, vagy docx-ben küld el egy anyagot, a pdf-re tudattalanul is nagyobb figyelmi kapacitás társul. De ha egy ötlet trend lesz, akkor kevésbé érdekes.
Még egy fontos szempont: amikor behívnak egy ilyen CV-vel rendelkező személyt, az interjún is énazonosnak, hitelesnek kell lennie azzal a stílussal, amit a CV-vel sugall.

Példák kreatív CV-re

A szakember két személyes kedvence:

- célállás: egy informatikus telefonos szoftverfejlesztéssel szeretett volna foglalkozni, a CV-jében a fotó egy telefon volt, aminek a háttérképére volt ő rá-photoshoppolva. Számos helyre azonnal behívták, annyira hiteles volt.

- célállás: építészmérnök, azért hívták be jó pár helyre, mert beírta, hogy a Rubik-kockát 1 perc 21 másodperc alatt kirakja.

- egyedi tartalom megfogalmazása szintén hatásos: amikor CV-t bírál a szakember, nagyon kedveli, ha valaki tud szinonimákkal dolgozni, és végre nem azt olvasom, hogy "jó kommunikációs készség stb". Kedvenc példám: az illető ezt írta a személyes kompetenciáihoz: "diplomatikus konfliktuskezelés" A szakember tanít több helyen is konfliktuskezelést, de annyira szokatlan volt ez a megfogalmazás, azonnal javasolta a behívásra. Néha egy ritka szókapcsolat, mint csali, elég.

Limpár Imre hozzátette, hogy kreatívkodni Europass CV-nél nem lehet, mert a sablon megköti az álláskereső kezét. Hagyományos, amerikai típusú CV-nél természetesen lehet, de azért óvatosan kell bánni a vízjelekkel, személyes logókkal, színezéssel, betűméret variálásokkal, photoshoppal, hiszen nem mindig a kreatív design és tartalom a cél, de abszolút indokolt lehet egy-egy pluszt ilyen formában bevetni.

A ppt-n, prezin, videó-cv-n alapuló technikák még csak épp kezdenek terjedni. A photoshoppolt hatások becsempészése már egy kicsit gyakrabban fordul elő. Nagyon fontos, hogy a célállás a döntő abban, érdemes-e kreatívkodni vagy sem. Nem utolsó sorban az álláskeresési stratégiának is stílusban passzolnia kell az írásos anyagnak is.

Ahol van tér kreatívnak lenni

Az olyan pozícióknál lenne a szakember szerint érdemesebb egy ilyen stílust képviselni, ahol az egyediséget a szervezeti kultúrában nem büntetik, sőt. Ahol kicsit autonóm a munkakör és a bevállalós, asszertív stílus a munkakörhöz kötött. Limpár Imre a versenyszférát, különösen a kkv szektort húzná alá leginkább, ahol nagyobb esélyt adna egy ilyen CV-nek. A szakember megjegyezte, egy-egy hiba belefoglalása sokféleképp nézhet ki, ebben számos-számos buktató akad.

A szakember kiemelte, hogy a CV-nek egyetlen célja van: útlevél az interjúig. Az egy külön csata már. Az biztos, az egyedibb szerkesztéssel és tartalommal sokkal nagyobb figyelmi kapacitást tudunk magunkra vonni, ez pedig aranyat ér egy olyan kiválasztás során, ahol tíz-húsz másodperceket szánnak maximum egy CV-re első körben.

Magyarországon nem megszokott a hibákat feltüntető önéletrajz

„Nem jellemző, hogy ilyen anyagokkal találkoznánk, most hirtelen nem is emlékszem rá, hogy előfordult-e volna valaha” – kezdte Beck Zsolt, a Beck and Partners Kft. ügyvezetője. Alapvetően elég furcsa gondolat, hisz az önéletrajz a jó tulajdonságokat, eredményeket, erősségeket kell, hogy kihangsúlyozza, hisz így nyerhető meg a HR-es, hogy eljussunk a személyes találkozóig. A személyes interjún persze már lehet a gyengeségekről beszélni, de ennek is megvan a módja, hogyan tálalhatóak a gyengeségek erősségként.
Beck Zsolt még sosem találkozott ilyen önéletrajzzal

Összefoglalva a témában az a szakember tapasztalata, hogy az önéletrajz, mint olyan, túl van misztifikálva az álláskeresők körében. Nagyon ritka, hogy valakinek sikerül igazán jó önéletrajzot küldenie, éppen ezért azt lehet mondani, hogy amivel ki lehet tűnni, az a jó önéletrajz. Amitől jó, az pedig az, hogy a tartalma pontosan a pozíció elvárásaira ad választ, jól érthető, kézenfekvő módon. Az adatok és információk úgy szerepelnek rajta, hogy a HR-eseknek, fejvadászoknak ne kelljen sok időt eltölteni az anyag böngészésével. Tartalmazza az önéletrajz az előző munkahelyeket, és egy mondatban kifejtve, hogy a cég mivel foglalkozik, hogy az illető ott milyen eredményeket ért el, és milyen feladatai voltak stb. Fontos, hogy az önéletrajzokban objektív adatok szerepeljenek, objektív eredményekkel, a szubjektumot hagyjuk a személyes interjúra.

Az önéletrajz egy kép a munkavállalóról, ezért persze igényesnek, rendezettnek kell lennie. Egyfajta marketing eszközként lehet tekinteni rá, de a legalapvetőbb mégiscsak a tartalmi része, azaz a jelölt tapasztalatai, tudása. Lehet bármilyen kreatív az anyaga, ha nem alkalmas a munkára, de visszafelé ez már nem igaz. Egy teljesen sima önéletrajzzal is felvételt nyerhet egy munkavállaló, ha minden elvárásnak tökéletesen megfelel. Vannak olyan pozíciók persze, ahol egy önéletrajznál plusz pont, ha különösen kreatív. Ezek leginkább a művészeti, marketing állások, nyilván itt plusz, ha a CV-ben is kreatív a munkavállaló – zárta a gondolatsort a szakember.

Ugyan nem gyengeségeket hangsúlyozó, de több élethelyzetre alkalmazható önéletrajz-adatbázisunkat itt találja.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk