Megjelent: 2 éve

Az MTA kutatói heti két napot a kormánynak dolgoznának

A HVG számolt be róla, hogy jövőre az Innovációs és Technológiai Minisztérium veszi át az MTA finanszírozásának nagy részét. A 24.hu most azt derítette ki, hogy a kormány azt várja el a jövőben az Akadémia dolgozóitól, hogy hetente két napon a számukra kedves témákat kutassák - hírösszefoglaló arról mi folyik az MTA körül.

Elsőként a HVG írt arról, hogy az MTA finanszírozásának nagy részét 2019-től az újonnan létrejövő minisztérium adná, összesen 20 milliárd forintot.

Schmidt Mária lapja a Figyelő a napokban kilistázta mit kutattak az akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának dolgozói az elmúlt években és azzal vádolta őket, hogy feltűnően sokat foglalkoznak a bevándorlással, a homoszexualitással.

Rudas Tamás, az MTA főigazgatója ezután közleményt adott ki, melyben elegánsan nem tetszését fejezte ki. "A társadalomtudományi kutatás természeténél fogva kritikai jellegű, azaz a társadalom működésében, az emberek egymás közötti kapcsolataiban jelentkező problémák feltárására, ezek okainak megismerésére törekszik. Ezt a feladatát csak akkor tudja ellátni, ha ellentmondásos jelenségek vizsgálatától sem riad vissza."

A 24.hu azonban úgy értesült Rudas arról írt az MTA elnökének, Lovász Lászlónak, hogy ki kell dolgozniuk egy olyan együttműködést, ami illeszkedik az innovációs minisztérium "kormányzati koncepciójába, de nem sérti az MTA integritását".

"Palkovics miniszter úr a finanszírozási mód megváltozásának lényegét megvilágítva azt mondta, hogy a támogatás csak jön, a bevételért tenni kell valamit, ez az új költségvetési modell értelme. Ha valóban ez a kormányzati szándék, akkor a jelenlegi szinte teljes témaválasztási szabadságtól el lehet mozdulni egy olyan irányba, amelyben a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormányzat által megjelölt témákon dolgoznak" - írja a Rudas.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a kutatók heti két napig a kormány számára kedves témákat kutatnák, a maradék három napon pedig saját kíváncsiságuk alapján.

A társadalomtudományi intézet egyik vezető beosztású kutatója a 24.hu-nak név nélkül úgy kommentálta a tervet, hogy az mindannak a tagadása, amiért az akadémia létrejött.

24.hu/HVG

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter