Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

Az online oktatási stratégia segít a munkaerő megtartásában

Régen féltek az emberek az online tréningektől, de mára rájöttek, hogy rengeteg idő spórolható meg velük, és egyre kevésbé jelent problémát az angol nyelv egy online kurzus elvégzésénél. Fazekas Éva, azaz JobAngel elmondta, milyen képzésekre van lehetőség az Oracle-nél.

Fazekas Éva Sales Representative pozícióban dolgozik az Oracle-nél, elmondása szerint ő ugyanolyan sales munkatárs a cégnél, mint a többiek, csak teljesen mást árusít. A cég tréningjeit, képzéseit, online kurzusait értékesíti munkáltatóknak. Azt tapasztalja, hogy mind a munkavállalók, mind a munkáltatók szívesen tanulnak vagy taníttatják dolgozóikat, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is figyelnek a munkavállalók érdekeire. A munkaadók részéről már nincs az a „katonás” rend, hogy ha nem tanulsz, akkor keress más munkát, de így is szívesen tanulnak a dolgozók, mert később magabiztosabban végzik a munkájukat.

Mi a legfontosabb, amit a munkáltató kap, ha tanulnak a cégnél a munkatársak?



Kézenfekvő, hogy akinek stabil munkaerőbázisa van, meg akarja tartani, emiatt izgalmas feladatokat akar adni a munkatársaknak, ám ehhez képezni kell őket. Akiket így kiképeznek, és végigcsinálnak egy projektet, azok maradni fognak a cégnél. Vonzó lehet sokaknak, hogy új dolgokat tanulhatnak, ami szabadságot ad, ráadásul előny, hogy akár otthonról végezhetik el a tanfolyamot. Más feelinget ad a munkavállalónak, szakmai önbizalmat ad az ilyen jellegű tudás.

A tudás jó dolog, de ösztönözheti a munkahelyváltást is.



Ha a munkavállalónak használható a tudása, akkor valószínűleg kevesebb idő alatt elvégzi a feladatot, hatékonyabbak lesznek a projektek, nem kell túlóráznia, nem kell túlórapénzt fizetni. Kérdés, hogy mi van akkor, ha kiképezzük a munkavállalót és elviszi a tudását, és mi van akkor, ha nem képezzük és marad…

Fél éve dolgozik ebben a munkakörben, mik a tervei?



Az Oracle oktatási programjával meg kell mozgatni a piacot. Ez egy speciális termékkör, az átlagos felhasználók nem feltétlenül ismerik. Általában a szakemberek használják, ismerik. Az ilyen professzionális eszközökkel az szokott lenni a nehézség, hogy sok speciális funkciójukat nem használják, mi ezeket tanítjuk meg, ezáltal hatékonyabb lehet a munkavégzés.
JobAngel190426Kérdés, hogy mi van akkor, ha kiképezzük a munkavállalót és elviszi a tudását, és mi van akkor, ha nem képezzük és marad…

Mennyi időt szükséges tanulásra fordítani?



5 napos kurzussal meg lehet ismerni az alapinformációkat rengeteg AHA élményt szerezve. Az Oracle-nél tárgyi tudást adunk, és lehetőséget a gyakorlásra, akkor is tudunk új dolgot mondani, ha elméleti ismeretei már vannak valakinek korábbi tanfolyamról. Egy ilyen tréninggel más struktúrába tudja szedni a tudását. Van egy távoli elérésű tesztkörnyezet (lásd keretben - a szerk.), amiben feladatokat lehet megoldani, ott van az instruktor, aki segít, és ezt át tudtuk vinni online kurzusokba is. Az oktatásaink így modern, jó hangulatú, szakmai önbizalmat adó, jól strukturált tréningek.

Az oktatás fontos része egy olyan gépi környezet, ahol egy távoli gépen előre előkészített virtuális környezetben gyakorolhatják be a hallgatók az épp tanult rendszerhez kötődő gyakorlati lépéseket. Feladatokat oldanak meg, szimulált hibákat javítanak, és ha maguk hibáznak ebben a környezetben, az is kockázatmentes és a tanulást szolgálja.

Van az emberekben elég fegyelem ehhez?



Régen féltek az online kurzusoktól, mert nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy valaki otthon nekiüljön tanulni, de rájöttek, hogy tanórákra járni olyan sok plusz idő, amit tanulásra is fordíthatnak. Szerencsére sok munkáltató már biztosít külön tanulóidőt, ami a munkaidő része, így a kollégának nem a magánélete rovására kell tanulnia. Nagy örömömre a nyelvi korlátok is kezdenek eltűnni, már nem probléma, ha a tananyag angolul van, de a jobb megértést segítendő angolul feliratozzuk az angol nyelvű videókat. Emellé adunk egy keresőrendszert, ami megmondja, melyik videóban, hányadik percnél említik a kulcsszavat.

Kik és milyen területről jönnek tréningre?



Főleg fejlesztők, rendszergazdák, adatbázis kezelők, üzemeltetők tanulnak nálunk, valamint azok, akik később majd oktatni akarnak. Vannak már szakmai vezetőknek címzett átfogó kurzusaink is, olyan stratégiai témákról, mint pl. az IT biztonság. Évek óta léteznek ezek a tréningek, de most kezdenek elterjedni.

Hogyan lehet rábeszélni a munkáltatókat arra, hogy képezzék a munkavállalóikat?



Először a portfóliót kell bemutatni: vannak tantermi és online kurzusaink is, különböző szinteken, fókusszal. Ezekhez kapcsolódóan az előnyöket: a képzett emberek révén az üzleti siker is könnyebben elérhető. Az Oracle-nél igyekszünk az egyedi igényeket is kiszolgálni: nálunk nem kell a teljes tananyagot megtanulni, hiszen ebből sok mindent nem fog használni, ezért privát tréningeket is tartunk, ahol azt tanulja meg, amivel később dolgozni fog. Van lehetőség vizsgára is, egy nemzetközi, minősített vizsgaközpontban standard vizsgát tehet, igazolva a munkáltatója felé is, hogy a tudást megszerezte, alkalmazni tudja a gyakorlatban. Így a munkáltatók elmondhatják, hogy megbízható szakembereik vannak. Akik elvégzik ezeket a kurzusokat, azok tényleg profik lesznek az adott programban, témában. Aki nálunk elvégez egy kurzust, nemcsak a nevében lesz professional, hanem tényleg profin fogja használni a tudását. A munkáltatók elégedettek szoktak lenni, a legnagyobb kritika az, hogy túl tömény a tananyag. Ezt azzal enyhítjük, hogy még a tantermi tanfolyam után is tudunk biztosítani online gyakorlási lehetőséget.

Akkor viszont sok időt kell beletenni viszonylag rövid időszakon belül, hogy átmenjen a tananyag a fejekbe. A munkáltatók szokták kérni, hogy minél kevesebb ideig tartson a tanulás?



Az időn van a hangsúly, de másként. Mi 90 napra adunk hozzáférést az online tananyaghoz, mert rájöttünk, hogy az iparágban szokásos 30 nap kevés lehet egy dolog megtanulásához, kijegyzeteléshez, begyakorlásához. E tekintetben szerintem elöl járunk.

Mi a kurrens most a tananyagok között?



Nálunk a Java (programozási nyelv, programozási struktúra) és az SQL (adatbázis struktúra) a legnépszerűbb, de összesen közel 1600 féle kurzusunk van. Ezen felül hatalmas az érdeklődés az előfizetésekre, amikor éves hozzáférést adunk a teljes online tananyagbázisunkhoz, vagy az ügyfél igénye szerint egy-egy meghatározott témához.

Mire fókuszálnak?



Fontos, hogy olyat tanuljanak, amit értenek, amit tudnak használni, amitől hatékonyabbá válik a munkavégzés. Privát tréningen könnyebben tanulnak, mert ott azt sajátíthatják el, amire szükségük van.

Azokban a munkakörökben ahol magasabb a képzettség és magasabb a hajlandóság a munkavállalók képzésére, ott is előfordul még, hogy biztatni kell a munkavállalókat, hogy merjék kérni, hogy ők tanulni akarnak?



Ez általában úgy néz ki, hogy a munkavállaló dolgozik egy adott rendszerben, ha jön egy új verzió, megpróbálja magától elsajátítani. Ez időbe telik. Ha nincs ideje, akkor az valaminek a rovására megy, vagy a tanulást hanyagolja el, vagy a munka lesz kevésbé hatékony. Ha egy munkáltató azt látja, hogy az alkalmazott valamiben bizonytalan, célszerű kivenni a munkából, egy pár napos tréningre elküldeni, hogy megtanulja pontosan, hogyan kell használni azt a bizonyos szoftvert, programot.
Állaskeresőknek és toborzási céllal érkezőknek is ajánljuk az Allasportal.hu-t, a HRPortál állásgyűjtő oldalát!


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Az online oktatási stratégia segít a munkaerő megtartásában
2. oldal - A „majd kialakul” helyzetekben szólaljon meg a vészcsengő
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk

Mi lesz a szakmád? Még fel sem találták? Így készülj a jövő munkaerőpiacára!

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az... Teljes cikk