Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Bővül a Start-kártyát igénybe vevők köre

Újabb társadalmi csoportok válthatnak ki Start kártyát a második félévtől.

Eddig Start kártyát csak a fiatalok válthattak ki, a kártya két éves érvényességi ideje alatt foglalkoztatóik jelentős járulékkedvezményt vehettek igénybe. Ez a kártyatípus a jövőben is fennmarad, de hasonló kedvezményt vehetnek majd igénybe azok a munkáltatók is akik ápolási díj után, vagy a különféle gyermekgondozási juttatásokat követően, vagy a gyermekgondozási díjjal egy időben vállalják a foglalkoztatást, illetve 50 év feletti, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű tartósan regisztrált álláskeresőt vesznek fel.

Ezek a személyek a Start kártya helyett Start Plusz, illetve Start Extra kártyát válthatnak ki. Ezek a kártyák is két évig érvényesek, valamint egymást követően ugyancsak több munkáltatónál lehet igénybe venni a kedvezményt. A Start Plusz kártyát nemcsak az ápolási díj, illetve a gyes, gyed, gyet után egy évig, de a gyes ideje alatt is ki lehet majd váltatni.

A Start Extra kártyát az 50 év feletti, vagy a legfeljebb alapfokú végzettségű személyek válthatják ki, ha tartósan regisztrált álláskeresők. Tartósan regisztráltnak számít valaki, ha a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább egy évig volt regisztrált álláskereső. A pályakezdők akkor számítanak tartósan regisztráltnak, ha a kártyaigénylés előtti 8 hónapból legalább fél évnyi volt a regisztrációjuk.

A Start Plusz kártya tulajdonosai a Start kártyához hasonló járulékkedvezménnyel foglalkoztathatók majd. Tehát a két év alatt nem kell megfizetni a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a munkáltatói és társadalombiztosítási járulékok helyett az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos a járulékfizetési kötelezettség. A változás annyi a Start kártyához képest, hogy a Start Plusz kártya tulajdonosai egységesen a minimálbér kétszeresét jelentő keresetig vehetik igénybe a kedvezményt. A Start kártyánál alapesetben a minimálbér másfélszereséig számolható el a járulékkedvezmény, csak felsőfokú végzettségűeknél lehet elszámolni annak kétszereséig.

A Start Extra kártya viszont a Start kártyánál jóval nagyobb kedvezményt ad. Ennek indoka, hogy a Start Extra kártya jogosultjainak jóval nehezebb elhelyezkedni. A kártyával rendelkező foglalkoztatója két évig ugyancsak mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól. Az első évben viszont a munkáltatói és társadalombiztosítási járulékok helyett egyáltalán nem kell járulékot fizetnie, a második évben is csak 15 százalékot.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter