Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Céges közgyűlésen küzd a női karrierért

Egyedi módon küzd a nők munkahelyi érvényesüléséért egy feminista svéd politikusnő. Gudrun Schyman, a Baloldali Párt egykori elnöke tíz tőzsdei cég részvényeiből vett egy-egy darabot, majd nagy médiaérdeklődés közepette az éves közgyűléseken beolvas a macho cégvezetőknek.

Európában a skandináv országok a női esélyegyenlőség élharcosai. Főként a politikában figyelhető meg az európai átlagnál jóval erősebb női jelenlét. A svéd Baloldali Párt egykori elnökasszonya, Gudrun Schyman ennek ellenére elégedetlen a nők gazdasági szerepvállalásával és több nőt szeretne látni a vállalatok menedzsmentjében.

Jelenleg Svédországban a nagy cégek felügyelő-bizottságaiban 21,5 százalékos a nők aránya, míg például a szomszédos Norvégiában kétszer akkora. Igaz, ott törvényi előírás tőzsdei cégeknek, hogy felügyelő-bizottságaikban a nők aránya legalább 40 százalék legyen. Svédországban más a helyzet. Itt a parlamenti pártok szerint nem a törvényhozóknak, hanem a részvényeseknek a dolga a női kvóta kikényszerítése.

Beolvasott a Wallenberg családnak
Gudrun Schyman, "mellékállásban" a svéd feminista mozgalom egyik élharcosa, tíz cégnél is részvényt vásárolt, és az éves közgyűléseken olvas be a férfi cégvezetőknek. Ott volt például a Wallenberg vállalatbirodalom éves közgyűlésén és keményen számon kérte a menedzsmentben a nők háttérbe szorítását Marcus Wallenberg cégvezetőn.


Follow hrportal_hu on Twitter