kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Coacholni kreatívan is lehet

A kreativitás mindannyiunknak mást jelent. Véleményünk szerint a kreativitás egy alkotási folyamat, amelyben a rendelkezésre álló belső és külső erőforrásokat újszerűen használjuk, ahol új nézőpontra, új módszerre van szükség. Így válik igazán kreatívvá a folyamat, amely lehet egy projekt, egy stratégiaalkotás vagy egy új viselkedés elsajátítása.

A coaching azért kimagaslóan kreatív folyamat, mert nagyon kevés benne a szabály. Ahol sok szabály létezik, kész megoldások és módszerek vannak szinte mindenre, ott az újnak kevés helye van. Az a rend és a fegyelem birodalma, alacsony kockázattal és kevés motivációval a változásra. Ahol nincsenek szabályok, az a káosz maga. Ahol kevés szabály van, ott születik a kreativitás. A káosz szélén a kockázat és a motiváció megfelelő egyensúlyban van. Ezen a vékony mezsgyén egyensúlyozunk és gondoskodunk arról, hogy ügyfelünk biztonságos utat találjon a célja felé. Ehhez a kölcsönös bizalom és nyitottság adja biztonságos teret.

Amikor még csak kezdtük a coacholást, a mentorunkat faggattuk arról, hogyan tehetnénk szert magabiztosságra ebben a szerepben? Válasza ez volt: kreatívan. Bízzunk a folyamatban és alakítsuk azt kreatívan. Az ügyfelekkel való munkánk során ez mindig új értelmet nyer, megerősíti a válasz helyességét.
A kreativitás az "erő, amely a zöld száron át kibontja a szirmokat" Dylan Thomas


A coach a pillanatban táncol, kíváncsi, nyitott és teljes figyelmével veszi körbe az ügyfelet, összes érzékével "alkot". Pillanatról pillanatra újratervezi, igazítja, testre szabja a folyamatot. Ehhez a folyamatos designhoz saját belső erőforrásait, összes érzékét és az ügyfél erőforrásaiból származó információkat veszi igénybe. A coach az ügyféllel együtt hozza létre a kapcsolatot, azt az áramlatot, FLOW-t, amely mindkettőjüket inspirálja. Erre az áramlatra bátran fel lehet feküdni, messzire visz. Ez egy közös alkotófolyamat, létre hozunk valami újat. A kreativitásban éppen az az izgalmas, hogy nem tudjuk, mi fog történni, mi lesz a végeredmény, csupán abban bízunk, hogy a végeredmény igen közel lesz a kívánt célhoz. Esetleg túl is szárnyalja azt.

A közmondás szerint: nem látja a fától az erdőt. Lefordítva a coaching nyelvére ez annyit tesz, hogy a megszokott módszereink, útjaink, eszközeink (a FA) akadályozzák a kreativitásunk kibontakozását, innovatív, új és éppen ezért kimagaslóan sikeres megoldások születését (az egész ERDŐ). Ha azt az egy fát sikerül megkerülnünk és mögé látnunk, akkor hihetetlen teljesítményekre és eredményekre lehetünk képesek. A kerülőutat a coach tervezi annak érdekében, hogy az ügyfél láthassa az egész erdőt és sok fa közül választhassa ki azt, amelyikből a mesterművét létrehozza.

A coach követi az ügyfél által elszórt morzsákat amikor térképet készít. Széles eszköztárból választ minden pillanatban, esetleg eszközöket együtt használ. A coach kreativitásának a célja, hogy megmutassa ügyfelének a fát, amitől nem látja az erdőt. Néha szabályokat kell megszegni, járt utat elhagyni a járatlanért. A legnyilvánvalóbb példát számos alkalommal átéltük coaching folyamatokban, ügyfeleinket kísérve. Ez az a helyzet, amikor az ügyfél akadályba ütközik.

Próbál átmenni az ajtón, mindig ugyanúgy. Aztán változtat egy picit, másik kézzel nyomja a kilincset, esetleg térddel is rásegít. Persze nem sikerül az ajtót kinyitni, akárhogy próbálja. A coach mellette áll és látja, hogy ez egy nyithatatlan ajtó, viszont tudja, hogy ajtók sora vár nyitásra, lengőajtó, tolóajtó, harmonikaajtó, kapu, kiskapu, rejtekajtó és még ki tudja hányféle? A coach feladata ráébreszteni az ügyfelet arra, hogy máshogy is át lehet jutni a falon. Számára a legnagyobb öröm, amikor látja ügyfele arcán a felismerést: létezik más módszer is, heuréka!

A kreativitás kulcsa lehet egy szó, egy tekintet, egy metafora, egy meghökkentő-kizökkentő mondat. Mivel a coaching egy párbeszéd, az ügyfél ugyanúgy forrása a kreativitásnak, mint a coach.

Drosztmér Anna EBC, CSP coach
Hegyi Nóra CSP coach

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek