Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Csökkent a munkanélküliség Észak-Magyarországon

Egy hónap alatt csaknem másfélezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régióban, ennek ellenére továbbra is jócskán százezer fölött van számuk, a nyílvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta 21,1 százalékos - tette közzé a májusi adatokat honlapján a regionális munkaügyi központ.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék által alkotott észak-magyarországi régióban az év ötödik hónapjában 109.129 munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ, 1337-tel kevesebbet mint áprilisban, az elmúlt év májusához képest viszont majdnem 20 ezerrel többet.

A legtöbb munkanélkülit, csaknem 68 ezret Borsod-Abaúj-Zemplénben regisztrálták, Hevesben 22,2 ezer, Nógrádban pedig majdnem 19 ezer volt a számuk májusban. Egy hónap alatt Heves megyében 4 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma, míg Borsodban 1,8, míg Nógrádban 4,7 százalékkal mérséklődött.

Észak-Magyarországon május végén az álláskeresők csaknem tizede volt pályakezdő, a munkanélküliek között arányuk 1,6 százalékkal múlta felül az országos átlagot. A legtöbb pályakezdőt szintén Borsodban regisztrálták. A munkanélküliség viszonylagos mérséklése elsősorban a közfoglalkoztatás bővítésének köszönhető, és az üres álláshelyeknek mindössze hatodához nem kapcsolódott valamilyen támogatási forma, "lényegében minden hat, újonnan bejelentett állásból öt támogatott álláshely volt". Ezek túlnyomó hányadát települési önkormányzatok hirdették meg.

A három észak-magyarországi megyében májusban 12 munkáltató jelezte, hogy csoportos létszámleépítésre készül, összesen 463 munkavállalót küldenek el. Ez a szám 267-el haladta meg az áprilisit. Főleg a fémalapanyag-, a gépjármű alkatrész gyártás, a fémfeldolgozás és a gépgyártás területét érintette a csoportos elbocsátás.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter