Megjelent: 2 éve

Diákmunkán túl, rugalmas lehetőségek a nyári szünet után

Még csak alig néhány hete kezdődött meg a diákmunka szezonja, de a cégek a munkaerő szervezés tekintetében nem dőlhetnek hátra, mert nyár végén a diákok visszatérnek az iskolába. Igaz, hogy ez a szezonális munkák végét is jelenti, de vannak olyan ágazatok, ahol szeptembertől sem áll meg az élet, humánerőforrásra folyamatosan szükség van. Honnan, és milyen foglalkoztatásban lehetnek még tartalékok?

pannon work

A szövetkezeti munkavégzés Magyarországon nem csak az Iskolaszövetkezeteket jelenti, a Pannon-Work Csoportnál, Elekes Péter Szövetkezeti Üzletágvezetővel összegyűjtöttük a lehetséges megoldásokat.

Ma Magyarországon négy olyan szövetkezeti foglalkoztatási forma létezik, amelyek bázisán lehetnek még tartalékok: Iskolaszövetkezet, Közérdekű Nyugdíjasszövetkezet, Kisgyermekkel otthonlévők Szövetkezete és a Szociális Szövetkezetek. Ezek azt a célt szolgálják, hogy alternatív módon megtalálhassák egymást a foglalkoztató cégek és a munkavállalók. 

Miért éri meg szövetkezeti foglalkoztatási formában gondolkodni?

Ha túllépünk azon az alapvető igényen, hogy jelen munkaerő-piaci helyzetben minden szóba jöhető forrás létkérdés, a szövetkezeti foglalkoztatási formák mindegyikéről elmondhatjuk, hogy a foglalkoztatóra háruló adminisztrációs feladatok elenyészőek a tipikus, pl. munkaviszonyban történő foglalkoztatással szemben. A munkáltatóknak nem kell állományba venniük a munkavállalókat, nem kell a be és kiléptetési, bérszámfejtési, munkaügyi adminisztrációval foglalkozniuk, mert azt az szövetkezet végzi.

Valamennyi szövetkezeti foglalkoztatás legfontosabb előnye a rugalmassága, azaz a napi igényekhez való alkalmazkodás lehetősége. Ebből következik, hogy a fix (bér) költségek minimalizálhatók, nincs állásidő, tehát nincs ennek költsége, az esetleg betegség, vagy más ok miatt kieső erőforrásnak nincs közvetlen költsége, pótlásuk gyors és rutinszerű. A szövetkezetek szolgáltatása nem keletkeztet szociális adó hozzájárulási kötelezettséget és költségként elszámolható.

pannon work

De mi is a különbség köztük és mikor melyik irányba érdemes fordulni?

Az Iskolaszövetkezet, Közérdekű Nyugdíjasszövetkezet és a Kisgyermekkel Otthonlévők szövetkezete nagyon sok paraméterében hasonlít egymáshoz. A legfontosabb, hogy csak bizonyos élethelyzetben lehet adott szövetkezet tagja a munkavállaló, 

Iskolaszövetkezeti tag lehet a 16. (nyári tanszünetben 15.) év feletti nappali tagozatos hallgatói vagy tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatal, aki munkát vállalhat az iskolaszövetkezetben. Az iskolaszövetkezet várja 25 éves korukig a passzív félév időtartama alatt is a fiatalokat, tévhit, hogy iskolai időszakban főleg délután és hétvégén tudnak munkát vállalni, hiszen az oktatás rendje is változatos az egyes intézményekben, illetve a fent említett passzív féléves hallgatók rugalmasak a munkavállalásukat illetően. 2022 év elejétől a 25 év alattiak SZJA fizetési kedvezményben részesülhetnek, valamint a minimálbér és garantált bérminimum emelkedésével együtt a tavalyi évhez képest akár 20-30%-kal magasabb díjazásért dolgozhatnak.

2017 júliusától lehetővé vált az öregségi nyugdíjban részesülőknek nyugdíjas szövetkezeten keresztül visszatérni a munkaerőpiacra. Legfontosabb előnye, hogy tapasztalt munkavállalók, rész vagy teljes munkaidőben, elsősorban napközben vállalnak munkát. Nagyrészt könnyű fizikai, vagy adminisztratív feladatokkal bízhatóak meg, ahol kamatoztathatják korábbi élet- és munkatapasztalataikat. A szövetkezeti tag nyugdíjasok is jól járnak, mert a munkavégzés mellett is jogosultak nyugellátásukra, a szövetkezetben személyes közreműködésükkel szerzett pénzbeli jövedelmüket pedig mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény 2021. július 1-ei módosítása kibővítette az atipikus foglalkoztatási lehetőségeket a Kisgyermekkel Otthonlévők Szövetkezetének alapításának a lehetőségével. Ebben a szövetkezeti formában a GYED, GYES ellátásban részesülő édesanyák és édesapák vállalhatnak munkát. A munkáltatók ezzel újabb lehetőséget kaptak arra, hogy a hiányzó munkaerőt rugalmasan pótolják. A kismamák akár a saját munkahelyükre is vissza tudnak menni munkavégzés céljából e szövetkezeten keresztül úgy, hogy fizetés nélküli szabadságukat nem szakítják meg munkaviszonyukban. Könnyű fizikai, vagy adminisztrációs munkát vállalnak, de sokszor saját korábbi munkakörükbe térnek vissza rugalmas munkaszervezési paraméterekkel. Mivel nyitottak a távmunkavégzésre, nem csak azok a kisgyermekes szülők vállalnak munkát, akik el tudják helyezni gyermeküket napközben.

pannon work

Hazánkban hosszú évek óta töretlen sikere van az egyszerűsített foglalkoztatásnak. Népszerű önmagában, de másodállásként is sokan tesznek szert így plusz jövedelemre. Az alkalmi munkavállalók legtöbbször rendelkeznek munkatapasztalattal, többségük aktív fiatal, vagy középkorú, így nehezebb, vagy bonyolultabb fizikai munkával is megbízhatók. A nappali munkák mellett előszeretettel vállalnak éjszakai műszakot, vagy hétvégi feladatot is.

Bár 2022. július 1-től az extraprofitról szóló 197/2022.kormányrendelet megemelte az alkalmi foglalkoztatás utáni adófizetés összegét: júliustól duplájára emelkedik a közteher napi összege, még mindig jelentős e foglalkoztatás adóelőnye. Az egyszerűsített foglalkoztatásnak is vannak korlátai: a munkavállaló egyhuzamban 5 napig, egy hónapban 15 napig, míg egy év alatt legfeljebb 90 napig létesíthet ilyen határozott időre szóló munkaviszonyt, a munkáltatóknak ennek ellenére is érdemes egyszerűsített foglalkoztatásban gondolkodniuk, hiszen a gazdasági és iparágon belüli változásokhoz való alkalmazkodást megkönnyíti e rugalmas alkalmazási megoldások. 

A Pannon-Work Csoportnál országosan 16 irodában és képviseleten több ezer diákot, nyugdíjast, kismamát és aktív korú munkavállalót foglalkoztatunk egész évben a piaci szegmens minden területén. Minden adottsággal rendelkezünk ahhoz, hogy ügyfeleinknek a számukra legmegfelelőbb munkaerő kombinációt ajánljuk.

Szakemberekből álló csapatunkkal azon dolgozunk, hogy partnereink munkaerőigényét felmérve rugalmasan biztosítsunk munkaerőt akár alkalmi, akár szezonális feladatok elvégzéséhez.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Elfogyott a magyar munkaerő? Főszerepben a toborzás!

Noha a cégek tavaly a megfogyatkozott magyar munkaerő okozta kihívásokra a harmadik országbeli munkaerő felé való nyitással reagáltak, egyfajta... Teljes cikk

Értékteremtő közösségi tér a fenntarthatóság szolgálatában

Kell egy hely, amely egyszerre ad otthont a fenntarthatóság alternatíváit hirdető, szemléletfejlesztő, jobb világot szolgáló kezdeményezéseknek,... Teljes cikk

"A top 3-ba akarunk kerülni": új vezetők, ambiciózus tervek az IDBC-nél

Két hónapja érkeztek. Éhesek a sikerre. Piacvezető multiktól váltottak, ott tanulták ki a recruiter szakmát, jól működő csapatokat építettek,... Teljes cikk