Megjelent: 1 hónapja

Diákmunkán túl, rugalmas lehetőségek a nyári szünet után

Még csak alig néhány hete kezdődött meg a diákmunka szezonja, de a cégek a munkaerő szervezés tekintetében nem dőlhetnek hátra, mert nyár végén a diákok visszatérnek az iskolába. Igaz, hogy ez a szezonális munkák végét is jelenti, de vannak olyan ágazatok, ahol szeptembertől sem áll meg az élet, humánerőforrásra folyamatosan szükség van. Honnan, és milyen foglalkoztatásban lehetnek még tartalékok?

A szövetkezeti munkavégzés Magyarországon nem csak az Iskolaszövetkezeteket jelenti, a Pannon-Work Csoportnál, Elekes Péter Szövetkezeti Üzletágvezetővel összegyűjtöttük a lehetséges megoldásokat.

Ma Magyarországon négy olyan szövetkezeti foglalkoztatási forma létezik, amelyek bázisán lehetnek még tartalékok: Iskolaszövetkezet, Közérdekű Nyugdíjasszövetkezet, Kisgyermekkel otthonlévők Szövetkezete és a Szociális Szövetkezetek. Ezek azt a célt szolgálják, hogy alternatív módon megtalálhassák egymást a foglalkoztató cégek és a munkavállalók. 

Miért éri meg szövetkezeti foglalkoztatási formában gondolkodni?

Ha túllépünk azon az alapvető igényen, hogy jelen munkaerő-piaci helyzetben minden szóba jöhető forrás létkérdés, a szövetkezeti foglalkoztatási formák mindegyikéről elmondhatjuk, hogy a foglalkoztatóra háruló adminisztrációs feladatok elenyészőek a tipikus, pl. munkaviszonyban történő foglalkoztatással szemben. A munkáltatóknak nem kell állományba venniük a munkavállalókat, nem kell a be és kiléptetési, bérszámfejtési, munkaügyi adminisztrációval foglalkozniuk, mert azt az szövetkezet végzi.

Valamennyi szövetkezeti foglalkoztatás legfontosabb előnye a rugalmassága, azaz a napi igényekhez való alkalmazkodás lehetősége. Ebből következik, hogy a fix (bér) költségek minimalizálhatók, nincs állásidő, tehát nincs ennek költsége, az esetleg betegség, vagy más ok miatt kieső erőforrásnak nincs közvetlen költsége, pótlásuk gyors és rutinszerű. A szövetkezetek szolgáltatása nem keletkeztet szociális adó hozzájárulási kötelezettséget és költségként elszámolható.

pannon work

De mi is a különbség köztük és mikor melyik irányba érdemes fordulni?

Az Iskolaszövetkezet, Közérdekű Nyugdíjasszövetkezet és a Kisgyermekkel Otthonlévők szövetkezete nagyon sok paraméterében hasonlít egymáshoz. A legfontosabb, hogy csak bizonyos élethelyzetben lehet adott szövetkezet tagja a munkavállaló, 

Iskolaszövetkezeti tag lehet a 16. (nyári tanszünetben 15.) év feletti nappali tagozatos hallgatói vagy tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatal, aki munkát vállalhat az iskolaszövetkezetben. Az iskolaszövetkezet várja 25 éves korukig a passzív félév időtartama alatt is a fiatalokat, tévhit, hogy iskolai időszakban főleg délután és hétvégén tudnak munkát vállalni, hiszen az oktatás rendje is változatos az egyes intézményekben, illetve a fent említett passzív féléves hallgatók rugalmasak a munkavállalásukat illetően. 2022 év elejétől a 25 év alattiak SZJA fizetési kedvezményben részesülhetnek, valamint a minimálbér és garantált bérminimum emelkedésével együtt a tavalyi évhez képest akár 20-30%-kal magasabb díjazásért dolgozhatnak.

2017 júliusától lehetővé vált az öregségi nyugdíjban részesülőknek nyugdíjas szövetkezeten keresztül visszatérni a munkaerőpiacra. Legfontosabb előnye, hogy tapasztalt munkavállalók, rész vagy teljes munkaidőben, elsősorban napközben vállalnak munkát. Nagyrészt könnyű fizikai, vagy adminisztratív feladatokkal bízhatóak meg, ahol kamatoztathatják korábbi élet- és munkatapasztalataikat. A szövetkezeti tag nyugdíjasok is jól járnak, mert a munkavégzés mellett is jogosultak nyugellátásukra, a szövetkezetben személyes közreműködésükkel szerzett pénzbeli jövedelmüket pedig mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli.

A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény 2021. július 1-ei módosítása kibővítette az atipikus foglalkoztatási lehetőségeket a Kisgyermekkel Otthonlévők Szövetkezetének alapításának a lehetőségével. Ebben a szövetkezeti formában a GYED, GYES ellátásban részesülő édesanyák és édesapák vállalhatnak munkát. A munkáltatók ezzel újabb lehetőséget kaptak arra, hogy a hiányzó munkaerőt rugalmasan pótolják. A kismamák akár a saját munkahelyükre is vissza tudnak menni munkavégzés céljából e szövetkezeten keresztül úgy, hogy fizetés nélküli szabadságukat nem szakítják meg munkaviszonyukban. Könnyű fizikai, vagy adminisztrációs munkát vállalnak, de sokszor saját korábbi munkakörükbe térnek vissza rugalmas munkaszervezési paraméterekkel. Mivel nyitottak a távmunkavégzésre, nem csak azok a kisgyermekes szülők vállalnak munkát, akik el tudják helyezni gyermeküket napközben.

pannon work

Hazánkban hosszú évek óta töretlen sikere van az egyszerűsített foglalkoztatásnak. Népszerű önmagában, de másodállásként is sokan tesznek szert így plusz jövedelemre. Az alkalmi munkavállalók legtöbbször rendelkeznek munkatapasztalattal, többségük aktív fiatal, vagy középkorú, így nehezebb, vagy bonyolultabb fizikai munkával is megbízhatók. A nappali munkák mellett előszeretettel vállalnak éjszakai műszakot, vagy hétvégi feladatot is.

Bár 2022. július 1-től az extraprofitról szóló 197/2022.kormányrendelet megemelte az alkalmi foglalkoztatás utáni adófizetés összegét: júliustól duplájára emelkedik a közteher napi összege, még mindig jelentős e foglalkoztatás adóelőnye. Az egyszerűsített foglalkoztatásnak is vannak korlátai: a munkavállaló egyhuzamban 5 napig, egy hónapban 15 napig, míg egy év alatt legfeljebb 90 napig létesíthet ilyen határozott időre szóló munkaviszonyt, a munkáltatóknak ennek ellenére is érdemes egyszerűsített foglalkoztatásban gondolkodniuk, hiszen a gazdasági és iparágon belüli változásokhoz való alkalmazkodást megkönnyíti e rugalmas alkalmazási megoldások. 

A Pannon-Work Csoportnál országosan 16 irodában és képviseleten több ezer diákot, nyugdíjast, kismamát és aktív korú munkavállalót foglalkoztatunk egész évben a piaci szegmens minden területén. Minden adottsággal rendelkezünk ahhoz, hogy ügyfeleinknek a számukra legmegfelelőbb munkaerő kombinációt ajánljuk.

Szakemberekből álló csapatunkkal azon dolgozunk, hogy partnereink munkaerőigényét felmérve rugalmasan biztosítsunk munkaerőt akár alkalmi, akár szezonális feladatok elvégzéséhez.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Adat nélkül nincs fejlődés... a vállalati oktatásban sem!

Kihívások 2022-ben a vállalati képzések területén? Az L-Soft és a Skilldict szakértői keresik az optimális lehetőségeket és online eszközöket.... Teljes cikk

Agilis vállalatok, agilis kompetenciák fejlesztése

Felgyorsult, kiszámíthatatlan, sérülékeny világban élünk, ahol a cégek napi szinten kényszerülnek üzleti tevékenységeik felülbírálatára,... Teljes cikk

A bérszámfejtés kiszervezése szinte mindenkinek megérheti

Amikor egy cég kiszervezi a bérszámfejtését, a folyamat első és legfontosabb állomása a szolgáltató cég kiválasztása. Bérszámfejtő céget... Teljes cikk

Facebook