Megjelent: 7 éve

Éhenhalásra elég a bölcsődei dolgozók fizetése

A legfrissebb KSH-adatok alapján a bölcsődei dolgozók 80 százaléka - 20-25 év munka után - havi nettó 100 ezer forintnál kevesebb fizetést visz haza. Holott például a pesti Baross utcai bölcsődében az összes gondozónőnek érettségire épülő felsőfokú szakképzettsége van, többen pedig főiskolát végeztek. A szociális ágazatban pedig - amelyhez a bölcsődei nevelőkön kívül az idősgondozók, családsegítők, gyermekjóléti intézményekben, fogyatékos- és hajléktalanellátásban, szociális, illetve a bentlakásos otthonokban dolgozók is tartoznak - az átlagkereset: havi nettó 71 ezer forint.

A bölcsődei gondozók ezért - a szociális területen dolgozók ágazati megmozdulása mellett - nyílt levelet írtak Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a bérproblémák megoldását kérve. Egyelőre a minisztérium nem válaszolt a kezdeményezésükre.

Lehetetlen ennyi pénzből kijönni - mondják a megkérdezett bölcsődei dolgozók. Véleményük szerint még a duplája sem lenne sok, de legalább adna számukra egy kis biztonságot fizetéstől fizetésig. Annamari, az egyik gondozónő elvált, egyedül neveli két iskolás gyerekét, rokonoknál laknak, de még így sem elég hármójuknak a 90 ezer forintos bölcsődei fizetése, ezért munka mellett takarítani jár.Pedig ő korábban munka mellett végezte el a főiskolai gyermeknevelői szakot, a diplomáját viszont még nem kapta meg, mert a kötelező nyelvvizsga még hiányzik - pénz és idő híján nem könnyű nyelvet tanulni.

Lucza Ibolya viszont pont ebbe az irányba váltott: 12 éve állt be bölcsődei gondozónak, mikor özvegyen maradt. Mint mondja, máshogy nem tudta volna hova tenni a gyereket, olyan állás kellett, ahol az esték, hétvégék legalább szabadok. Azóta már a legkisebb is elsőéves joghallgató, de csak úgy boldogul, ha kiegészítésképpen is gyerekfelügyeletet vállal.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a jelenlegi kormány két ágazatot preferál: az oktatást és az egészségügyet. Az ott dolgozókkal foglalkoznak, legalább meghirdették a pedagógus-életpályamodellt, és akkor is elindult valami, amikor berakták az orvosok a felmondólevelüket a borítékba. A szociális ágazatban dolgozók el lettek felejtve, mondja Szűcs Viktória.

Két éve kitalálták a képviselőcsere programot: három parlamenti politikus beállt melléjük dolgozni a bölcsődébe. Mégsem történt semmi a bérekkel. A szakszervezeti vezető szerint hiába leveleznek a minisztériumokkal, készítenek felméréseket arról, hogy a bölcsődei szakdolgozók fizetéséből nem lehet megélni. A szaktárcánál a helyettes államtitkárig jutottak el. A minisztériumtól azt a választ kapták, hogy az ország rossz helyzetben van, nincs pénz a béremelésünkre.

Rengeteg a pályaelhagyó, aki teheti, átképzi magát a valamivel jobban kereső óvodapedagógusnak, de sokan teljesen más területen helyezkednek el, például eladónak mennek bevásárlóközpontokba. Ennyit ott is megkeresnek, miközben nincs rajtuk ekkora felelősség.

Hajduk Anikó is tovább képezte magát a Nyugat-Magyarországi Egyetem csecsemő- és kisgyermek-nevelői szakán, júniusban kapta meg a diplomáját. A magasabb végzettség - 28 év bölcsődei pályafutás után - ezentúl nagyjából havi 25 ezer forint pluszpénzt fog jelenteni. "Van egy olyan mondásunk, hogy aki bölcsődében szeretne dolgozni, az menjen jól férjhez" - meséli Hajduk.

A dolgozók közt feszültséget okoz, hogy a minimálbér és a szakmunkás-bérminimum szintjére felhúzott fizetések miatt lényegében ugyanannyit keres egy pályakezdő kisgyermeknevelő, mint aki évtizedek óta ezt a munkát végzi. A szociális ágazatban dolgozók keresetét ugyanis 2008 óta a válságra hivatkozva befagyasztották.

A hvg.hu-nak nyilatkozó bölcsődei gondozónők szerint amióta üdülési csekket sem kapnak, nyaralni sem mennek. Mint egyikük megjegyezte, az idei vakáció az volt, hogy a bizonyítványért a gyerek kapott egy 1 napos strandbelépőt.

hvg.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Majdnem 13 százalékkal nő idén a rezsióradíj az építőiparban

A minimális építőipari rezsióradíjat 2020-ban óránként 4165 forintban határozták meg a 2019-ben elért óránkénti 3696 forintot követően -... Teljes cikk

Minden századik foglalkoztatott fodrász vagy kozmetikus

Magyarországon az összes foglalkoztatott csaknem egy százaléka, több mint 43 ezer ember dolgozik fodrászként, kozmetikusként az Eurostat szerint. Az... Teljes cikk

A rendezvényiparban dolgozók a járvány után sem lélegezhetnek fel

A koronavírus-járvány talán a rendezvényiparban okozta a legnagyobb károkat. A legrosszabb helyzetben a rendezvényszervező ügynökségek munkatársai... Teljes cikk