kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 15 éve

Előtérbe kerül a HR tanácsadói szerepe a Boschnál

Nehéz évet zárt a Bosch csoport Magyarországon: a bevételek első ízben maradtak el a tervezettől. A válság a magyar cégek létszámán is nyomot hagyott: 250 fővel csökkent az alkalmazottak száma. Ugyanakkor a Bosch Budapesti Fejlesztési Központban 120 új tehetség kapott lehetőséget. - Egy munkanap alatt 15 szabadalom világszerte nem kis teljesítmény, ezek kivitelezéséhez azonban kiváló koponyákra van szükség - mondta el portálunknak Fluck Benedek. A Bosch humán erőforrás vezetője beszélt 2009-es HR stratégiájukról.

Nehéz évet zárt a Bosch Magyarországon, mivel a második félévtől a gazdasági válság miatt csökkentek a csoport magyarországi bevétele - mondta Thomas E. Beyer, a vállalat magyarországi képviselője. Az eddigi években folyamatos fejlődést produkáló vállalatcsoport bevételei első ízben maradtak el a tervezettől. A cég magyarországi forgalma tavaly 1,372 millió euró volt, s ez az ezt megelőző év 94 százalékával egyenértékű. A befektetésekre szánt 79 millió euró ugyan hárommillióval a 2007-es szint alatt maradt, ugyanakkor a k+f-re 11 millióval többet költöttek (36 millió euró). A csoport főállású dolgozóinak száma 7500-ról 7250 főre csökkent. A vállalatcsoport magyarországi eladásainak értéke 202 millió euró volt tavaly, míg 2007-ben 323 millió eurót tett ki.

"Nehéz év lesz 2009"

Thomas E. Beyer
Thomas E. Beyer közölte, a legjobban az autóiparnak gyártó cégeik érezték meg tavaly a negyedik negyedévben a válságot, ami hatott a hatvani és a miskolci gyáruk teljesítményére is. Gépjármű technológia terén hét százalékos mínuszt ért el a cég. Ezt emelte ki beszédében Thomas J. Schönenberg, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója is, aki szerint 2009 nehéz év lesz, bár számos új elektronikai komponens gyártásának elindítását tervezik. A vállalat megkezdte a felkészülést a jövőre, amit az bizonyít a legjobban, hogy további új gyártósorokat vár idén, valamint folytatja technológiai fejlesztéseit és munkavállalói képzését is.

Thomas E. Beyer kérdésekre válaszolva elmondta: az idei évre vonatkozóan "borzasztóan nehéz előrejelzést adni", a válság végére vonatkozó várakozások ugyanis nagyon eltérőek. A képviselő elmondta: az elmúlt hónapokban már megtették a szükséges intézkedéseket, így további leépítésekre nem lesz szükség, ha nem romlik a világgazdasági helyzet. Amennyiben csökken a megrendelések száma, igazodniuk kell a piachoz. Nehéz év elé nézünk, ám a kedvezőtlen hatások ellenére is megtartjuk vezető pozíciónkat, és már a válság utáni időkre, és különösen a környezetbarát technológiákra koncentrálunk, ebben is hosszabb távon tervezünk Magyarországgal - jegyezte meg.

Csökkent a magyar leányvállalatok létszáma

A magyar cégek létszámán is nyomot hagyott a válság. A legnagyobb autóipari beszállító, a világszerte 282 ezer embert foglalkoztató, és Magyarország második legnagyobb külföldi munkaadója 3 százalékos leépítést hajtott végre hazánkban. Miközben a Németországon kívüli fejlesztéseknek köszönhetően világszerte 11 ezer alkalmazottal növekedett a Bosch csoport alkalmazottainak száma, addig Magyarországon 250 fővel csökkent. A leépítés elsősorban a kölcsönzött és a határozott munkaszerződéses dolgozókat érintette, akiknek a szerződését nem hosszabbították meg.
Jelenleg a cég (12 leaányvállalatánál) budapesti értékesítési és fejlesztési központjában, valamint egri, hatvani és miskolci gyárában 7250-en dolgoznak, a tavalyi 7500 fő helyett - mondta el a Bosch csoport magyarországiképviselője.

Bosch Budapesti Fejlesztési Központ: 120 új tehetség kapott lehetőséget

Pneumobil
Innováció terén ugyanakkor 18 százalékos növekedés tapasztalható a cégnél. A Bosch csoport fejlesztői 2008-ban 3850 szabadalmat nyújtottak be nemzetközi szinten, ebből részesedett a Bosch Budapesti Fejlesztési Központja ésmiskolci elektromos kéziszerszámgyára is. A német cég magyarországi kutatási tevékenységét néhány mérnökkel kezdte: a Budapesti Műszaki Egyetemről átigazolt tanár vezetésével 1999-ben automata sebességváltók software fejlesztésébe kezdtek, tavaly óta 120-szal több, immár 430 mérnök dolgozik a Bosch Budapesti Fejlesztési Központban, ahol hét fő járműipari területen dolgoznak. Hatvanban és Miskolcon is működik fejlesztőrészleg. - Egy munkanap alatt 15 szabadalom világszerte nem kis teljesítmény, ezek kivitelezéséhez azonban kiváló koponyákra van szükség. Így nem csoda, ha a vállalat jövőbeli tervei között nagy hangsúlyt kapott a tehetségmenedzsment - mondta el a HR Portálnak Fluck Benedek, a Bosch humán erőforrás vezetője.

A Bosch Rexroth Pneumatika Kft. egri gyárában rövidesen befejeződik az a tavaly kezdődött kétmillió eurós beruházás sorozat, amelynek révén júniusban megkezdődhet a pneumatikus gépvezérlők sorozatgyártása. Ehhez 15 új munkatársat tanítanak be. Gödri István, a budapesti Bosch Rexroth kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy jelenleg a piaci pozíciójuk megerősítése a céljuk, a csökkenő piacon is árbevételnövekedést várnak.

Együtt a jövő mérnökeiért

A hazai Bosch 2008-ban 36 millió eurót költött kutatásra és fejlesztésre, ez közel másfélszeres növekedés egy év alatt. Továbbra is együttműködik több oktatási intézménnyel, a Budapesti Műszaki Főiskolával például intelligens kisautó fejlesztésén dolgoznak. Idén újabb autóelektronikai laboratórium megnyitását tervezi a BME-n. Hiszen mint minden előrelátó cég, a Bosch is minél korábban kívánja felismerni a talentumokat, és szorgalmazzák, hogy a diákok fejében minél korábban összekapcsolódjon az elmélet a gyakorlattal.

Motiváció válságban

Fluck Benedek
Fluck Benedek, a HR Portálnak elmondta, hogy belső karrierlehetőségekkel, fejlesztő programokkal, különböző kedvezményekkel, juttatásokkal, prémiumokkal kívánják motiválni munkavállalóikat: például egészségkártyát, utazási költségtérítést, étkezési utalványt, vagy kedvezményes étkeztetési lehetőségeket biztosít dolgozóiknak. A teljesítményértékelő rendszer (TÉR) is működik a csoportnál, ehhez kapcsolódó potenciál értékelés alapján ítélik meg például, hogy ki vehet részt vezetőképzésen, amely komoly befektetés a vállalat részéről, ugyanis több éves fejlesztésről van szó.

Az is motivációs értékkel bír, hogy milyen karrierlehetőségek közül választhat a dolgozó. A Bosch-nál háromféle karrierút létezik, így egy kiváló szakember ugyanolyan juttatásokat, fizetést kaphat, mint egy középvezető.

A Bosch 2009-es HR stratégiája

Az, hogy lesz-e 2009-ben további elbocsátás, nagyban függ a vevői megrendelések alakulásától, illetve a költségcsökkentő intézkedésektől - fejtette ki a humán erőforrás vezető. Hozzátette: a költségek lefaragása nemcsak elbocsátással, hanem munkaidő csökkentéssel, kapacitás átcsoportosítással is történhet. Ehhez az eszközhöz nyúltak például az egri leányvállalatnál, ahonnan harminc főt vezényeltek át a miskolci egységhez, hiszen ott nagyobb szükség volt munkájukra. Válságkezelő intézkedésnek tudható be a tréningek racionalizálása is: például az egyes telephelyek közösen szerveznek képzéseket, így optimalizálva az azonos témakörben szervezett oktatások számát, gyakoriságát - említette meg Fluck Benedek. Emellett egyes üzletágakban, illetve vezetői szinteken elhalasztották a 2009-es béremelést.

A Bosch alapértékei szerint zajlik minden, így a létszámcsökkentés is. Azaz felelősséget vállalnak döntéseikért és dolgozóikért, nyílt és őszinte kommunikáció és bizalom jellemzi a vállalati kultúrát. Ez a gondoskodó elbocsátásban is megnyilvánul, azaz: átképzéssel, álláskeresési tanácsadással, referenciával növelik sz elbocsátott dolgozó munkaerő-piaci helyzetét és elhelyezkedési esélyeit - közölte a HR vezető. A változó piaci körülmények azonban a feladatokat, és a munkaköröket is átrajzolják. Az eddig prioritást élvező feladatok háttérbe szorulnak, és egyes feladatkörök ügyfél-orientáltabbá válnak.

A vezető azt is elmondta, hogy mindezek függvényében hogyan változik a HR osztály feladata: a Bosch személyzeti osztályán egy időre háttérbe szorul a toborzás, kiválasztás: a munkaerő-felvétel helyett a meglévő dolgozók motiválása, fejlesztése, a szervezeti változások megszervezése, és azok végrehajtásának támogatása lesz a fő feladat. Emellett fejlesztik a HR-esek jogi ismereteit az esetleges elbocsátások miatt. A jövőbeli növekedéshez, valamint a világszínvonalú gyártáshoz és a vevők magas szintű kiszolgálásához szükség van tehetséges mérnökökre, így továbbra is figyelik a munkaerőpiacot, illetve a felsőoktatásból kikerülő fiatalokat, hiszen a munkaerő adja meg az adott cég értékét. A HR tanácsadói szerepe sokkal inkább előtérbe kerül.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk