kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Eltűnt a cég a dolgozó táppénze alatt - mit lehet tenni?

Köteles-e visszavenni a munkaadó a gyes-en levőt? Mit tegyünk, ha táppénz alatt fantommá vált munkaadónk? Kell-e étkezést biztosítania a munkaadónak 12 órás munkarendben? Dr. Sipos Márta munkajogász válaszol.

images

images

Felmondási idő letöltése: munkavállalói jogok

Munkáltatóm rendes felmondás esetén megszabhatja-e azt, hogy a felmentési időmet a felmondási időm mely napjain töltsem. Jelen esetben egy multi cégről van szó és folyamatos munkarendben dolgozom. Ezt az időszakot én határozhatom meg? Munkáltatóm állítása szerint erre nincs lehetőségem, mivel ezzel veszélyeztetném a folyamatos működést, és törvényi szabályozásra hivatkoznak. Én ezt nem találtam meg a Munka törvénykönyvében.

Dr. Sipos Márta: Ön tudja jól, vagyis a felmondási idő felére az Ön kérésére megfelelő időpontban kell mentesíteni a munkavégzés alól (mert Ön keresi a munkát).
(A Munka törvénykönyvének vonatkozó része:
93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.
(2) A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.)


Közterület-felügyelői visszásságok

Közterület-felügyelő vagyok. Főnököm napi magas intézkedésszámra kötelez (a munkaköri leírásban ez nem szerepel), időnként utasít, hogy mekkora összegre büntessek (ezt személyes jogom lenne eldönteni). Kihez fordulhatok, ha jogsértőnek találom?

Dr. Sipos Márta: A munkaügyi bíróság illetékes az ilyen ügyekben. (De előtte egyeztethet a "főnök" felettesével is...)

Rossz bélyegző: levonhatnak a munkabérből?

Jogos-e az üzletvezető azon döntése, hogy levonja a béremből az elrontott számlák összegét. Több bélyegző is van, amit használunk és véletlenül rosszat nyomtam rá. Most ő ezeknek az ellenértékét szeretné rajtam behajtani.

Dr. Sipos Márta: Nem valószínű, kérje a munkaügyi felügyelet eljárását.

Kirúgás élelmiszercseréért - arányos?

Adómentes juttatásként kaptam cégemtől 1 zsák élelmiszercsomagot (7 ezer forint értékben, több nem lehetett). Ebből a csomagból én kivettem 2 kg árut, és beraktam helyette 2 kg lejárt szavatosságú terméket. Ezután elvittem a cégtől, de utólag valaki "feldobott", és ez alapján engem kirúgtak a cégtől. A kérdésem az lenne, hogy:
- jogos volt a kirúgásom?
- lehet ezt lopásként,vagyis jogosulatlan árukivitelként értelmezni?
- kár érte a céget a lejárt szavatosságú termék elvitele okán?

Dr. Sipos Márta: A jogviszonyt megszüntető határozat indokolásában foglaltak valódiságát és okszerűségét a bíróság előtt a munkáltatónak kell bizonyítani, Önnek pedig azt, hogy vagy nem igaz, amit okként feltüntettek, vagy aránytalan az elkövetett cselekmény súlyához képest. Dönteni a Munkaügyi Bíróság dönthet !- a bizonyítás eredményétől függően.

Próbaidő alatt elküldték

Támogatott munkavállalóként dolgozom egy szervezetnél. 3 hónapos próbaidőn vagyok, és a munkáltató felmondott most nekem a próbaidő legvégén, arra hivatkozva, hogy nincsen a cégnek pénze. Azt mondta, hogy a próbaidő végéig még ki tud fizetni tovább nem. A munkaügy és a munkahelyem közötti szerződésben az áll, hogy a támogatásom időtartama fél év (még 3 hónap van hátra belőle), illetve, hogy a támogatás időtartamáig foglalkoztat, valamint munkaviszonyomat működéssel összefüggő okokból, rendes felmondással nem szünteti meg. Kérdésem az lenne, hogy a munkáltató jogosan mondott-e fel nekem?

Dr. Sipos Márta: A próbaidő alatt a másik fél indokolás nélkül megszüntetheti a jogviszonyt, a további esetekben a munkaügyi bíróság dönthet arról, megáll-e a jogviszony megszüntetésének indoka.

Jár-e étkezés vagy csak étkezési szünet?

Egy szállodában dolgozom recepciósként Start kártyával. Amiről szeretnék többet megtudni, az a munkahelyi étkeztetés. 12 órás folyamatos műszakban egy déli menüt biztosít nekünk a szálloda kedvezményesen, és semmi többet. A műszak reggel 8-tól este 8-ig tart. A szállodában étterem is található, ahol a kedvezményt érvényesíthetjük. Szeretném megtudni, hogy valóban egy étkezés jár-e, vagy egyáltalán nem is jár kötelezően, csak adható?

Dr. Sipos Márta: A munkáltató étkezési szüntetet köteles biztosítani, 6 óra után 20 percet, majd minden 3 óra után ugyanennyit. Tehát szünetet és nem étkezést! Minden munkaidő-munkaközi szünet problémával javasolom, hogy keressék a munkaügyi felügyelőséget.

Fantommá vált munkaadó

A férjem üzemi balesetet szenvedett. Felépülése alatt a cége egyszerűen eltűnt, vagy átalakult, nem tudni... Most szereztünk tudomást az OEP-en keresztül, hogy a férjem egy másik, ismeretlen céghez van átjelentve. Egy hét múlva hova tud ő visszamenni dolgozni? Vagy ki és hogyan szünteti meg a munkaviszonyát? Ki fogja visszaadni az előző cége által kiadott rendes felmondással megszüntetett munkaügyi anyagait? Kitől fog kapni munkaviszonyt megszüntető határozatot, hogy legalább munkanélküli segélyre irányuló kérelmet be tudjon adni, amíg nem talál munkát? Hogyan lehet az, hogy az új cégtől semmilyen értesítést nem kapott?

Dr. Sipos Márta: A Céginformációs Szolgálattól az interneten megtudhatják, mi történt az előző - jelenlegi céggel. A munkaügyi felügyelet eljárását kérhetik, hogy a jogviszony megszüntetésével kapcsolatos iratokat adják ki és a késedelemért büntessék meg a munkáltatót. Minden más üggyel a munkavégzés helye szerint illetékes Munkaügyi Bíróságot kell felkeresni.

Dilemma gyes végén

Július végén jár le a gyesem. Jelenlegi munkahelyemre nem szeretnék visszamenni, mert időközben találtam új munkahelyet, ahol augusztus közepén kezdeném a munkát. Azt szeretném megtudni, hogy számomra mi lenne a legkedvezőbb megoldás? Mondjak fel a gyes utolsó napjaiban, vagy várjam meg a szabadság kezdetét? Ha a munkáltató nem akarja a közös megegyezést, milyen jogszerű lehetőségen van a munkaviszony megszüntetésére? Semmiképpen nem szeretném, ha jelenlegi munkáltatóm felmondási idő letöltésére kötelezne.

Dr. Sipos Márta: Vagy felmond, és akkor le kell dolgozni a felmondási időt; vagy bejelenti, hogy letelt a gyes, jön vissza dolgozni és reményei szerint a munkáltató felmond; vagy közös megegyezéssel megpróbálnak valami köztes megállapodást elérni.

Gyesen levőt köteles visszavenni a munkaadó?

Jelenleg gyeden vagyok, de szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni úgy, hogy a gyedről lemondok és gyest igényelek. Köteles-e a munkáltatóm visszavenni így, hogy még nincs 3 éves a gyermekem? A munkámat a kolléganőim között szétosztották, nem vettek fel a helyemre senkit. Megteheti a cég, hogy azt mondja, hogy megszűnt a munkaköröm?

Dr. Sipos Márta: Nem köteles önt a gyes alatt alkalmazni, de állásidőre járó juttatást követelhet és máshol is vállalhat munkát.

Munkajogi kérdéseiket a [email protected] címre várja a szerkesztőség.

Monster.hu
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk