kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Év végi jutalom cafeteriából? Igen!

Az elmúlt években bekövetkezett törvényváltozásoknak köszönhetően az 1995.évi CXVII. törvény lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy a béren kívüli juttatásokat ösztönző eszközként is használják. Ennek fényében ezek a juttatások hasznos eszközei lehetnek az év végi jutalmazásoknak, akár alkalmaz egy cég béren kívüli juttatási rendszert, akár nem - olvasható a BDO hírlevelében.

images

Amennyiben alkalmaz a cég cafeteriát

Ha működik béren kívüli juttatási rendszer a munkáltatónál, úgy fontos, hogy a meglévő rendszer szabályozását figyelembe vegye az év végi ösztönzés kapcsán. Az szja törvény lehetőséget biztosít néhány esetben a visszamenőleges juttatásra, melynek az egyes elemek függvényében eltérő időbeli korlátai lehetnek. Ezen időbeli korlátok három hónaptól kezdődően akár a jogviszony megkezdéséig (természetesen csak a tárgyévet tekintve) biztosít lehetőséget a munkáltatónak visszamenőleges juttatásra. Bizonyos elemek esetében éves maximum van meghatározva, melyet - ha a munkavállaló választása alapján nem használt ki - a maximum értékéig kedvezményes adó mellett biztosíthat év végi jutalomként a munkáltató. Természetesen az éves maximumot meghaladóan is van lehetőség jutalmazni a munkavállalókat, azonban ebben az esetben már magasabb adóvonzattal kell számolnia a munkáltatónak.


Amennyiben nem alkalmaz a cég cafeteriátAmennyiben nem alkalmaz a cég cafeteria rendszert, úgy az előbb említett (a tárgyévben már kiadott juttatásokat) értelemszerűen nem kell figyelembe venni. Ettől függetlenül az időbeli korlátok ekkor is élnek, melyeket szigorúan szem előtt kell tartani. Az éves maximummal rendelkező elemek esetében nagyobb mozgásterük van a munkáltatóknak - amennyiben még nem részesítették béren kívüli juttatásban munkavállalóikat - hiszen a teljes éves összeget akár egyetlen hónapban is munkavállalóik rendelkezésére bocsáthatják.


Az 500.000 forintos értékhatárA fentiek mellett figyelembe kell venni az szja törvény által meghatározott éves 500.000 forintos értékhatárt. Amennyiben éves viszonylatban 500.000 forint feletti keretösszeget biztosítottunk munkavállalóink számára, úgy az ezen összeget meghaladó részre vonatkozóan már más adófizetési kötelezettségnek kell eleget tennünk.

A fenti értékhatár nettó értékben értendő, így amennyiben bruttó keretet alkalmaz egy munkáltató meglévő cafeteria rendszerénél, úgy minden munkavállaló esetében a választásuknak megfelelő nettó értéket kell alapul venni.

Az 500.000 forintos értékhatárba nem számítanak bele: a sportesemény látogatásra, kulturális szolgáltatás igénybevételére jogosító utalványok, az egyes meghatározott juttatásnak minősülő cafeteria elemek, a juttatott elemek kedvezményes adózású értékhatár feletti része.

Az 500.000 forintot a munkaviszonyban töltött időre vonatkozóan arányosítva kell kezelni, így amennyiben év közben létesített munkaviszonyt egy munkavállalóval a munkáltató, úgy a munkáltató arányosan csökkentett összeget biztosíthat az adott munkavállalónak.


Lehetőségek az év végénTekintsük át azokat az elemeket, melyeket a munkáltatók a meglévő rendszer tökéletes kihasználásához alkalmazhatnak.


Erzsébet-utalványA már hivatkozott SZJA törvény 71§-ának (1) bb) pontjának értelmében "az adóéven belül utólagosan adva is" biztosítható a munkavállalók számára az Erzsébet-utalvány havi 8.000 forint értékig. Abban az esetben, ha nem használtuk ki a 8.000 forintos maximális értékhatárt a 2013-as évben, úgy visszamenőleg kiegészíthetjük ezeket a kifizetéseket. Fontos figyelembe veendő szempontok a visszamenőleg adott juttatások esetében:
 • a jogosultság kezdete,
 • a korábban kiadott utalványok értéke,
 • és az év végi adminisztráció pontos dokumentálása.

  Nézzünk egy gyakorlati példát: abban az esetben, ha a 2013-as évben havi 3.000 forint meleg étkezési utalványt biztosítottunk a munkavállalók számára, akkor visszamenőleg ezt a juttatást kiegészíthetjük havi 5.000 forinttal a kedvezményes 8.000 forintos összeghatárig.

  Abban az esetben, ha a tárgyévben nem juttatunk Erzsébet-utalványt a munkavállalóknak, úgy az időbeli korlátokat figyelembe véve minden hónapra visszamenőleg 8.000 forintot biztosíthatunk kedvezményes adó (35,7 százalék) mellett.

  Természetesen a kedvezményesen adózó 8.000 forintos értékhatár felett is adható Erzsébet-utalvány a munkavállalók számára, azonban ebben az esetben a kedvezményes (35,7 százalék) adó helyett normál (51,17 százalék) adóval kell számolnunk. A kedvezményes értékhatár feletti juttatásoknál nem kell figyelemmel lenni az 500.000 forint éves abszolút korlátra.


  Széchenyi Pihenő Kártya  Az szja törvény 71§-ának (1) c) pontja fogalmazza meg a Széchenyi Pihenő Kártyához kapcsolódó szabályokat. Ennek értelmében a következő összeghatárokig vehetőek igénybe az egyes alszámlák kedvezményes adó mellett:
 • Szálláshely alszámla: 225.000 forint / év,
 • Vendéglátás alszámla: 150.000 forint / év,
 • Szabadidő alszámla: 75.000 forint / év összeghatárig.

  Abban az esetben, ha nem, vagy nem a maximális kedvezményes értékig vettük igénybe a juttatást, úgy év végi jutalomként kiegészíthetjük ezeket a munkáltatói befizetéseket munkavállalóink részére. Mivel a juttatás évét követő második év május 31-ig használható fel, így nem kell tartanunk attól sem, hogy a munkavállalók nem tudják még az idei évben felhasználni a juttatást.

  Abban az esetben, ha a tárgyévben nem biztosítottunk SZÉP-kártyára juttatást a munkavállalóknak, úgy lehetőségünk van akár egyszeri jutalomként a fent említett éves maximumokat a munkavállaló rendelkezésére bocsátani kedvezményes adózás mellett.


  Egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás  Az SZJA törvény 71§ (3) pontjának megfelelően a munkáltató
  "a) az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár(ak)ba a minimálbér 50 százalékát,
  b) az önkéntes kölcsönös egészségpénztár(ak)ba/önsegélyező pénztár(ak)ba együttvéve a minimálbér 30 százalékát, (...) utólagosan legfeljebb három hónapra utalja át egy összegben", így év végén utólag is biztosíthatunk munkáltatói hozzájárulást a munkavállalók számára.

  Nézzünk egy gyakorlati példát: Abban az esetben, ha munkavállalóink számára egyáltalán nem, vagy nem a kedvezményes összeghatár maximumáig (egészségpénztár: 29.400 forint/hó nyugdíjpénztár: 49.000 forint/hó) biztosítottuk a juttatást, úgy év végén három hónapra visszamenőleg kiegészíthetjük ezeket a befizetéseket.


  Kultúra/sport utalvány  Az idei évtől ismét adómentes elemként jelent meg a kulturális szolgáltatás igénybevételére jogosító utalvány. Az utalványt a legtöbb szolgáltató a sportesemények látogatására szolgáló utalvánnyal összevonva biztosítja, hiszen ezek együttesen évente nettó 50.000 forint értékig juttathatók adómentesen a munkavállalóknak. Az utalvány a sportesemény, valamint kulturális szolgáltatás mellett muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj megfizetésére használható fel.

  Bár a jövő évre vonatkozó változások egyelőre nem ismertek, mégis fontos, hogy a jelenlegi rendszerünk adta lehetőségeket a törvény által meghatározott keretek között maximálisan kihasználhassuk. A fentiek értelmében érdemes megvizsgálnunk, milyen lehetőségek vannak még az idei évben.

  Nagy Zsolt
  BDO Magyarország

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

  Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

  5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

  A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

  Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

  Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk