Megjelent: 5 éve

Felmondhatok azonnal hatállyal az egészségi állapotom miatt?

Segítségüket tanácsukat szeretném kérni munkaviszonyom felmondásához. 2016.01.04. óta sajnos beteg állományba vagyok agydaganat, agyműtét miatt. Egy önkormányzatnál határozatlan idejű munkaszerződéssel közalkalmazottként 2011.06.01-től dolgozom. Szeptemberben beadott leszázalékolási kérelmemre 50 százalékot állapítottak meg, és leírták, hogy az eddigi munkakört nem láthatom el. Szeretnék mielőbb felmondani, azonnali hatályú felmondás szóba jöhet? Az egészségi állapotomra tekintettel. Szeretném, ha eltekintenének a felmondási időtől, és a szabadságomat készpénzben kifizetnék. Mivel sajnos nem végezhetem az eddigi munkám. Még az lenne a kérdésem, hogy igényt tarthatok-e végkielégítésre, mivel kizárólag az egészségi állapotom miatt mondok fel.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A közalkalmazotti jogviszonyát megszüntetheti lemondással, rendkívüli lemondással, vagy akár közös megegyezéssel is.

1. A lemondása benyújtására Önnek bármikor, indokolás nélkül lehetősége van. A lemondási idő 2 hónap, amely egy részére vagy akár az egészére is mentesítheti Önt a munkáltató a munkavégzés alól.

2. Rendkívüli lemondással (azonnali hatályú felmondás) akkor szüntetheti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, amennyiben a munkáltató, a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Amennyiben a munkáltató lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal nem szegi meg, vagy egyébként nem tanúsít olyan magatartást, amely a közalkalmazotti jogviszony fennállását lehetetlenné teszi, úgy jogszerűen nincs helye a jogviszony rendkívüli lemondással történő megszegésének.

3. A fentieken túl lehetősége van a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére is. Ennek keretében a munkáltató a munkavállalóval közösen dolgozza ki a munkaviszony megszűnésekor irányadó szabályokat, részleteket. Ekkor lehetősége van a feleknek a törvényben meghatározott rendelkezésektől eltérni, kivéve azoktól, ahol a törvény eltérést nem engedően rendelkezik.

Közös megegyezéssel történő közalkalmazotti jogviszony megszüntetés esetén megállapodhatnak úgy a munkáltatójával, hogy közalkalmazotti jogviszonya megszűnéséig a munkáltató felmenti Önt a munkavégzés alól. Megállapodhatnak továbbá a jogviszonya megszűnésekor a munkáltató által kifizetendő összegről (a végkielégítés helyett).

Végkielégítés kifizetésére a közalkalmazotti jogviszony munkavállaló által történő megszüntetése esetén nincs lehetősége a munkáltatónak. A törvény úgy rendelkezik, hogy főszabály szerint végkielégítés csak akkor jár a közalkalmazottnak, ha közalkalmazotti jogviszonya

a) felmentés,
b) rendkívüli lemondás,
c) a munkáltató jogutód nélküli megszűnése következtében szűnt meg vagy
d) ha a közalkalmazottal ugyanazon munkáltató legalább két alkalommal határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszonyt létesít, és a korábbi közalkalmazotti jogviszony megszűnése, valamint az újabb közalkalmazotti jogviszony létesítésének időpontja között hat hónapnál hosszabb idő nem telt el.

A törvény rendelkezik továbbá a szabadság megváltásának kérdéséről is. Eszerint a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltania. Így tehát, amennyiben a munkáltató nem adja ki a közalkalmazotti jogviszony megszűnését megelőzően Önnek a szabadságát, úgy a fel nem használt szabadságát pénzben köteles kifizetni.

Mielőbbi gyógyulást kívánunk Önnek!

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jár-e bámilyen juttatás, ha gyed alatt szűnik meg a munkahelyem?

Jelenleg a 8 hónapos babámmal vagyok Gyeden. Ma tudtam meg, hogy az üzlet ahol dolgoztam és ahonnan szülni mentem februártól bezár. 2017. december óta... Teljes cikk

Hogyan lehet felmondani munkahelyen, ha a főnököt előzetes letartóztatásba helyezték?

A fiam főnökét előzetes letartózásba helyezték. Nem kapott fizetést, szeretne eljönni másik munkahelyet keresni, de nem tud felmondani sem. Mit tehet... Teljes cikk

Mit tehet az alkalmazott, ha szombati munkanapra nem akar szabadságot kivenni?

Amennyiben egy cég a szombati áthelyezett munkanapra folyamatosan szabadságot írat ki a dolgozóval (irodai munkarend), amivel hátrányt okoz (a... Teljes cikk