Megjelent: 1 éve

Családbarát fejlesztések - szemléletformálás
Mit gondol arról, hogy a hazai turizmusban munkaerőhiány van? Mennyire befolyásolja szolgáltatások minőségét a szakemberhiány?

A szálláshelyek nagy százaléka panaszkodik, hogy nincs képzett munkaerő. Ki van írva a pozíció, de nem jelentkeznek, ha pedig igen, akkor muszájból felveszi, mert nincs más. Továbbá sajnos, sok helyen nincs megfelelően kidolgozott belső oktatásrendszer sem, ez magával vonzza a szolgáltatások minőségének csökkenését.

A szállodáknak ez nagy kihívás és sok esetben csak külső segítséggel tudják ezt hatékonyan megvalósítani.

Honnan és mikor jött az ötlet, hogy tapasztalatait a magyar szálláshelyek családbarát fejlesztésére fordítsa?

A kislányommal otthon töltött szülési szabadság ideje alatt összefogtam az Ausztriában élő magyar anyukákat egy FB csoportban és itt kezdődött az én online jelenlétem. Igazából ez indított el a virtuális, de egyben valós közösségépítés útján.

Továbbá, hiába kerestem, nem találtam olyan felületet sehol sem, ami célzottan arra ad lehetőséget a szülőknek, hogy véleményeket olvassanak kifejezetten baba- vagy családbarát szálláshelyekről. Az ötlet hirtelen jött és egyből tudtam, hogy ezt meg kell valósítanom.

Boros DiánaBoros Diána és családja
A csoportom tagjai által rengeteg statisztikám van, magas számú résztvevővel, pontosan tudom, mik a szülők elvárásai a szálláshelyekkel szemben. Ezeket a véleményeket használtam fel a 90 pontos listámhoz is, mely a minősítés alapját képezi.

Szívügyem, hogy a magyar szállodaiparnak átadjam tapasztalataimat, mert olyan sok az elmaradás. Rengeteg fejleszteni való van itthon és úgy éreztem, hogy segíteni tudok azoknak a szálláshelyeknek, akik nyitottak és szeretnének fejlődni.

Az álmom nem csak a szálláshelyek baba,- illetve családbarát irányú fejlesztése, de a szülők információval való segítése és a kisgyermekes turizmus fellendítése is.

Mi a tapasztalat, hogy mennyire fogadták nyitottan a kezdeményezést? Milyen szinten voltak a magyar szállodák és hol tartanak most?

A szülők nagy örömmel fogadták, mert örültek, hogy van egy fórum, ahol utánajárhatnak a szállodákkal kapcsolatos dolgoknak. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy év után 17 ezer követőnk és 47 ezer csoporttag követi figyelemmel a projektet, nem beszélve a weboldalunk látogatóiról.

A szállodák egy része kivár még és szkeptikus, míg mások egyből belevágtak és mérhető is volt rövidtávon a vendégéjszakák számának növekedése, ezáltal a bevételnövekedés.

A program még csak egy éve indult, így sokan még nem is tudják, miért jó az, amit csinálok, miért éri meg a szálláshelyeknek bababaráttá válnia.

Tényleg, miért éri meg a szállodáknak, hogy gyerekbaráttá alakítsák szolgáltatásaikat?

Ami a 10-20 éve elég volt szolgáltatások terén, az most már nem elég a szülőknek. Halad a világ és egyre magasabbak az igények és elvárások, hiszen fejlődik a technika és az életminőség is folyamatosan javul. Már jóval többen engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak és az általános szemléletváltozásnak köszönhetően már nincsenek előítéletek azokkal a szülőkkel szemben, akik pici gyermekekkel is útra kelnének.

Azok a szálláshelyek, akik nem fejlődnek, lemaradnak és a saját, valamint dolgozóik megélhetését veszélyeztetik. Azért is megéri változtatni, mert ezzel egy piaci rést töltünk ki és persze társadalmi és gazdasági hatásai is pozitívak.

Az eddig csatlakozott szálláshelyeink nagy részénél egyébként már megvolt a baba,- illetve családbarát szemlélet, de erősíteni akarták ezt az oldalukat.

Volt olyan vendégházam, ahol a bemutatás napján egyből négyen foglaltak szállást, majd egész nyáron teltházasak voltak. De a nagy szállodáknál is látszik, főként a posztokban, hogy visszük a vendégeket. Ha nem is mindig nálunk foglalnak, nálunk szerzik be a nyaralásuk helyszínének tippjeit, ötleteit.

Milyen javaslatokkal segíti a szállodákat, hogy bababarát szolgáltatóvá váljanak? Hogyan ellenőrzik őket?

Sok szálláshely nem is hinné, hogy mennyi apró dolog elég ahhoz, hogy a szülők igényeit kielégítsék, de persze fontos az is, hogy az eszközökön és a biztosított infrastruktúrán, programokon felül a személyzet is családbarát szemléletű legyen.

Mielőtt tesztelni megyünk, mindig rendelkezésre bocsájtjuk a 90 pontos listánkat, mely segítséget nyújt abban, hogy mik a mi és a szülők elvárásai a szálláshelyekkel kapcsolatban. Különbözik a lista a vendégházak, a panziók és a szállodák esetében is.

Mit szeretne elérni a hazai szállodák családbaráttá alakításával?

Szeretném elérni a kisgyermekes turizmust fellendítését, a szülők és a szálláshelyek kereslet-kínálatának összehozását, a szülők döntésének megkönnyítését, a szálláshelyek fejlesztését.

A szálláshelyek több bevétellel nem csak többet tudnak fejleszteni, de akár több munkahelyet is létre tudnak hozni magasabb bérért.

Mindez jó a szülőknek, a szálláshelyeknek, a társadalomnak és a gazdaságnak is. Mint a Hilton „Blue Energy” programjában, minden összefonódik a Bababarát Szállások projektben is. Külön köszönet illeti cégtársaimat és azokat az anyukákat, akik segítik a munkámat napi szinten. Ez az ő érdemük is.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Felsővezetőként a magyar szállások fejlesztésére tette fel az életét
2. oldal - Családbarát fejlesztések - szemléletformálás
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter