kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Fiatal tehetségekre vadászik a kormányzat: karrierexpo és élatpályamodell

A szaktárca a legjobb képességű fiatalokkal akarja pótolni a közigazgatásból lemorzsolódó munkatársakat. Ezért szervezték meg a Karrier Expót, amelyre a hétvégén lehetett kilátogatni, de a kormánytisztviselői életpályaprogram kiépítése és a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram is azt a célt szolgálja, hogy vonzóvá tegyék a közszférát a fiatalok körében.

Még jó két évig átalakítás alatt lesz a magyar közigazgatás - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a II. Regeneráció kormányzati karrierexpó megnyitóján szombaton a fővárosi Millenárison.

A tárca vezetője felidézve az első karrierexpót azt mondta, tavaly még csak tervekről tudtak beszámolni, így többek között a kormányhivatalok létrehozásáról. Mint kifejtette: szerették volna a magyar államot átalakítani, hogy ne akadályozó tényező legyen a polgárok számára, hanem "az állam váljon a polgárok barátjává, illetve szolgálójává", szolgálja azokat az embereket, akiknek a pénzéből működik.

A tervek megvalósultak, illetve megvalósulóban vannak - fogalmazott Navracsics Tibor, aki kiemelte, hogy megyei szinten létrejöttek a kormányhivatalok, megjelent a közigazgatás fejlesztését célzó Magyary-program. Megnyíltak a kormányablakok, amelyek elérték a nekik szánt célt, az udvarias, körültekintő, kulturált ügyintézést. Hozzátette: haladnak tovább a fejlesztések területén, és még jó két évig átalakítás alatt lesz a magyar közigazgatás. A várható változások közül kiemelte a járási szintek kiépítését, több kormányablak megnyitását, valamint a Magyary-program keretében a kormánytisztviselői életpályaprogram kiépítését és megvalósítását.

Értékelése szerint a közigazgatásban egyfajta "kultúraváltás" zajlik, egyre több helyen és egyre többen ismerik fel, hogy a magyar közigazgatás kultúrája a polgárokat szolgáló, ügyfélbarát kultúra, és nem a korábbi, az ügyfeleket elhárító kultúra.

Navracsics Tibor a karrierexpóról azt mondta, jó okkal remélhetik, hogy évről évre ismétlődő rendezvény lesz, és lehetővé teszi az érdeklődőknek, hogy bepillantsanak a közigazgatásba, illetve a másik oldalról, hogy megismertessék a legújabb "vívmányokat".
Kitért arra, hogy másodjára is elindul a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram. Ennek feltételeit ősszel teszik közzé. A tízhónapos program során a nyertes diákok nyolc hónapot Magyarországon, valamely központi államigazgatási szervnél töltenek, kettőt pedig külföldi közigazgatási szervnél. Az ösztöndíjasok képzéséről a januártól működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem gondoskodik.

Nagy az érdeklődés a honvédtiszti pálya iránt is

Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek azt mondta, hogy nagyon nagy az érdeklődés a honvédtiszti pálya iránt, a tisztképzés bizonyos területein a 20-szorost is meghaladja a túljelentkezés. A tárcavezetője kiemelte: az új életpályamodell a korábbinál kiszámíthatóbb, világosabb teljesítmény- és vizsgakövetelményeket rögzít a közszolgálati életpálya részeként.

Kitért arra is, hogy az új Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egy helyen, azonos szellemiségben képeznek majd köztisztviselőket, katonákat, tűzoltókat, nemzetbiztonságiakat és a későbbiekben diplomatákat is. Ha valakinek negyvenéves kora körül ki kell lépnie a fegyveres szolgálatból, így megkaphatja még időben azt az átképzést, amely a közszolgálat más területén hasznosítható - jelezte.

A rendezvényen bemutatták a nyitott közszolgálati életpálya fontosabb elemeit, a karrier- és ösztöndíj lehetőségeket, valamint az elvárásokat az új belépőkkel szemben. Külföldi közigazgatási ösztöndíjasok webkamerás bejelentkezéssel számoltak be tapasztalataikról, szó lesz a pozitív magyar országkép külföldi és belföldi közvetítéséről, a helyi közigazgatás megújulásáról.

A karrierexpón mind a nyolc minisztérium, az államtitkárságok, a háttérintézmények és a kormányhivatalok is képviseltették magukat. A tavalyi rendezvényen mintegy 8 ezren vettek részt.

A legjobb képességű fiatalokra vadászik a kormányzat

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a múlt héten kifejtette: a legfőbb céljuk, hogy minél jobb képességű fiatalok kerüljenek be a közigazgatásba. Másrészt a szervezők azt is szeretnék, hogy a fiatalok szemében - főleg, akik valamilyen jogi- közgazdasági- vagy más, a közigazgatáshoz kapcsolódó szakon végeztek -, minél vonzóbb legyen a közigazgatási életpálya. Az államtitkár kifejtette: a tavaly tapasztalt nagy érdeklődés is azt mutatta, hogy a válságban még mindig a közigazgatás a legkiszámíthatóbb a különböző karrierpályák közül.

Magyar Rádió/MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk