kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 8 éve

Fogyatékos pályakezdő is kereshet jól a közigazgatásban

Három közigazgatási ösztöndíj programot indított a Miniszterelnöki Hivatal. A háromból egyet fogyatékossággal élő tanulóknak írt ki a hivatal. Ám a tanulmányaikat folytató fogyatékos felsőoktatási hallgatók pályázhatnak a nem kifejezetten számukra kiírt ösztöndíjprogramokba is. Kár, hogy erről nem tájékoztatták őket. Ez azért lett volna fontos, mert a két másik ösztöndíj dupla annyi ideig tart és dupla annyi ösztöndíjat fizet, mint a nekik kiírt verzió.

A közigazgatás periférikus terület a felsőoktatásban végzettek körében. Fizetés, előrelépés, rugalmasság terén kevesebbet ad, mint a versenyszféra. Ezért a kezdeményezés, hogy hallgatókat és pályakezdőket kezdenek vadászni a költségvetésből finanszírozott három ösztöndíj programmal. Ennek kifutása van, már ha az ösztöndíjas a mentorától megfelelő értékelést kap. Akkor a befogadó intézmény az ösztöndíjas szerződés lejártának napjától számított huszonöt napon belül képzettségének megfelelő kormánytisztviselői állásajánlatot tesz. Ehhez az is szükséges, hogy intézmény az ösztöndíjas képzettségének megfelelő üres álláshellyel rendelkezzen.

Feltűnt a kiírásokban, hogy a tanulmányaikat folytató fogyatékos felsőoktatási hallgatóknak 3 hónap tapasztalatszerzésre van lehetőségük, 50 ezres adómentes havi ösztöndíjért, míg másik két esetben végzett hallgatók, illetve vidéki pályakezdők dolgozhatnak a közigazgatásban egy éven át, magasabb ösztöndíjért. A Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogramban – elsősorban a vidéken élők – 110 000 Ft adó- és járulékmentes jövedelemhez juthatnak a területi közigazgatásban, a kijelölt Kormányhivatalokban. A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban a diplomás, idegen nyelveket magas szinten beszélő fiatalok vehetnek részt. A program 10 hónapig tart: ezen belül a magyar központi közigazgatásban (minisztériumok) 7 hónapot, az Európa Unió egyes tagállamai központi közigazgatásában pedig 3 hónapot töltenek el, így nemzetközi tapasztalattal kezdhetik meg közigazgatási életpályájukat. A program végén a befogadó intézmények a legkiválóbb ösztöndíjasoknak kormánytisztviselői állást ajánlhatnak fel.

Megkérdeztük a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy mi az oka annak, hogy a fogyatékos felsőoktatási hallgatók számára kiírt pályázat útján elnyerhető ösztöndíj rövidebb időtartamú és alacsonyabb havi összeget fizet, mint a másik kettő. Ezt azzal indokolták, hogy esetükben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező ösztöndíjasok vehetnek részt, 4 órás munkaidőben. Az ösztöndíjprogram hossza a felsőoktatási szemeszterek rendjéhez igazodva 3 hónap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ügyeit jól ismerő forrásunktól ennél többet tudtuk meg: egy elhibázott döntés miatt tavaly hosszabb ideig tartott és 8 órában volt lehetőség ugyanerre a programra. A kiírás után jöttek rá, hogy a nappali tagozatosok maximum 4 órában tudnak dolgozni, ezért jelentkezett kevés fogyatékossággal élő hallgató. Tanulva ebből idén 3 hónapra csökkentették az időtartamot, napi 4 órás munkaidővel. Ekkor már nem az EMMI, hanem a Miniszterelnökség írta ki a pályázatot.

Hogy miért nem gondoltak pályakezdő fogyatékos személyek bevonására, míg a másik két esetben igen? „Ezen programokból természetesen a fogyatékkal élő hallgatók sincsenek kizárva” – közölte a HR Portállal a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Tehát pályázhatnak a „területi” és „közigazgatási” ösztöndíjra is, miután befejezték tanulmányaikat: „a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja plusz lehetőség, hogy az aktív hallgatói jogviszony alatt munkatapasztalathoz jussanak. Van arra példa, hogy egy fogyatékos hallgató sikeresen végzett ösztöndíjasként, és később a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramba jelentkezett és nyert felvételt” – írta a sajtóiroda.

Mint megtudtuk, a tavalyi két szemeszterben összesen 30 fogyatékos felsőoktatási hallgató szerzett munkatapasztalatot. A Miniszterelnökség Sajtóirodája szerint közülük egy pályakezdő került be, konkrétan a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramba, melyben 36 fő vett részt, míg a területiben 50.

Tehát a közigazgatási és területi ösztöndíj nem zár ki senkit, vagyis nyitott minden álláskereső előtt, az viszont probléma, hogy nincs feltüntetve egyik kiírásban sem, hogy jöhetnek a fogyatékossággal élő pályakezdők, vagy bármilyen speciális helyzetben lévő személy jelentkezését várják.

Pulay-Virág Borbála, a Salva Vita Alapítvány programvezetője szerint szükség volna a megerősítésre: „Nem feltételezzük, hogy diszkriminatív a kiírás, de pár mondat jó lenne arról, hogy az intézmények felkészültek a fogyatékossággal élő pályakezdők érkezésére a közigazgatási és területi ösztöndíj esetében is. Ahogy a számukra kiírt közigazgatási ösztöndíj pályázatban szerepel: „hogy speciális igényeikre való körültekintéssel szabályozott és kiszámítható keretek között, mentorok személyes támogatása mellett” szerezhetnek munkatapasztalatot. Ennek hiányában felmerülhet bennük, hogy a befogadó minisztériumok, kormányhivatalok nincsenek felkészülve a fogadásukra. Az is elbizonytalaníthatja az érdeklődőket, hogy a kiírásban több fordulós felvételi folyamat szerepel, amiről nem tudjuk, mennyire specifikus, hogy teljesíteni tudják-e. A „felkészülés” röviden úgy foglalható össze, hogy például egy hallássérült ember ne azért essen ki, mert hallássérült, hanem azért mert nem ő volt a legjobb.” A Salva Vita ezért kéri a vele együttműködő munkáltatókat, hogy alakítsák úgy a HR folyamataikat, hogy alkalmasak legyenek arra, hogy minden speciális igényű pályázót ugyanazon a színvonalon fogadhassanak.

Pulay-Virág Borbála kérésünkre utánanézett, és megállapította, hogy a fogyatékos hallgatóknak szóló közigazgatási ösztöndíj hiánypótló, jelenleg más nem áll rendelkezésre. A programvezető szerint előrelépés, hogy a közigazgatás nyitott feléjük, főleg ha fel tudnak készülni a speciális igényeikre.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk

Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk