Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Fókuszban a korkülönbség

Manapság egyre több munkavállaló megy később nyugdíjba, de mit jelent ez a pályakezdő, fiatalabb generáció számára?

A Hays szaktanácsadói szerint a munkahelyeknek létre kell hozniuk a megfelelő egyensúlyt az idősebb és a munkapiacra frissen belépő munkaerő között. Az idősödő munkaerő a késleltetett nyugdíjba vonulás által tovább marad a magasabb képzettséget igénylő pozíciókban. De veszélyben van-e ezáltal a tehetség utánpótlás? Az idősödő munkaerő korlátozza vajon a fiatal tehetségek hozzáférését a magasabb pozíciókhoz?

“Az idősebb dolgozók nagyrabecsült tagjai lettek a vállalatoknak, főleg azokon a területeken, ahol nagy a szakképzettséghiány, mivel itt felbecsülhetetlen tapasztalatot tudnak nyújtani – mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary Ügyvezetője. Ugyanakkor fontos, hogy a vállalatok megtalálják az arany középutat, annak érdekében, hogy az idősebb munkavállalókat megtartsák, mindemellett karrierlehetőséget adjanak a fiatalabb generáció számára. Így ők is részesülhessenek idősebb kollégáik tapasztalataiból, tanulhatnak tőlük.”

Amikor előre tervezünk, biztosítanunk kell, hogy az országnak legyen jövőbeli tehetség utánpótlása, akik rendelkeznek a szükséges képességekkel és tapasztalattal, ami szükséges ahhoz, hogy átvehessék az öregedő munkaerő helyét, amikor azok ténylegesen nyugdíjba vonulnak annak érdekében, hogy fenntartsuk a versenyelőnyt. Különben egy olyan szakképzettséghiány fog keletkezni, amit nagyon sok év és hatalmas időbefektetés lenne újra pótolni.

Ezért kell a munkaadónak megtalálniuk a megfelelő egyensúlyt a nagyrabecsült, jól képzett és tapasztalt idősebb dolgozók megtartása és a következő generációs munkavállalók toborzása és fejlesztése között.

A hozzáértő munkavállalók folyamatos képzése és fejlesztése minden korosztályban alapvető a jövőbeni üzleti sikerek érdekében. Hiszen, a szervezeteknek biztosítaniuk kell, hogy a munkavállalóik folyamatosan alkalmazkodni tudjanak a munkaerőpiac fejlődéséhez. És amikor valaki nyugdíjba vonul, szükséges, hogy megfelelően képzett és tapasztalt szakemberek álljanak rendelkezésre a helyettesítésükre a szervezeten belül.
Follow hrportal_hu on Twitter