Szerző: Puszta Szilvia
Megjelent: 13 éve

Fontos, hogy mindenki előtt megnyíljon a teljes élet lehetősége

A megváltozott munkaképességű emberek érdekvédelmét képviselő civil szervezetek és a munkaadók sokféle véleményt fogalmaznak meg, abban azonban egyetértés látszik, hogy szükség van ezeknek az embereknek a foglalkoztatásásra. A munkaerőpiac szereplői belátják azt is, nem csupán törvényi változás kérdése, hogy több tízezer honfitársunk előtt megnyíljon a teljes élet lehetősége.

images

Trenkwalder

A cégalapítás 1995-ben Multi-Man Kft. néven történt, majd 2003-ban a Multi-Man Cégcsoport a legnagyobb magyar tulajdonú személyzeti szolgáltató, fuzionált a Trenkwalder-konszernnel és létrejött a Trenkwalder-Multiman Kft. A cégalapítás óta eltelt közel 15 év alatt a Trenkwalder vezető személyzeti szolgáltatóvá nőtte ki magát és jelenleg is az egyik leggyorsabban fejlődő személyzeti szolgáltató.
Vegyes fogadtatása volt annak az adóváltozásnak, amely alapján 2010. január 1-jétől többszörösére nőtt a rehabilitációs hozzájárulás mértéke. Munkaügyi jelentések szerint a tavalyi év folyamán a cégek jelentős része még csak nem is tudott a változtatásról. Ennek oka leginkább az lehet, hogy Magyarországon 20 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató mikro- és kisvállalkozások fedik le a munkaerőpiac egy jelentős részét, így ez az adóváltozás ezeket a gazdálkodó szervezeteket nem is érintette. A fejlett országokban 30-40 százalékuk dolgozik, míg Magyarországon ez az érték 10 százalék körüli. A Trenkwalder Kft. évek óta sikerrel törekszik arra, hogy növelje a megváltozott munkaképességű dolgozóinak arányát. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról megkérdeztük Táborosi Leventét, a Trenkwalder Kft. munkaerő-kölcsönzési üzletágának helyettes vezetőjét.

- A Trenkwalder Kft. mióta alkalmaz megváltozott munkaképességű munkavállalókat?

- Cégünk a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában az első jelentősebb lépést még 2009-ben tette. Mivel partnereink jelentős része gyártás-termeléshez köthető, szolgáltatási portfóliónk szélesítése kapcsán merült fel egy önálló üzem létesítésének gondolata, mely képes kiszervezett feladatok ellátására. Ezen gondolati vonalon elindulva, adódott, hogy társadalmi szerepvállalásunk erősítéseként miért ne lehetne ezen üzemet úgy megvalósítani, hogy az alkalmas legyen megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatására.

Végül pályázatok útján elnyert támogatás segítségével 2009 januárjában nyílt meg az első, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzemünk Budapesten a XV. kerületben. A közel 1000 nm-es csarnokban azóta is sikerrel folyik a termelés, főként csomagolási és összeszerelési kiszervezett megbízásokkal. A kezdetben 30 fős létszám, mára több mint a duplájára emelkedett. Az üzem időközben akkreditált foglalkoztatóvá vált, a megbízásaink is egyre növekedtek, szolgáltatásainkat országos szinten elérhetővé tettük megbízóink részére. 2009 szeptemberében azonban egy kormányrendelet az akkreditációra épülő támogatási rendszer leállításával, azóta is tartó erőteljes megtorpanást eredményezett a közelmúltban még lendületben lévő szolgáltatásunkban.

2011-ben a kölcsönzött létszám dinamikus emelkedése mellett - köszönhetően az újabb megrendeléseknek - szükségessé vált az üzemi dolgozók létszámának növelése is, sőt a Borsod megyei Edelényben megnyitottuk újabb üzemünket, ahol közel 20 fő megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazunk. Ezen üzemünkben elsősorban figurális csokoládégyártási feladatokat látnak el a munkavállalók. Mindkét egységben dolgozik rehabilitációs megbízott, aki többek között egyéni rehabilitációs programok kidolgozásával is segíti a beilleszkedést, és a munkába való visszatérést.

A belsős létszám mellett természetesen a jelenlegi 10.000 fős állományunkban is találunk megváltozott munkaképességű kollégákat. A kölcsönzött megváltozott munkaképességűek helyzete azonban speciális, hiszen kölcsönzés esetén nem a kölcsönbeadó, hanem a kölcsönbevevő dönt a felvételekről. A kölcsönbevevő cégek csak egy kisebb része fogadja jelenleg pozitívan a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának gondolatát, hiszen számukra a kölcsönzés egy rugalmas és gyors foglalkoztatási lehetőség, mely nem illeszthető össze az ilyen típusú munkaerő reintegrációjához szükséges hosszabb távú feladatokkal. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy amennyiben a kölcsönbeadó és a kölcsönbevevő egymás partnereként, a munkavállalót is bevonva vállalja ezt a feladatot, akkor a kölcsönzésben történő foglalkoztatással is mindenki számára hasznos eredményt lehet elérni.

- Milyen céllal, milyen megfontolásból kezdtek megváltozott munkaképességűeket alkalmazni?

- A két rehabilitációs üzemünk esetében a portfólió bővítését határozhatjuk meg elsődleges célként, méghozzá, hogy képesek legyünk olyan költséghatékony megoldást kínálni partnereinknek, melynek segítségével egyes, az általuk gyártott termékekhez kapcsolódó feladatok kiszervezésével hozzájárulhatunk eredményesebb, hatékonyabb működésükhöz. A szellemi létszámunk esetében pedig a megnövekedett kölcsönzötti létszámhoz kapcsolódó, adminisztrációs teher átszervezésével kívántuk kollégáink részbeni tehermentesítését elérni.

Ahogyan az a dátumokból is látszik, cégünknél még jóval a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettségének kölcsönzötti létszámra történő kiterjesztése előtt (2010.december 31. előtt.) elindult a megváltozott munkaképességűek jelentős létszámú foglalkoztatása. Ennek oka, hogy a Trenkwalder Kft. az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójaként felismerte, hogy kiemelt foglalkoztatói helyzetéből kiindulva pozitív példával kell előjárnia a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása tekintetében, hiszen 2009-ben e csoport foglalkoztatási nehézségeihez kapcsolódó probléma kezelésében való állami szerepvállalás még meglehetősen gyerekcipőben járt.

- Milyen munkakörökben foglalkoztatják a munkavállalókat?

- A kérdés megválaszolása előtt érdemes megjegyezni, hogy jelen szabályozás nem kötelezi a munkavállalót arra, hogy a munkáltatója tudomására hozza azt a tényt, hogy ő megváltozott munkaképességű személy. Ezt az információt pusztán a munkaalkalmasságot elbíráló orvos (üzemorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos) elé kell tárnia, aki elbírálja az alkalmasságot, de nem szolgáltathat információt a munkáltatónak a dolgozó megváltozott munkaképességének meglétéről. Ezt az információt önmagáról csak a munkavállaló fedheti fel, aki az ORSZI-tól (2011. január 1-jétől NRSZH) kapott szakvélemény alapján igazolja egészségkárosodásának tényét, és mértékét. Így viszont számtalan eset lehetséges, amikor a munkáltató a nélkül foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, hogy arról tudomása lenne, ráadásul etikai és adatvédelmi szempontból erről felmérés sem készíthető. Ebből következően olyan pozíciókban is dolgozhatnak megváltozott munkaképességű kollégák, melyekről a foglalkoztatónak nincsen tudomása.

Esetünkben, a két üzemünkben elsősorban csomagolói feladatokat ellátó, valamint targoncás és műszakvezető megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazunk. E mellett a belsős állományunkban is jelentős létszámmal képviseltetik magukat "fehérgalléros" munkakörökben megváltozott munkaképességű kollégák. Országos irodahálózatunk jó néhány kirendeltségénél dolgozik egészségkárosodással élő asszisztens kolléga, csakúgy, mint Budapesten a központi irodánkban, ahol back-office részlegeinken főként asszisztensként vagy, akár magasabb szaktudást igénylő pozíciókban látják el kiválóan feladataikat (pl.: telemarketing, bérszámfejtés). Meg kell még említeni, hogy a hirdetéseinkre beérkező nagy mennyiségű önéletrajz rögzítésére külön adatrögzítő csoportot állítottunk fel. Ezen kollégáink szintén megváltozott munkaképességűek, és többségük távmunkában, otthonukból végzik adatrögzítési feladataikat, nagy terhet levéve ezzel a tanácsadó kollégáink válláról.

A kölcsönzötti létszámunk tekintetében pedig nagyon változatos, hogy mely pozíciókban találunk megváltozott munkaképességű kollégákat. Mivel a létszámunk jelentős része fizikai betanított munkás, így értelemszerűen ilyen munkakörökben találkozunk megváltozott munkaképességű kollégákkal, de speciális szaktudást igénylő fizikai, sőt szellemi pozíciókba is sikerült már elhelyeznünk egészségkárosodott jelöltet.

- Milyen hatékonysággal teljesítenek a megváltozott munkaképességű munkavállalók?

- Eddigi tapasztalataink alapján elmondható, hogy a kérdés szűk keresztmetszete a befektetés. Ez alatt elsősorban természetesen nem anyagi befektetést kell érteni. Amennyiben egy cég hajlandó áldozni időt és energiát a megváltozott munkaképességű munkavállalók kiválasztásával, beillesztésével, és a foglalkoztatással kapcsolatos speciális feladatokra, feltételekre, akkor a hatékony teljesítés majdhogynem garantálható. E tekintetben külön elismerés illeti cégünk vezetésének hosszú távú és előrelátó szemléletmódját, különösen azzal kapcsolatban, hogy felismerték, ez esetben a befektetett energia csak fokozatosan lépésről lépésre tud megtérülni, az eredmények sürgetése pedig a siker gátjává válhat

Természetesen, mint ahogy minden kezdet nehéz, az első időszakban nekünk is meg kellett küzdeni a járatlan út nehézségeivel, viszont napjainkra mind a kiválasztási, mind a beillesztési és támogatói módszerek olyan rendszere épült ki, melynek eredményeként a megváltozott munkaképességű kollégák is bármely más kollégához hasonló, illetve közel azonos teljesítményt tudnak nyújtani, és a befektetett energiában sem jelent a foglalkoztatásuk egészséges társaikéhoz képest lényeges többlet terhet.

- A megváltozott munkaképességűek munkájának, illetve a céghez való lojalitásuknak mik a legfőbb jellemzői?

- A lojalitás meglehetősen változó, csakúgy, mint az egészséges munkavállalók körében. A jelentkezők egy része a több évi állás nélküli periódus után pozitívan éli meg, hogy lehetőséget kap a reintegrációra, minden áron szeretnék bebizonyítani, hogy a többiekkel azonos teljesítményre képesek, ők általában igen lojálisak a munkahelyükhöz. Találkozunk azonban olyanokkal is, akik a szabályváltozásokból eredő kényszerként élik meg a munkaerőpiacra történő visszatérést, értelemszerűen esetükben sem a motiváltság, sem a lojalitás nem éri el a megfelelő szintet. Összességében nem mondható el, sem az, hogy erősebb, sem az hogy gyengébb lenne a megváltozott munkaképességűek lojalitása a foglalkoztató iránt. Ez nagymértékben függ az előélettől, habitustól, korábbi tapasztalatoktól, munkaszocializációtól.

- Milyen rendkívüli szabályokat kell betartani és betartatni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásánál?

- A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatás kapcsán alapvetően ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni, mint egészséges társaikkal kapcsolatban. Azonban ezen túl van néhány szabály, melyet feltétlenül be kell tartani. Esetükben a munkakörnyezetüket olyan módon szükséges kialakítani, hogy megváltozott adottságaik mellett legyenek képesek munkájuk elvégzésére. Speciális szabályozás biztosítja a jogot az akadálymentes, felismerhető és biztonságos épített környezethez. Az Eu-s jogszabályok fogalmazzák meg ezt a munkáltatói és állami kötelezettséget, mely a jogharmonizáció kapcsán az MT részévé is vált. Így már a magyar munkáltatóra is vonatkoznak azok a szabályok, amelyek értelmében a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő személyek foglalkoztatása esetén, a munkáltató köteles olyan munkakörnyezetet biztosítani, ami illeszkedik a munkavállaló megváltozott adottságaihoz, képességeihez. Például elvárásként határozza meg, hogy számukra felismerhető, az egészséges és biztonságos munkavégzéshez szükséges jelzéseket kell biztosítani.

- A Trenkwalder egyet jelent a magas szintű munkaerő-kölcsönzéssel. A köztudatban azonban egyáltalán nem tudni, nem hallani arról, hogy nagyszámú megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak. Ennek mi lehet az oka?

- A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának kérdése az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott mind a jogszabályalkotásban, mint a különböző médiumoknál. Azonban ez a "kiemelt figyelem" a gyakorlati megvalósítás sikereire már sokkal kevésbé tejed ki. Cégünk e téren elért sikerei mellett számos partnerünk is említhető, akik sikerrel foglalkoztatnak kisebb-nagyobb létszámban megváltozott munkaképességű munkavállalókat. E mellett a munkaerőpiacra általánosságban jellemző, hogy egyre erősödik a kereslet a megváltozott munkaképességű jelöltek iránt, mi is egyre több közvetítési megbízást kapunk, mely esetében preferált a megváltozott munkaképességűek kiválasztása bizonyos pozíciókra.

Előbbiek alapján az látható, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási helyzete javuló tendenciát mutat, viszont az eredmények csak lassan mutatkoznak meg, és az összfoglalkoztatotti létszámhoz, valamint a megváltozott munkaképességűek teljes létszámához viszonyítva csak rész eredményekről beszélhetünk. Azonban azt a tényt is figyelembe véve, hogy az egészségkárosodottak felvétele, foglalkoztatása, munkaerő-piaci reintegrációja jelentős plusz feladatokkal jár, elmondható, hogy ezen kis lépések is jelentős eredményeknek minősülnek, és méltatlanul kapnak kevés figyelmet.

Véleményem szerint, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási helyzetének javítása drasztikus és gyors lépésekkel nem orvosolható, hanem a kis létszámú folyamatos felvettek módszerét alkalmazva, reintegrációjukat aktívan támogatva lehet csak a helyzeten javítani.

Ehhez azonban szükséges ezen felfogás széles körű elterjesztése, egyrészt a foglalkoztatók körében, másrészt a köztudatban, melyhez elengedhetetlenül szükséges lenne, hogy a példaértékű kisebb-nagyobb eredmények, melyekkel cégünk is büszkélkedhet, a jelenleginél jóval erősebb visszhangot kapjanak. Ezen sikerek rávilágíthatnának arra, hogy az a fajta ismeretlentől való félelem, mely jelen pillanatban is még jellemző a foglalkoztatásuk kapcsán, nem megalapozott, illetve hogy megfelelő szervezéssel a foglalkoztató cég hasznos tagjaivá válhatnak azok a megváltozott munkaképességű jelöltek, akik esélyt kapnak az újrakezdésre.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Mire számítanak a munkaerő-kölcsönzők 2024-ben?

A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200.000 fő munkavállalót foglalkoztató... Teljes cikk

Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk