kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Gazdaságromboló hatása lehet a béren kívüli juttatások megadóztatásának

Lapértesülések szerint a kormány egy olyan adócsomag bevezetésének a javaslatán dolgozik, amely a béren kívüli juttatásokra vonatkozó adómentesség megszüntetését célozza. Az alapötlet, hogy az adóbevételeket oly módon növeljék, hogy a béren kívüli juttatásokat, mint természetbeni juttatásokat adóztatják meg (105,59 százalék). Egy egyszerű kalkuláció, amelyben ezt a 105 százalékot alkalmazzuk, a jelenleg munkavállalóknak adott béren kívüli juttatásokra vonatkoztatva valószínűleg egy tetszetős számot eredményez, de nem a valóságot tükrözi és olyan különösen negatív mellékhatásokkal járhat, amelyre szeretnénk rávilágítani.

images

A béren kívüli juttatásokat a munkáltatók adják munkavállalóiknak, így téve lehetővé dolgozóik életszínvonalának a növelését a vállalat számára limitált (minimális) költségek mellett. Ez nem kötelező, mértéke csökkenthető vagy rendkívül egyszerűen megszüntethető. Az Accor Services Magyarország Kft. által végzett felmérések igazolják, hogy a legtöbb cég felfüggesztené a béren kívüli juttatásait, amint azokat adó terheli. Az a néhány vállalat, amely megtartja a béren kívüli juttatások rendszerét, az adót beleépíti abba a keretösszegbe, amit jelenleg munkavállalóinak ad, így a dolgozóknak szánt nettó összeg csaknem felére csökkenhet.

Érdekes megvizsgálni a béren kívüli juttatások hatását a nemzetgazdaság szintjén. A legtöbb béren kívüli juttatást utalvány formájában adják (vagy kártya formátumban, étkezési, melegétel, üdülési csekk, wellness, ajándék, kultúra stb.) A felhasználásuk meghatározott célokra korlátozódik: élelmiszer, meleg étel, kulturális tevékenységek... Egyike a rendszer legfőbb tulajdonságainak, hogy teljes mértékben áttekinthető, ami azt jelenti, hogy a rendszeren átfolyó jövedelmek egy része nem tűnik el az adózás nyomán. Az összes résztvevő (cégek, utalvány-, vagy kártyakibocsátók, elfogadóhelyek) közötti tranzakció banki átutalásokon keresztül történik és nyomon követhető. Így ez egy nagyon biztonságos rendszer adózási értelemben.

Hangsúlyozni kell egy másik kulcsfontosságú elemet, különösen a jelenlegi nehéz helyzetre tekintettel: a béren kívüli juttatásokon keresztül allokált pénzösszegeknek pozitív hatása van a nemzetgazdaságra. Vegyük példának csak az étkezési utalványt vagy az üdülési csekket, a kapott összeget, csak Magyarországon, hotelekben, éttermekben, vagy élelmiszerforgalmazóknál lehet elkölteni. Minden összeg könnyen követhető, és áfát valamint bérjövedelem utáni járulékokat generál. Ez az iparág rendkívül "munkaerő-igényes", hiszen szolgáltatásokat biztosít, főznek és kiszállítanak stb., és tudjuk, hogy a jövedelem egy jelentős része az utalványok útján érkezik. Ez az iparág alapanyagokat vásárol (élelmiszer, ital), amelyek többségét Magyarországon állítják elő.

A béren kívüli juttatásokra vonatkozó adómentesség megszüntetése számos nem várt és negatív következményekkel járhat a gazdaságra:

 • A várható adóösszeg, amelyet a béren kívüli juttatások megadóztatásából várnak feltehetően nagyon kevés lesz, mindazonáltal a cégek többsége megszünteti a béren kívüli juttatások intézményét vagy drasztikusan lecsökkenti azt.
 • A munkavállalók életminősége romlik egészen addig, amíg a jövedelmeket nem lehet újra növelni. A szociális hatás különösen nagy.
 • a munkavállalók beszüntetik vagy radikálisan csökkentik fogyasztásukat az éttermekben, élelmiszerboltokban, kisebb hotelekben... ez tovább mélyíti a gazdasági krízis negatív hatásait és erősíti a recessziót valamint a munkanélküliséget.
 • Az intézkedés a fekete gazdaságnak kedvez, hiszen parkoló pályára tesz egy rendkívül biztonságos és átlátható rendszert.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

  Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

  5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

  A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

  Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

  Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk