Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Generációs problémák egy humán controller szemével

"Akkor nézzük meg a korfánkat" szoktam kezdeni a humán kontrolling tanfolyam második témakörét. Az ott lévők ilyenkor érdeklődő tekintettel néznek körbe a termemben, gondolván, hogy biztosan eltévesztették, (mármint a termet) vagy legalábbis elment az eszem. Mert mit is keresne egy korfa a humán kontrolling képzésen, és miről mesélnek nekem a korfák?


Ha az első korfára nézek, akkor azt látom, hogy hatvan évvel ezelőtt a korfa majdnem piramis alakú volt. Akkoriban a rossz higiéniai viszonyok, a gyermekek magas száma és az erőteljes halandósági mutatók miatt a piramis alakú kormegoszlás volt a jellemző szerte a világon. Ez a korfa növekvő népesség korfája, ahol jó széles az alap, ami fölfelé erőteljesen keskenyedik, hisz sok a fiatal és magas a halandóság. Ez az angolul "age pyramid" vagy piramis alakú korfa ma már csak a fejlődő országokra jellemző.

Ha most, 2012-ben készülne korfa a magyar népességről, akkor az még harang alakú lenne, mint 2008-ban. Ez a stagnáló népesség korfája, ami annyit jelent, hogy a fiatalok és a középkorúak aránya közel egyforma, a korfa csak az idős népességnél keskenyedik el és veszi fel jellegzetes, haranghoz hasonló formáját.

Ha pedig hiszünk a prognosztizált változásoknak és figyelemmel kísérjük a születési és halandósági adatokat, akkor nem nehéz elhinnünk, hogy néhány tíz év múlva urna alakú korfánk lesz, ami a fogyó népesség korfája - ez keskeny alapú, felfelé kissé szélesedő forma, amit a fiatalok arányának csökkenése, az idősek arányának növekedése okoz (magas születéskor várható átlagos élettartammal!).

Miről mesél egy humán kontrollernek ez a korfa? Arról, hogy hogyan fog változni a munkaerőpiac és a piaci szereplők összetétele néhány éven belül. Arról, hogy sok lesz az idős ember, akik hosszú szép öregkort érhetnek meg, míg egyre kevesebb lesz a fiatal, hiszen egyre kevesebben születnek.

A mai tizenévesek (10-18 évesek) száma 80 ezerrel csökkent az utóbbi 10 évben, a következő évtizedben pedig további 40 ezerrel fog csökkenni. Ezzel Magyarország is az alacsony termékenységű országok közé tartozik, ahol a nők nem szülnek annyi gyermeket, amennyi biztosítja, hogy a kivetkező generációban is minden nőt egy lány helyettesítsen. Ebbe a csoportba sorolható Izlandon, Írországon és Franciaországon kívül Európa minden országa. Ha ez így folytatódik az évszázad végére a várható élettartam a Földön az előzetes számítások szerint a jelenlegi 68 évről 81 évre növekszik majd. E folyamat a demográfiai öregedés nagy hullámát jelenti, melynek végeredményképpen kialakul az úgynevezett "egyharmados" népesség, vagyis a népesség egyharmada - azaz minden harmadik ember az időskorúak közé fog tartozni.

Első kockázat: egyre több idős ember van és még több lesz. Nő az idősek aránya a társadalomban és a munkahelyeken is. Ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb eltartóra egyre több eltartott jut. Az idős emberek döntő többsége nő, akik egyébként is hátrányos helyzetűnek számítanak a munkaerőpiacon.

A munkahelyen komoly problémával kell szembenéznünk. Egye ideig még a hatvan fölötti építő, a forradalmakat megvalósító baby-boom, a lázadó X és a csoportos munka sikerében hívő, de a közösségből kivonuló Y generáció befolyásolja a világ alakulását és népesíti be a munkahelyeket.

Második kockázat: Z generáció

De a világ működésébe hamarosan belép a legfiatalabb generáció, amely az eddigiektől teljesen eltérő értékrenddel rendelkezik. Ők a ma gyermekei és tanulói, de ők a holnap munkavállalói és vezetői, akik egy napot sem éltek a digitális világ jelenléte nélkül. Ők a világ első globális nemzedéke, a globális falu első gyermekei, akik ugyanazon a zenén, ételen, mozifilmen, és divatirányzaton nőnek föl. A legkisebb létszámú, a legoktatottabb nemzedék, akik a legkisebb számú családba születtek és a legidősebb anyák nevelik (sokszor egyedül) őket és a leghosszabb várható élettartammal rendelkeznek. A munkaerőpiac radikális átalakuláson megy át: a munkaerő kereslet jelentősen megnő, míg a kínálat nagymértékben csökken, ami a munkáltatók közötti verseny fokozódásához vezet majd, teljesen átalakítva a munkaerőpiac kínálati oldalát.

Kettős kockázat: becslések szerint 2030-ban közel 9 millióval több nyugdíjas lesz, mint aktív, fiatal dolgozó.

Források:
1. KORFA A KSH Népességtudomány i Kutatóintézet kiadványa demografiaikerdesekről2 0 11 j u l i u s ; XI . e v f o l y am 2 . s z am
2. Figyelő 2012/12 Csak a szíve legyen fiatal/Kovács Ágnes Lilla


Kissné András Klára
HR controlling csoportvezető
FŐGÁZ Zrt.
Follow hrportal_hu on Twitter