Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

Gyors és hatékony megoldás az interim menedzsment

Mivel a vállalatok üzleti stratégiája folyton változik, illetve a rövidtávú bevételek növelése egyre nagyobb szerepet kap, mindennapossá válnak a létszámcsökkentések, a létszámstopok, a kihelyezések és átszervezések. Ebben a cél és eredmény-orientált üzleti világban nagy hangsúlyt kap a munkaerőforrások optimalizálása, amely mind a termelőipari mind a szolgáltatóipari dolgozók létszámára kiterjed. Az egyre erősödő versenyben pedig hatékony eszközként szolgál az interim menedzsment, amelyet egyre több vállalat választ Nagy-Britanniában.

Az interim menedzsment a vállalat menedzsmentjét erősíti azáltal, hogy meghatározott időre szóló szerződést köt egy vagy több magasan képzett vezetővel. Ezek a szakemberek, rendszerint három és kilenc hónap közötti időtartamra szerződnek le egy vállalathoz, és egymaguk képesek ellátni egy projektvezető, egy tanácsadó és egy felsővezető munkáját.

Nagy-Britannia egyik vezető munkaközvetítő vállalata, az Executives Online jelentése szerint az interim menedzsment jelentős gyakorlattal és tapasztalattal bíró menedzserek megfontolt intézkedéseit jelenti, akik azt a célt szolgálják, hogy kitöltsék a rést a már meglévő alkalmazotti állománynál, vagy sajátos üzleti eredményeket produkáljanak egy meghatározott időn belül. A jelentés kiemeli, fontos felismerni, hol a határ az interim menedzsment, a változás menedzsment és a tanácsadás között. Egy személyről, aki csak ideiglenesen köt szerződést egy vállalattal, méltán gondolhatják, hogy interim menedzser, holott tanácsadóként alkalmazzák. Ez persze fordítva is előfordulhat. A leggyakoribb eset, hogy az egyének minden olyan pozíciót elvállalnak, amelyet szakértelmük ismeretében a megbízó felkínál számukra - világít rá a jelentés.

A dokumentum szerint a vállalatok egyre inkább csak akkor alkalmaznak interim menedzsereket, amikor nagy szükség van a gyorsaságra, ők ugyanis azonnal produkálni tudják az elvárt eredményeket. Az Executives Online tavalyi online kutatása alapján az e szakmában tevékenykedők elég rugalmasan értelmezik pozíciójukat. A megkérdezettek 28 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a munka fajtájától függően lehetnek tanácsadók vagy interim menedzserek. További 25 százalékuk azt mondta, hogy ők a beosztástól függően változtatnak munkakört, az ügyfél kérésének megfelelően. A megkérdezetteknek mindössze 42 százaléka nevezte magát tisztán interim menedzsernek és pusztán 5 százaléka tanácsadónak.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időt töltöttek interim menedzserként és mennyit tanácsadóként, a megkérdezettek 79 százaléka válaszolta azt, hogy az idejüknek több mint a felét töltötték interim menedzser szerepben. 21 százalék nyilatkozta azt, hogy ideje több mint a felét tanácsadóként töltötte.

Az Executives Online az ügyfél szempontjából is összehasonlította az interim menedzsmentet a tanácsadással. Mint kiderült: a piac nem nézi lelkesen az interim menedzsereket, mint a vezetői tanácsadók egy természetes alternatíváját, mégis a vállalati ügyfelek döntő mértékben támogatják ezt az elképzelést. A kliensek körében végzett telefonos felmérés alapján a válaszadók 43 százaléka értett egyet azzal, hogy az interim menedzserek egyfajta alternatívái a vezetői tanácsadóknak, míg 52 százalék nem így látja.


Mészáros Etelka

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter