Megjelent: 6 éve

Hét hiba, ami gyilkolja a motivációt

Hiánycikk a jó munkaerő, ezért egyre inkább ügyelnie kell a vállalkozásoknak arra, hogy megtartsák dolgozóikat. Ez azonban nehéz, ha rossz a munkahelyi környezet: mutatunk hét olyan tényezőt, ami lerombolja a munkavállalók motivációját.

images

A recesszió enyhülése bár jó hír a vállalkozásoknak, de a munkaerőpiac ezzel együtt járó élénkülése új kihívásokat is jelent a vállalatvezetők számára. Bár az álláskeresők és a váltani akarók örülnek az élénkülésnek, a vállalkozások vezetői kezdhetnek gondolkodni azon, hogyan tartják meg legjobb munkavállalóikat.

A jó munkavállaló, a jó szakember ugyanis „hiánycikk”, a jó szakemberekért a versenyképes, a fellendülést kihasználó és bővülő vállalkozások hajlandók akár mélyebben is a zsebükbe nyúlni. Az ilyen embereket foglalkoztatóknak tehát számolniuk kell azzal, hogy a legjobb, legkeresettebb kollégák elcsábulhatnak, és komoly erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy a munkavállalók e csábításnak ellenálljanak.

A legfontosabb motivációs tényező – a fizetés mellett – a munkahelyi hangulat és környezet, ám éppen itt követünk el leggyakrabban súlyos hibákat, amelyek lerombolják az alkalmazottaink motivációját. Összeszedtük ezekből a hét leggyakoribbat!

Energiavámpírok

Bizony, a legtöbb cégnél megtalálhatóak azok a munkatársak, amelyek nem sokat tesznek hozzá a cég működéséhez, viszont folyamatosan negatív energiát árasztanak magukból, semminek sem tudnak örülni, bomlasztják a csapatot. Szabaduljunk meg tőlük!

Nincs fejlődési lehetőség

Ha egy dolgozó éveken keresztül ugyanazért a pénzért végzi ugyanazt, bizony megkopik a lelkesedése. Ezért érdemes egy hosszú távú fejlesztési programot, tréningeket, fejlődési, előrelépési lehetőségeket kínálni az alkalmazottaknak, hogy érezzék, a cég nem csak a profitért, hanem értük, a személyes fejlődésükért is mindent megtesz.

Nincs célkitűzés

Ha a cégnek nincs célkitűzése, akkor a munkatársak sem érzik, hogy merre, hogyan és mire kellene koncentrálniuk. Még a legjobb munkaerő sem tapogatózhat a sötétben, világos célt kell kitűzni eléjük.

Elpazarolt idő

Semmi sem olyan káros, mint a különösebb ok nélkül összehívott meetingek, ahol órákon át csépeljük a szalmát fölöslegesen. Felmérések szerint a meetingekkel évente egy teljes hónapnyi munkaidőt vesztegetünk el, ráadásul tönkreteszi a lelkesedést és árt a csapatszellemnek.

Elégtelen kommunikáció

Ha a kommunikáció nem elég egyértelmű, akkor a munkavállalók sok időt fognak elvesztegetni azzal, hogy rájöjjenek, mit is akart mondani a főnök. Ennél nincs jobb táptalaja a munkahelyi pletykáknak és feszültségeknek, így ha lehet fogalmazzunk mindig világosan és egyértelműen.

Az elismerés hiánya

Az elismerés nem feltétlenül azt jelenti, hogy a dolgozót valamilyen szuper jutalomban részesítjük. A legegyszerűbb és legolcsóbb motivációs módszer ugyanis egy szimpla „Köszönöm a mai teljesítményt” a nap végén. Mégis, sok munkavállaló panaszkodik az elismerés hiányáról.

Rossz vezetés

Ha a főnök hasa fáj, mindenkinek fájni fog – tartja a mondás, és ez sajnos sokszor igaz is. Még a legjobb, leghűségesebb munkaerő sem szereti, ha az éppen aktuális jó – vagy rossz kedvünket éreztetjük vele. Tárgyaljunk az alkalmazottakkal mindig egyformán, korrekt, nyílt hangnemben.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkáltatói ajándék húsvétra: melyik a legjobb megoldás?

A hazai vállalkozások egyre szélesebb körében jellemző gyakorlat, hogy nem csupán év végén, hanem kiemelt évközi alkalmakkor, így például... Teljes cikk

Nők az IT-szakmában: javul a helyzet, de még mindig messze vagyunk az uniós átlagtól

A hazai vállalatok jóval több női digitális szakembert alkalmaznának, de nagyon kevés a jelentkező, mert az informatikai képzésben is túl kevés nő vesz részt. Teljes cikk

TÉRhajsza

A farsangi szezonnal szinte hajszálpontosan azonos időben megkezdődött az idei TÉR-idény is, vagyis a teljesítményértékelések, célkitűzések... Teljes cikk