Szilágyi Katalin
Megjelent: 12 éve

Hiánycikk a szakmailag képzett biztonsági őr

Ahhoz, hogy a vagyonvédelmi szakma megítélése pozitív irányba változzon, a vállalási díjak radikális emelkedésére lenne szükség. Akkor valóban minőségi munkát lehetne elvárni intelligens, jól képzett biztonsági őröktől -– mondja Jankulár László, az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. HR menedzsere. A 2010-ben tőzsdén is megjelenő cég 21 éve van jelen a hazai piacon, és közel ezer munkavállalót alkalmaz. Nekik szakmai képzéseket nyújtanak, újabban pedig a sérült emberek világához hozzák közelebb a biztonsági őröket.

- A vagyonvédelmi szakmának jelenleg elég rossz a megítélése. Hogyan tudják megőrizni hitelüket? Mi volt a céljuk a tőzsdei megjelenéssel?

- Az Őrmester Nyrt. a magyar vagyonvédelmi piac egyik meghatározó szereplőjeként is azt tapasztalja, hogy a vagyonvédelmi munka nem pontosan olyan az országon belül, mint amilyennek szeretnénk, hogy legyen. Szerettünk volna ebből a szegmensből kicsit kiszakadni és nagyobb átláthatóságot biztosítani a működésünkkel kapcsolatban azoknak, akik minket bíznak meg értékeik védelmével, az ő bizalmukat kívánjuk erősíteni, a tőzsdére való kilépés pedig ebből a szempontból a legjobb megoldás.

- Az elmúlt években fokozatosan nőtt a biztonsági szolgáltatások iránti igény, és az ezzel kapcsolatos munkahelyek száma. Önök milyen szolgáltatásokat nyújtanak és ehhez hány munkavállalót foglalkoztatnak?

- Folyamatosan növekszik az igény a biztonságtechnikára, illetve a vagyonvédelemre, ezzel arányos mértékben nő a hasonló jellegű szolgáltatásokat nyújtó cégek száma is. Magyarországon a külföldi országokhoz viszonyítva kimagaslóan sok a vagyonvédelmi cég. Természetesen a piacon valamennyi szolgáltatást nyújtjuk, az őrzés-védéstől kezdve a biztonságtechnikai rendszerek telepítéséig, karbantartásáig. Úgy tapasztaljuk, hogy főként ezekre van igény, személyi kíséretet, illetve hasonló jellegű megbízásokat aránylag kevesen kérnek. Jelenleg alvállalkozókon keresztül közel 800-1000 kollegát foglalkoztatunk, akiknek jelentős része hivatalos formában, rendes munkaviszonnyal rendelkezik, egy részük pedig saját alkalmazottként dolgozik bizonyos objektumokban.

Jankulár László
- Határon túl is jelen vannak?

- Igen, Szlovákiában és Szerbiában is van leányvállalatunk, Romániában pedig megszüntetjük cégünket, mert a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a kinti működésünket. A másik két országban növekszünk, ami azt is jelenti, hogy folyamatos a létszámbővítés. Itthon ugyancsak folyamatosan veszünk fel vagyonőröket, mert minőségi cserére törekszünk, fontos, hogy a legnagyobb tudással lássák el a feladatot, hiszen ez egy bizalmi szakma. Adminisztrációs körben ugyanakkor mi is kénytelenek vagyunk szűkíteni a keretet.

- A válság miként hatott a biztonságvédelmi piacra?

- A munkavállalói létszám, illetve a hivatalos okmányokkal rendelkező vagyonőri létszám folyamatosan nő, ez azt is tükrözi, hogy sokan nem találnak más jellegű munkát. Ezzel sajnos arányban áll, hogy a vagyonőri képzés színvonala rohamosan csökken, azt mondhatom, hogy bárki, aki egy vagyonvédelmi tanfolyamra beiratkozik, el fogja ugyan végezni, de tényleges tudást nem kap, és jelenleg a képző intézmények nem is törekszenek arra, hogy valós tudást adjanak át. Így fordulhat elő, hogy bizonyos papírokkal rendelkező biztonsági őrből túl sok, míg szakmailag minőségi vagyonőrből kevés van.

- Ezek szerint az őrök trenírozása Önökre hárul.

- Igen, minden egyes kollegánk kötelező érvényűen részt vesz egy belső, céges képzésen is, ami főként a törvényi szabályozásra korlátozódik. Azok a munkavállalók, akik fegyveres munkát végeznek, természetesen egyéb képzéseken is részt vesznek, például kötelező lőgyakorlaton, vagy a vagyonvédelmi törvény ismertetésével, gyakorlatba történő átültetésével foglalkozó képzésen. Vannak olyan megbízások, amelyek képzettséghez kötöttek, ilyen például a rendezvénybiztosítás, vagy a vagyonőrzés. Ezekhez már külön végzettség szükséges, de nem társul magasabb tudással.

- Mennyire szigorú a kiválasztási rendszerük? Milyen végzettséggel lehet bekerülni az Őrmester Nyrt.-hez?

- Általában az alvállalkozó végzi a munkaerő kiválasztását, nálunk a második forduló történik, amikor elbeszélgetünk az illetővel, szakmai tesztet íratunk vele, és eldöntjük, hogy engedélyezzük-e az adott objektumban a munkavállalását. A kiválasztási folyamatban mindig a területi és a szakmai vezető vesz részt aktívan. A törvény szerint nyolc általános iskolai végzettséggel, illetve vagyonőri vizsgával rendelkező kollegák jelentkezhetnek biztonsági őri munkára. Hozzánk is bárki pályázhat, de komoly szűrön kell átmennie: megvizsgáljuk az előéletét, és mint már említettem, tesztet is kell írnia. Ez azért fontos, hogy a megbízókhoz valóban kiemelt tudású kollegákat tudjunk küldeni.

- Általában kiből lesz biztonsági őr? A korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése milyen hatással lehet a biztonsági piacra? Sok rendvédelmi dolgozó igazolhat át erre a területre?

- Egy időben valóban tendencia volt, hogy sok ex-rendőr jelentkezett hasonló jellegű munkakörbe, a jelenlegi munkavállalók körében elenyésző ez a szám. Elképzelhető, hogy a jövőben ismét megjelennek a biztonsági piacon, előéletükből adódóan és tapasztalataik miatt mindenképpen szakmai előnyük van. Ugyanakkor már korábban letettünk arról, hogy fegyveres testületekből hozzuk a kollegákat, mert ők megszokták, hogy biztonsági személyként egyfajta intézkedési jogkörrel rendelkeznek, a versenyszférában viszont jóval szűkebb ez a hatáskör.
Jankulár László az Őrmester Nyrt. HR menedzsereként a teljes ranglétrát végigjárva ismerte meg a szervezet működését. HR munkája mellett a közgyűlés 2011. október 10.-én az Igazgatóság Elnökévé választotta. Feladatai közé tartozik a társaság működésének általános irányítása és képviselete, valamint a HR feladatok. 1976-ban született, a cseh Komárnóban. Tanulmányait a középiskola befejezéséig Komárnóban végezte. Később Budapesten a Kodolányi János Főiskolán szerzett kommunikáció szakos bölcsész diplomát. HR területen folyamatosan képzi magát, mint business és life coach, mediátor, ezzel is növelve munkája hatékonyságát. Vagyonvédelmi szaktudásának bővítése érdekében elvégzett egy Biztonságszervező I. (felsőfokú OKJ) képzést.


- Milyen a jó, felkészült biztonsági szakember?

- Minimum feltételként meghúznám, hogy legyen legalább egy érettségije, az általános iskolai végzettséget kevésnek tartom, nem feltétlenül az általános tudás miatt, hanem azért, mert az érettségi egyfajta érettséget, komolyabb gondolkodást feltételez. A nyelvtudás és a szakmai ismeretek is egyre inkább előtérbe kerülnek. Az is előny, ha valaki komolyabban foglalkozik bármilyen jellegű sporttal, hiszen jó fizikai erőnlét szükséges ehhez a szakmához. A munka monotóniájának elviselését, a reakcióidőt egyes helyzetben az átlagon felül fizikai kondíció javítja, így váratlan szituációban jobban, gyorsabban tudnak a kollégák intézkedni. A jó kommunikációs képesség a vagyonőri munkában nagy előnynek számít, mivel a konfliktusok jelentős része ezzel megelőzhető, kezelhető.

- Hogyan oszlik meg a nők és férfiak aránya? Mennyire figyelnek oda az esélyegyenlőségre, az idősebbek foglalkoztatására?

- Nincs olyan jellegű kikötésünk, hogy nőt vagy idősebbet nem veszünk fel, elsősorban a szakmai alkalmasság számít. Vannak viszont olyan munkakörök, ahol a megbízó kérésére nem tudunk hölgyet felvenni, de nem kizáró ok egyetlen objektumnál sem.

- A munkavédelem különösen fontos egy ilyen veszélyes szakmában. Egy biztonságot szolgáltató cég mennyire figyel saját alkalmazottai biztonságára, egészségére?

- Természetesen a lehető legkomolyabban figyelünk erre. Minden egyes objektumunknál, vagy általunk őrzött területen van lehetősége a kollegáknak valamilyen szociális helyiségbe húzódni, sajnos az időjárási viszonyok sok esetben nehezítik a munkát, tudjuk, hogy egy építkezésen egy konténer nem a legjobb megoldás, de arra törekszünk, hogy az adott helyzetből a legjobbat kihozzuk. A munkavégzéshez szükséges eszközöket, elemlámpa, gázspray, esetleg munkavédelmi bakancs stb, mindenhol biztosítjuk a dolgozóknak. Az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt.-nél mindig a minőségi munka a fő szempont és ehhez minden szükséges feltételt igyekszünk megteremteni.

- Kapnak olyan tréninget a dolgozók, amivel a pszichikai terhelést tudják oldani?

- Ott, ahol a munkavállalók folyamatos pszichikai terhelésnek vannak kitéve, gyakran olyan vezetőt választunk, aki ezzel a kérdéssel érdemben tud foglalkozni.

- Ebben a szakmában elég nagy az elvándorlási arány. Milyen intézkedéseket tesznek, hogy meg tudják tartani a dolgozókat?

- A ténylegesen jól dolgozó kollegák maradásáért sok mindent megteszünk, ami egyrészt az anyagi megbecsülésben mutatkozik meg, másrészt az előrelépési lehetőségekben, különböző képzéseket fizetünk, hogy jobb és több munkát tudjunk biztosítani a jövőben. Jómagam is vagyonőrként kezdtem dolgozni. Bárki bármit elérhet cégen belül, ha megvan benne a tanulási hajlandóság és folyamatosan képzi magát, törekszik az előrelépésre. Céges kultúránkhoz hozzátartozik, hogy a megüresedett pozícióinkat a legtöbb esetben az állományunkban dolgozó, magasabban képzett kollégákkal pótoljuk. A területi vezetőink, értékesítő kollégáink stb. is korábban vagyonőrként dolgoztak cégünknél. Fontosnak tartjuk, hogy a dolgozók minden beosztásban érezzék a jelentőségét annak, hogy ha foglalkoznak saját képzésükkel, akkor van lehetőségük magasabb, felelősségteljesebb munka végzésére is. Senkit se szeretnénk olyan munkakörben foglalkoztatni, aminek az elvégzése nem okoz számára kihívást. Ez az egyik legjobb motivációs tényező, ha az ember érzi, van lehetősége később más munkakörben is bizonyítani.

- Ha már az anyagiakat említi, a biztonsági őrök anyagi megbecsülése hagy némi kivetnivalót maga után. Az Őrmester Nyrt.-nél milyen kompenzációban részesülnek a dolgozók?

- Nálunk mindenki hivatalosan bejelentett munkával rendelkezik. Dolgozóinknak fontos, hogy biztos, fix munkahelyük legyen, bejelentett fizetéssel. Szerintem az, hogy tanulmányi szerződés keretében képzési lehetőséget biztosítunk, nagyobb motivációt jelent. Tavaly a cafeteria keretében étkezési utalványt is nyújtottunk, idén sajnos ezekkel a feltételekkel már nem tudjuk ezt biztosítani.

- A társadalmi felelősségvállalás mekkora hangsúlyt kap egy vagyonvédelmi cégnél?

- Különféle sportrendezvényekkel működünk együtt, kapcsolatban állunk a Birkózó Szövetséggel is. Két éve segítjük a Down Világnap megrendezését, most karácsony előtt pedig együttműködési szerződést írtunk alá a Vakok Állami Intézetével. Ennek keretében támogatjuk őket eszközökkel, adott esetben kísérettel, vagy buszt biztosítunk számukra például kirándulás céljára. Ez egyfajta képzés is őreink számára, hogy bizonyos kritikus helyzetekben, amikor sérült embereknek kell segítséget nyújtani, jobban és felkészültebben tudják ezeket a szituációkat megoldani. A vagyonőrök ugyanis sokszor nem tudják, hogyan kell a fogyatékkal élőknek segíteni, hogyan kell velük kommunikálni, nem kezelik megfelelő módon ezeket a helyzeteket, ezért azt szeretnénk, ha ebben jobbak lennénk. A jövőben ezt a kapcsolatot szeretnénk aktívabbra, szorosabbra fűzni, illetve szeretnénk bővíteni a sportrendezvények támogatását, mivel a sport és vagyonvédelem szorosan összefügg. A kollegáktól is elvárjuk, hogy valamilyen szinten sportoljanak valamit, saját testi kondíciójukkal törődjenek, ezért ha valamiféle formában odaállunk a sport mellé, ezzel őket is jobban motiváljuk.

- A védelmi iparág fejlődésével a bűnözők is új módszereket vetnek be, és belső kapcsolatokat keresnek. Jó példa erre a közelmúltban megtörtént eset, amikor egy pénzszállítóból 1,2 milliárdot lovasított meg egy belső ember. Hogyan lehet ezt kivédeni?

- Ha teljesen őszintén szeretnék válaszolni, akkor ezt nem lehet kivédeni. Amíg emberek dolgoznak a munkahelyeken, addig ez bárhol előfordulhat. Természetesen törekszünk arra, hogy a kollegák, akik ilyen felelősséget vállalnak, és ilyen munkakörben dolgoznak, a lehető legkeményebb szűrőkön menjenek át, de az említett eset is bizonyította, hogy ezt nem lehet száz százalékig kiszűrni, de a kiválasztási folyamat szigorításával csökkenteni lehet az esélyét.

- Mit gondol, hogy lehetne változtatni a szakma megítélésén? Mit tesz ezért a megszűnőben lévő kamara, az érdekképviselet, Önök? Mire lenne szükség, hogy a dolgozók is jobban érezzék magukat?

- Úgy látom, a kamara nem végzett feltétlenül olyan szakmai munkát a vagyonvédelmi piac érdekében, ami elvárható lett volna. Sajnos a hazai vagyonvédelmi cégek belementek egy árversenybe, ami olyan szintre vitte le a vállalási díjakat, hogy minőségi munkát ezért a pénzért a kollegák nem tudnak vállalni. Az Őrmester Nyrt. nem szeretne részt venni ilyen árversenyben, mert 21 éve minőségi munkára törekszünk. Inkább legyen darabszámban kevesebb megbízásunk, de olyan helyen dolgozzunk, hogy a munkatársainkat tisztességesen meg tudjuk fizetni, hogy ezért minőségi munkát tudjunk tőlük várni. Úgy vélem, elsősorban a vállalási díjak radikális emelkedésére lenne szükség a szakma presztízsének emeléséhez, mert csak akkor lehet intelligens, jobban képzett, jó megjelenésű vagyonőröket foglalkoztatni.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk