Gyimóthy Éva Szerző: Gyimóthy Éva Megjelent: 10 éve

Hogyan bizonyítsuk be a humán befektetések megtérülését?

Az ügyvezetőt a befektetések megtérülése, a teljesítmény és az árbevétel növekedése tartja ébren éjjelente - állítja Trizna Júlia, a Profiles Magyarországi ügyvezető partnere, aki szerint a HR-esnek beszélnie kell a felsővezetés nyelvét ahhoz, hogy meggyőzze őket a humán befektetés megtérüléséről. Ezt emelte ki Deiric McCann, a Profiles International európai elnökhelyettese is a HR Portalnak adott interjújában.

- Pénz és ember: mindig is két külön fogalom volt. Hogyan jutott eszükbe, hogy erre alapozva üzleti stratégiát állítsanak fel? Hogyan tudják számszerűsíteni a munkavállalók "soft skilljeit"?

Deiric McCann
- A kiválasztás során kiemelkedő teljesítményt nyújtó embereket keresnek a cégek. A kiválasztott személy azonban nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket. Nem csoda hát, ha kutattuk azt az eszközt, amivel előre meg lehet jósolni a kiváló teljesítményt nyújtó munkaerőt. Ugyanez igaz a tréning hatékonyságának lemérésére is. Természetesen nem egyszeri, hanem rendszeres mérésről van szó, ugyanis a változó körülmények állandó mozgásban tartják a dolgozók teljesítményének minőségét. Ezért kell folyamatosan figyelni a dolgozókat: mikor, kit, miben érdemes fejleszteni, és mihez képest kell a kiválasztásnál jó döntést hozni. A méréseknek viszont csak akkor van értelme, ha a teljesítmény eredményével kötjük össze. Ráadásul nemcsak a legjobbakat, hanem a legrosszabb eredményűeket is érdemes megmérni annak érdekében, hogy a legközelebbi kiválasztásnál már el tudjuk kerülni a hozzájuk hasonlókat.

- Ezek szerint nemcsak Magyarországon okoz problémát az üzleti nyelv használata, valamint a HR számszerűsítése a humán erőforrás szakemberek számára. Miért nem tudják ezt alapból a HR-esek? Elvégre nekik a felsővezetés igényeit kell szemmel tartani, képviselni.

- Ez arra a tévhitre vezethető vissza, hogy a HR egy külön részt képez a cégen belül. Régen ugyanis a HR egy sziget volt a cégen belül, de ma már ez nem így van. A humán erőforrásnak manapság már az a feladata, hogy maximalizálja a humán tőkét, és csökkentse a vele járó kockázatot, tehát a vállalat szerves - stratégiai - részét alkotja.

- Hogyan győzi meg a HR-es a felsővezetőket, hogy megéri az adott befektetés?

- Az egyedüli mód erre, hogy a személyzetisnek a felsővezetők nyelvén kell beszélnie. Vagyis a humán befektetések megtérülését kell demonstrálnia.

- Mivel bizonyítja be a HR-es, hogy gyorsan megtérül a humán tőkébe befektetett összeg?

- Ez csak akkor lehetséges, ha folyamatosan méri a (legjobb és legrosszabb) teljesítményt, és a hozzá kapcsolódó emberek kompetenciáit. A velük járó költségeket szembeállítja a tőlük várható megtérüléssel, profittal. Ehhez viszont szükség van az adott vállalat (input) adataira.

- Honnan szedik a kutatásokat a befektetések megtérülésének bebizonyításához? Cégen belüli vagy külső kutatásokat használnak: nem mindegyik cégnek van ugyanis arra kapacitása, hogy a felsővezetők meggyőzése érdekében kutatásokat végezzenek.

- Kutatásaink a Profiles International ügyfeleinek adatain alapulnak, amelyekhez a tanácsadásaink révén jutunk hozzá. Minden cégnek saját, belső kutatásra van szüksége ezen a téren, nem segít, ha csak kifelé figyel.

- Az adatok összehasonlítását hogyan oldják meg? Hiszen minden cég más és más: más a terméke, a munkaszervezése, a szervezeti kultúrája, a munkaerő-állomány összetétele. (Például ha a Novartisnál valamilyen módszer bevált, az nem jelenti, hogy egy másik iparágban tevékenykedő vállalatnál is ugyanazt az eredményt fogja elérni.)

- Biztosan tudjuk, hogy ha egy feladatra jobb a rátermettsége valakinek, mint egy másik embernek, akkor sokkal eredményesebb a munkában, és a teljesítménye is megnő. Számos hasonló esettel találkoztunk már a gyakorlatban a legkülönbözőbb munkakörökben. A marketingért felelős vezető is megtérülési számokban fejezi ki magát, amikor egy költséget jóvá akar hagyatni. Így a cég legértékesebb vagyonával foglalkozó HR szakembernek is ezt kell tennie. Ha viszont nem beszéli ezt a nyelvet a személyzetis, akkor eleve bukásra van ítélve az a humán befektetés, amelyről próbálja meggyőzni a felsővezetést.

- Hogyan számítják ki a kiválasztásnál a megtérülést?

- Ha pénzben leméred az inputot és az outputot, akkor már csak az emberek mérése hiányzik, ez pedig már a Profiles feladata. Cégünk olyan speciális eszközöket dolgozott ki, amelyek ezt lehetővé teszik.

- Hogyan válik ettől a HR stratégiai fontosságúvá a vállalaton belül?

- Már most is az, egyedül csak a HR-esek azok, akik ezt sokszor nem ismerik fel.

- "A munkaerő átalakulása napjainkban" címen tartott előadást. Milyen tapasztalataik vannak nemzetközi szinten, merre tart a munkaerőpiac? Az atipikus foglalkoztatás felé?

- A munkaerőpiacon demográfiai krízis alakult ki, amellyel a világ minden részén foglalkozni kell, hiszen nemcsak munkaerőhiányt, hanem agyelszívást is okoz. A cégektől azért csábítják át a jól képzett, tehetséges dolgozókat a vetélytársak, mert náluk is hiány alakul ki. Ha valaki jól beszél angolul, akkor karrierjében nincsenek határok. A munkaerőpiacon a lehetőségek változtak. Az egész világgal kell versenyezni. Például Írországban egymillió külföldi munkaerő van, és 3,5 millió ír. Ők már világpolgárok.

- Az új igényekre reagálva milyen új HR eszközök jelennek meg a jövőben?

- Abba kell hagyni a homályos megfogalmazásokat, mint "több", "kevesebb"! Ha ez megtörténik, akkor minden új eszköz alkalmas lesz az objektív és pontos mérésre.
Follow hrportal_hu on Twitter

Lenyomja az Y generáció az X-et?

Hatalmas változás jön néhány éven belül a munkaerőpiacon: a jelenleg még legnagyobb arányban jelenlévő X generációs munkavállalók 2025-től kisebbségbe kerülnek az Y generációhoz képest. A vállalatoknak ezért ideje szembenézniük a megszokottnál jóval kevésbé lojális munkaerő szokásaival és elvárásaival, nemcsak a toborzás és megtartás, de a több generáció hatékony együttműködése miatt is - hangzott el a K&H-ban szervezett családi vállalatok klubján.tovább..

További cikkek
Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

Az ukrán kormány megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy nagy összegű prémiumokat adjanak

Megtiltotta az ukrán kormány az állami vállalatoknak, hogy jutalomként nagy összegű bónuszokat fizessenek alkalmazottaiknak az ország jelenlegi... Teljes cikk

Négymilliárdos adócsalási ügyben 50 ember ellen emeltek vádat

Vádat emeltek ötven ember ellen Bács-Kiskun megyében, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el. A... Teljes cikk

Halálos munkabaleset Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron, a Mofém-gyár területén életét vesztette egy 23 éves munkás, akit egy bontásra ítélt vasbeton szerkezet temetett maga alá -... Teljes cikk

Az időskori szegénység és az oktatás a németek legfontosabb problémája

Az időskori szegénységet és a gyermekek oktatásban való esélyegyenlőségét említették első helyen abban a felmérésben, melyben a Bild am Sonntag... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár