Megjelent: 3 éve

Hogyan kell a bérszámfejtést számolni?

Havibéres vagyok, 2 műszakos munkarendben dolgozunk, délelőtt és éjszaka. Március hónapban 22 munkanapot dolgoztunk úgy, hogy 1 teljes munkanap túlórába volt elrendelve az éjszakai műszakban.A bér papíron csak 22 nap van feltüntetve, mivel így van meg a 176 óra kötelező ledolgozott óraszám. Ha az alapbérbe beleszámít a március 15. akkor azt az 1 napot nem túlórában kell elszámolnia? A másik kérdésem pedig az éjszakai és vasárnapi pótlékkal kapcsolatos lenne. Mint írtam két műszakban dolgozunk, délelőtt 6-14,30- ig ill. éjszaka 21,30-6 óráig ha nincs túlóra, ha van akkor éjszaka 20 órától 6 óráig dolgozunk. Az éjszakai műszak vasárnap este kezdi meg a hetet és péntek reggel fejezi be. Milyen bérszámfejtéssel kell ilyenkor számolni?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Ez egy kifejezetten bonyolult terület, igyekszem érthetően elmagyarázni. Munkaidő-keretben havibéres díjazás esetén a munkavállaló minden hónapban a havibérét kapja meg a munkaidő-beosztásától függetlenül. Órabéres munkavállaló munkabére pedig - eltérő megállapodás hiányában - az általános munkarend szerinti munkaórák alalpján kerül bérszámfejtésre. A munkaidő-keret lejártát követően kell a munkáltatónak elszámolnia a munkavállalóval, és amennyiben az többet dolgozott, kompenzálnia. Ez a munkabérre vonatkozik. A bérpótlékokat azonban havonta kell fizetni a rendkívüli munkavégzés kivételével, hiszen az, hogy a keret időtartama alatt mennyi volt a munkavégzés, csak a keret végén állapítható meg.

Munkaszüneti napra akkor jár jutattás, ha Ön óra vagy teljesítménybérben dolgozik és a munkaszüneti nap hétfőtől péntekig esik valamelyik napra. Ilyen esetben távolléti díjra jogosult munkavégzés hiányában is. Amennyiben munkát végzett és óra vagy teljesítménydíjas, abban az esetben jár Önnek a távolléti díj, a munkabér, és a bérpótlék is. Havibéres munkavállalónak ezzel szemben távolléti díj nem jár. Munkavégzés esetén jogosult díjazásra az általános szabályok szerint.

Ami a vasárnapi pótlékot illeti, nem mindegy, hogy milyen tevékenysége van a munkáltatónak. Rendeltetése folytán e napon is működő munkáltató/munkakör esetén, idényjellegű tevékenység esetén, illetve megszakítás nélküli tevékenység esetén például nem jár a munkavállalónak vasárnapi pótlék. Általában ott nem jár, ahol a vasárnapi munkavégzés a rendes ügymenethez tartozik. Akkor sem jár éjszakai pótlék, amennyiben a munkavállaló műszakpótlékot kap. Műszakpótlékra pedig akkor jogosult, amennyiben a napi munkaidő kezdete rendszeresen változik, ami azt jelenti, hogy a munkanapok legalább harmadában legalább 4 óra a különbség. Ebben az esetben a 18 és 06 óra közötti időpontra jár pótlék.

Javasolom, hogy keresse meg a helyi szakszervezetetet, mivel ebben a kérdésben folyamatos segítségére tudnak lenni.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter