Megjelent: 3 éve

Hogyan néz ki a jövő irodája? - együttműködés közösségi térben (2.)

Előző cikkünkben Pók Enikő, vezető belsőépítész tervező az irodai távolságtartást boncolgatta. A szakértő most a kollaborációs tereket veszi nagyító alá az üzleti életből hozott példákkal. Nem csupán kreatívoknak, hanem informatikusnak, ügyvédeknek, szabadúszóknak is szükségük van olyan környezetre, amely serkenti az ötletlést, segíti a csapatmunkát.

images

Ha megvizsgáljuk azt, hogy mi hiányzik a home office rendszerben otthon maradt dolgozóknak, akkor, HR-es és egyéb, egészségfejlesztési felmérések alapján, általában a kollégákat és személyes kapcsolatok hiányát említik. Nem meglepő, az ember társas lény, arra született, hogy személyesen érzékelje és olvasson a kommunikációs partnere jeleiből, nem arra, hogy a számítógép elől tegye mindezt. Ha a Covid időszak alatt kiderült az, hogy a munkavégzés helye lehet az otthon, akkor a post Covid időszakban milyen funkcióra használható az iroda? Előrevetíthető, hogy a fókusz a kollaborációra helyeződik át.

Milyen kollaborációs tereket ismerünk?


A kollaborációs helyszíneket csoportosíthatjuk aszerint, hogy mi az együttműködés célja. Információcsere? Feladatmegoldás? Ötletelés? Fókuszmunka? Hány fő végzi? Netán egy csapat? Szükségük van közben laptopra, whiteboardra, vagy a kommunikáción van a hangsúly? Informális vagy formális a megbeszélés?

Négyszemközti beszélgetés és breakout területek


Két ember közti gyors információcserére alkalmas egy, a munkaasztal végére elhelyezett kanapé, fotel.

breakout
Alkalmas a munkatértől távolabb elhelyezett központi mag, egy breakout sziget, ahol kényelmes ülőalkalmatosságokon beszélgethetünk. Gondolkozzunk szabadon. A kávézó, a konyha is alkalmas arra, hogy informális keretek között beszélgessünk. Munkáról is. Vagy a kert. A Covid alatt felértékelődött a szabad tér, a kertek, az erkély szerepe. Miért ne választhatnának a cégek erkélyes / kertes ingatlanokat? A formális megbeszélésekhez továbbra is javasoljuk tárgyalók kialakítását.

Példák breakout területekre


ICF Tech HungaryICF Tech Hungary
A studioNeked tervezésében és projektmenedzsmentjében készült el az ICF Tech Hungary budai irodája, ahol az informatikus kollégák, több csoportban, cellás irodákban dolgoznak, számítógépeknél, ezzel szemben a kapcsolattartást a közbenső open office terekre helyeztük. 2 fős, foteles megoldások születtek gyors beszélgetésekre, ahol a padló - falburkolatban, funkcióváltás okán, anyagváltás történik - a korábbi modulszőnyeget LVT-re cseréltük, amely a falon óriásposzterben folytatódik tovább, és a mennyezetre beton hatású tapétaként fut fel, mintegy impozáns vizuális jelként a térben. Az itt használt függőlámpák előnye, hogy falon kívül szerelhetőek, azaz nem volt szükség nagy porral, zajjal járó munkákra, hanem munkaidőn belül lehetett végezni a kisebb léptékű felújítást.

ICF Tech HungaryICF Tech Hungary


Oldjuk meg együtt most!


Amennyiben nem szimpla információcsere a cél, hanem feladatmegoldás, javasolt egy képernyőt, TV-t is elhelyezni a térben. A tárgyalóasztal végére, a falra helyezett egység pontosan ezt a célt szolgálja. HDMI bekötéssel, WIFI ellátással elérhetővé teszi azt, hogy kivetíthetővé váljon az asztalon elhelyezett számítógép tartalma. Egy asztal, amelybe fliptopot integrálunk, hogy a laptopnak folyamatos töltést biztosít, a hálózati elérés mellett. Egymással szemben ülve, vagy 90 fokban egymás mellett, hatékony lehet a munka. A falra helyezett TV-n akár videóhívással bevonhatjuk a home office-ban dolgozó kollégát, a saját irodájában dolgozó, külsős partnert, megbízót, ügyfelet.

Ötleteljünk!


A Bimbó5 Coworking Centerben magas hátfalú, akusztikus padok kerültek egy többfunkciós térbe is, ahol 3-4 fő dolgozhat együtt, elhatárolva, számítógépekkel, hisz az oldalfalon dugaljakat alakítottunk ki az asztalok tengelyében. A whiteboard tábla lehetőséget ad olyan feljegyzéseket készíteni, amelyeket a megbeszélés minden résztvevője láthat.

ötletelés
Átrendezhető térnél ez lehet egy lábakon álló tábla, fix bútorzat esetén célszerű a falra szerelni, sőt, korszerű, padlótól mennyezetig, faltól falig érő whiteboard tapétát is fel lehet ragasztani olyan helyiség falára, ahol fontos a kreatív ötletgyártás, a brainstorming.

ötletelés
Nincs szükség laptopra, megkötésekre, szabadon ötletelnénk? A kreatív munkát segíti a változatos munkatér, a színek, formák, a változatos ülőalkalmatosságok. Hinta, puff, deréktámasz, állítható magasságú asztalok. Legyen kéznél whiteboard, vagy egy tábla, egy screen, amire rajzolhatunk, ahol azonnal megoszthatjuk egymással az ötleteinket. Ahol nyoma marad, ami letörölhető, lefotózható, lementhető, tovább szerkeszthető. Ahol van tér szabadon mozogni, helyet változtatni. Ahol egy screennel szintén bevonható a külsős személy a megbeszélésbe.

Taylor Wessing Iroda - az ügyvédeknek is szüksége van a kreativitás megélésére


A cég gondolkozását lekövető, innovatív formájú kanapék kerültek a Taylor Wessing Iroda informális megbeszélő tereibe, ami nemcsak az ügyvédi szakmához fontos bizalmi kapcsolatok kiépítését könnyíti meg, hanem lehetőséget ad szabad gondolkozásra is.

Taylor Wessing IrodaTaylor Wessing Iroda
A nagytárgyaló kialakítása mellett, kreatív teret hoztunk létre pihenésre, nagyobb, informális megbeszélésekre, amelynek lépcsős jellege elősegíti azt, hogy nagy számú ember is koncentrálhasson a brainstorming során, helyet, pozíciót váltson, feküdjön, üljön, szabadnak érezze a mozgását és ezáltal magát, ami elősegíti a kreatív gondolatok szabad áramlását.

Az iroda lelke - a konyha?


Ne feledkezzünk meg arról, hogy a konyha is alkalmas lehet beszélgetésekre, az ICF esetén ezt, külön helyiség hiányában, a belső folyosó mellett helyeztük el, ablakkal ellátott helyen, ahová magas bárpult jelleggel ülhetnek fel az informatikusok kávézni, vagy 6 fős étkezőasztalnál gyűlhet össze a csoport beszélgetni, étkezni. A biztosítási és pénzügyi tanácsadással foglalkozó Roar Kft. irodájában is innovatív jelleget ölt az étkezés, hisz az Y - generációs “roarerek” szabad munkavégzése szinte megköveteli a friss szellemiségű belső tereket.

Roar Kft.Roar Kft.


Gondolatébresztőül


Korábban a nyílt terű irodákban jellemző volt, hogy a munkaasztalokat helyezték az ablakok mellé, hisz a napi 8 óra munkavégzés, elsőrendű feladatnak tűnt a megbeszélésekhez képest. Az iroda maximális helykihasználása okán, a sötét zónába, a liftmag közelébe a mosdók, a közlekedőfolyosók kerültek, és a zárt tárgyalók, amelyeknek mesterséges elszívást kellett biztosítani. Kérdésem. Ha a home office rendszer használatával, az irodában kevesebb munkatérre van szükség, nem lenne célravezetőbb és egészségesebb, agyi kapacitást jelentősen igénybe vevő feladatokat, jelen esetben a kollaborációt - napsütötte, természetes szellőzéssel ellátott helyiségekbe helyezni?

Pók Enikő
Környezettervezés.hu
studioNeked
vezető belsőépítész tervező, ügyvezető


Nyitókép: Roar Kft. irodája
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre

Azt már eddig is tudtuk, hogy az emberi test mozgásra termett, és a sok ülés egyértelműen káros az egészségünkre. A San Diegói Kaliforniai Egyetem... Teljes cikk

Új trend terjed a munkaidő-beosztásban: dolgozz akkor, amikor a teljesítőképességed csúcsán vagy

Bagoly vagy pacsirta? – mindenki hallotta már a kérdést és be is tudja sorolni saját magát valamelyik táborba. Nem ördögtől való tehát az a... Teljes cikk

19 vezérigazgató halt meg tavaly munka közben - jobb "vállalati atlétává" kell válni

Tavaly 19 vezérigazgató halt meg munka közben, de a szám ennél több is lehet. Egyre összetettebb, egyre gyorsabban változó világunkban soha nem volt... Teljes cikk