Megjelent: 5 éve

Hogyan válik munkanyelvvé az angol?

A multinacionális cégek által meghonosított kultúra, a régebben újdonságnak számító HR folyamatok egyre nagyobb teret nyernek és menedzselésük egyre felkészültebb munkatársakat igényel naprakész szaktudással és működő, többnyire angol nyelvtudással. De mi az, hogy működő nyelvtudás?

Mi az, hogy működő nyelvtudás? Angol nyelvvizsga? Folyékony beszéd, gazdag szókincs? Jó angol kommunikációs készség? Ez így együtt mind jól hangzik, de mégsem ennyiről van szó.

Ha egy globális kapcsolatokkal rendelkező, illetve külföldi tulajdonú vállalathoz kerül valaki, kockázatos dolog az évekkel ezelőtt megszerzett nyelvvizsga bizonyítványra hivatkozva elvállalni olyan feladatot, amelynek munkanyelve az angol, miközben csupán a külföldi nyaralások adtak alkalmat a nyelvgyakorlásra. A köznapi értelemben vett kapcsolatteremtés, gazdag szókincs jó alapul szolgálhat, de mégsem lesz elegendő. Gondoljunk csak arra, hogyan boldogulnánk egy értekezlet levezetésével vagy egy angol nyelvű prezentáció megtartásával mindössze erre alapozva. Ráadásul angolul kell levelezni, dokumentálni, jelenteni, beszámolni, interjúzni, telefonálni.

Hogyan válik munkanyelvvé az angol? Még mindig sokan vannak, akik on-the-job, azaz „menet közben” sajátítják el a bevált gyakorlatokat, a legfontosabb fordulatokat. Ez rengeteg plusz energiát, odafigyelést igényel, munka és nyelvtanulás egyben, azzal a nehezítéssel, hogy egy hibának komoly következményei is lehetnek. Időbe telik, mire kialakul egy rutin, addig is versenyt futunk a határidőkkel. Visszajelzés hiányában pedig folyton ott munkálhat a kérdés és a kétely:

"Vajon elég jól csinálom? Tükrözi-e az angolom szakmai felkészültségemet, tapasztalataimat? Vannak-e olyan régi, helytelen beidegződéseim, amiket nem javít ki senki, de mindenki észrevesz?"
És további aggályok akkor is, ha arra jutunk, tenni kellene valamit angolunk fejlesztése érdekében...

"Iratkozzak be egy tanfolyamra munkaidő után? Mi a biztosíték arra, hogy hasznos lesz és az én szakterületem is előkerül? Van nekem arra időm, hogy hónapokat várjak erre, vagy járjak egy általános kurzusra? Egyáltalán, beleférnek még a hagyományos nyelvtanulási keretek - akár nyelviskola, akár magántanár - a napi időgazdálkodásomba?"

Tapasztalataink azt mutatják, hogy különösen az ilyen helyzetekben működnek látványos eredménnyel a tematikusan felépített, személyre, cégre, esetünkben HR szakmára szabott angol nyelvű tréningek. Egy saját élményű képzésen lehetőség nyílhat egy szűkebb munkaterület folyamatait lekövetve újat is tanulni, a meglévő tudást mobilizálni, aktívan tartani, és visszajelzést kapni arról, mit csinálunk jól, miben fejlődhetünk és hogyan.

Már nem újdonság idehaza sem az ún. blended learning módszertana, amelynek alkalmazásával meghosszabbítható a támogató kapcsolat a tréner és a tréning résztvevői között. A valós idejű képzést eszerint online levelező kapcsolat követheti releváns, munkakörre/személyre tervezett fejlesztő feladatokkal, rugalmasan kezelve a tanulási időt, teret hagyva a mélyülésnek, a kipróbálásnak. Az intenzív, jellemzően egy napos nyelvi tréning, illetve az arra épülő, hosszabb időszakot átölelő online oktatás kombinációjánál kevés költségtakarékosabb és rugalmasabb megoldás létezik.

Vagyis, létezik személyre, egyéni készségekre, igényekre, illetve haladási lehetőségekre szabható, HR-szakmai angol nyelvtudást fejlesztő képzési opció már a hazai nyelvpiacon is, érdemes utánajárni.

Halászi Csilla
angol nyelvi coach és business English tréner
Foresight Solutions

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Közel 4 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre a Nemzeti Tehetség Program

A koronavírus-járvány ellenére idén is rengetegen támogatták adójuk 1 százalékával a Nemzeti Tehetség Programot (NTP), így az a kormányzati... Teljes cikk

Tehetségcentrumot indított a Magyar Táncművészeti Egyetem

Az országban elsőként Szegeden és Oroszlányban indított tehetségcentrumot a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) - közölte a felsőoktatási... Teljes cikk

Siralmasan keveset keresnek a magyar pedagógusok

Magyarországon a tanárok legalább 30 százalékkal kevesebbet keresnek, mint egy átlagos diplomás, ezzel a legnagyobbak között van a szakadék nálunk -... Teljes cikk