Megjelent: 4 éve

Hogyan válik munkanyelvvé az angol?

A multinacionális cégek által meghonosított kultúra, a régebben újdonságnak számító HR folyamatok egyre nagyobb teret nyernek és menedzselésük egyre felkészültebb munkatársakat igényel naprakész szaktudással és működő, többnyire angol nyelvtudással. De mi az, hogy működő nyelvtudás?

Mi az, hogy működő nyelvtudás? Angol nyelvvizsga? Folyékony beszéd, gazdag szókincs? Jó angol kommunikációs készség? Ez így együtt mind jól hangzik, de mégsem ennyiről van szó.

Ha egy globális kapcsolatokkal rendelkező, illetve külföldi tulajdonú vállalathoz kerül valaki, kockázatos dolog az évekkel ezelőtt megszerzett nyelvvizsga bizonyítványra hivatkozva elvállalni olyan feladatot, amelynek munkanyelve az angol, miközben csupán a külföldi nyaralások adtak alkalmat a nyelvgyakorlásra. A köznapi értelemben vett kapcsolatteremtés, gazdag szókincs jó alapul szolgálhat, de mégsem lesz elegendő. Gondoljunk csak arra, hogyan boldogulnánk egy értekezlet levezetésével vagy egy angol nyelvű prezentáció megtartásával mindössze erre alapozva. Ráadásul angolul kell levelezni, dokumentálni, jelenteni, beszámolni, interjúzni, telefonálni.

Hogyan válik munkanyelvvé az angol? Még mindig sokan vannak, akik on-the-job, azaz „menet közben” sajátítják el a bevált gyakorlatokat, a legfontosabb fordulatokat. Ez rengeteg plusz energiát, odafigyelést igényel, munka és nyelvtanulás egyben, azzal a nehezítéssel, hogy egy hibának komoly következményei is lehetnek. Időbe telik, mire kialakul egy rutin, addig is versenyt futunk a határidőkkel. Visszajelzés hiányában pedig folyton ott munkálhat a kérdés és a kétely:

"Vajon elég jól csinálom? Tükrözi-e az angolom szakmai felkészültségemet, tapasztalataimat? Vannak-e olyan régi, helytelen beidegződéseim, amiket nem javít ki senki, de mindenki észrevesz?"
És további aggályok akkor is, ha arra jutunk, tenni kellene valamit angolunk fejlesztése érdekében...

"Iratkozzak be egy tanfolyamra munkaidő után? Mi a biztosíték arra, hogy hasznos lesz és az én szakterületem is előkerül? Van nekem arra időm, hogy hónapokat várjak erre, vagy járjak egy általános kurzusra? Egyáltalán, beleférnek még a hagyományos nyelvtanulási keretek - akár nyelviskola, akár magántanár - a napi időgazdálkodásomba?"

Tapasztalataink azt mutatják, hogy különösen az ilyen helyzetekben működnek látványos eredménnyel a tematikusan felépített, személyre, cégre, esetünkben HR szakmára szabott angol nyelvű tréningek. Egy saját élményű képzésen lehetőség nyílhat egy szűkebb munkaterület folyamatait lekövetve újat is tanulni, a meglévő tudást mobilizálni, aktívan tartani, és visszajelzést kapni arról, mit csinálunk jól, miben fejlődhetünk és hogyan.

Már nem újdonság idehaza sem az ún. blended learning módszertana, amelynek alkalmazásával meghosszabbítható a támogató kapcsolat a tréner és a tréning résztvevői között. A valós idejű képzést eszerint online levelező kapcsolat követheti releváns, munkakörre/személyre tervezett fejlesztő feladatokkal, rugalmasan kezelve a tanulási időt, teret hagyva a mélyülésnek, a kipróbálásnak. Az intenzív, jellemzően egy napos nyelvi tréning, illetve az arra épülő, hosszabb időszakot átölelő online oktatás kombinációjánál kevés költségtakarékosabb és rugalmasabb megoldás létezik.

Vagyis, létezik személyre, egyéni készségekre, igényekre, illetve haladási lehetőségekre szabható, HR-szakmai angol nyelvtudást fejlesztő képzési opció már a hazai nyelvpiacon is, érdemes utánajárni.

Halászi Csilla
angol nyelvi coach és business English tréner
Foresight Solutions

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter