Megjelent: 5 éve

Hogyan válik munkanyelvvé az angol?

A multinacionális cégek által meghonosított kultúra, a régebben újdonságnak számító HR folyamatok egyre nagyobb teret nyernek és menedzselésük egyre felkészültebb munkatársakat igényel naprakész szaktudással és működő, többnyire angol nyelvtudással. De mi az, hogy működő nyelvtudás?

Mi az, hogy működő nyelvtudás? Angol nyelvvizsga? Folyékony beszéd, gazdag szókincs? Jó angol kommunikációs készség? Ez így együtt mind jól hangzik, de mégsem ennyiről van szó.

Ha egy globális kapcsolatokkal rendelkező, illetve külföldi tulajdonú vállalathoz kerül valaki, kockázatos dolog az évekkel ezelőtt megszerzett nyelvvizsga bizonyítványra hivatkozva elvállalni olyan feladatot, amelynek munkanyelve az angol, miközben csupán a külföldi nyaralások adtak alkalmat a nyelvgyakorlásra. A köznapi értelemben vett kapcsolatteremtés, gazdag szókincs jó alapul szolgálhat, de mégsem lesz elegendő. Gondoljunk csak arra, hogyan boldogulnánk egy értekezlet levezetésével vagy egy angol nyelvű prezentáció megtartásával mindössze erre alapozva. Ráadásul angolul kell levelezni, dokumentálni, jelenteni, beszámolni, interjúzni, telefonálni.

Hogyan válik munkanyelvvé az angol? Még mindig sokan vannak, akik on-the-job, azaz „menet közben” sajátítják el a bevált gyakorlatokat, a legfontosabb fordulatokat. Ez rengeteg plusz energiát, odafigyelést igényel, munka és nyelvtanulás egyben, azzal a nehezítéssel, hogy egy hibának komoly következményei is lehetnek. Időbe telik, mire kialakul egy rutin, addig is versenyt futunk a határidőkkel. Visszajelzés hiányában pedig folyton ott munkálhat a kérdés és a kétely:

"Vajon elég jól csinálom? Tükrözi-e az angolom szakmai felkészültségemet, tapasztalataimat? Vannak-e olyan régi, helytelen beidegződéseim, amiket nem javít ki senki, de mindenki észrevesz?"
És további aggályok akkor is, ha arra jutunk, tenni kellene valamit angolunk fejlesztése érdekében...

"Iratkozzak be egy tanfolyamra munkaidő után? Mi a biztosíték arra, hogy hasznos lesz és az én szakterületem is előkerül? Van nekem arra időm, hogy hónapokat várjak erre, vagy járjak egy általános kurzusra? Egyáltalán, beleférnek még a hagyományos nyelvtanulási keretek - akár nyelviskola, akár magántanár - a napi időgazdálkodásomba?"

Tapasztalataink azt mutatják, hogy különösen az ilyen helyzetekben működnek látványos eredménnyel a tematikusan felépített, személyre, cégre, esetünkben HR szakmára szabott angol nyelvű tréningek. Egy saját élményű képzésen lehetőség nyílhat egy szűkebb munkaterület folyamatait lekövetve újat is tanulni, a meglévő tudást mobilizálni, aktívan tartani, és visszajelzést kapni arról, mit csinálunk jól, miben fejlődhetünk és hogyan.

Már nem újdonság idehaza sem az ún. blended learning módszertana, amelynek alkalmazásával meghosszabbítható a támogató kapcsolat a tréner és a tréning résztvevői között. A valós idejű képzést eszerint online levelező kapcsolat követheti releváns, munkakörre/személyre tervezett fejlesztő feladatokkal, rugalmasan kezelve a tanulási időt, teret hagyva a mélyülésnek, a kipróbálásnak. Az intenzív, jellemzően egy napos nyelvi tréning, illetve az arra épülő, hosszabb időszakot átölelő online oktatás kombinációjánál kevés költségtakarékosabb és rugalmasabb megoldás létezik.

Vagyis, létezik személyre, egyéni készségekre, igényekre, illetve haladási lehetőségekre szabható, HR-szakmai angol nyelvtudást fejlesztő képzési opció már a hazai nyelvpiacon is, érdemes utánajárni.

Halászi Csilla
angol nyelvi coach és business English tréner
Foresight Solutions

  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mélypontra zuhant a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Drasztikusan csökkent a nyelvvizsgát tett fiatalok száma tavaly. Míg 2019-ben a 14-19 éves korosztályból csaknem 62 ezren szereztek nyelvvizsga... Teljes cikk

Százmilliárd forintból tízezer Kárpát-medencei diákot képez az MCC

Infrastrukturális fejlesztésekre, tízezer Kárpát-medencei fiatal megfelelő képzéséhez szükséges intézmények építésére és felújítására... Teljes cikk

77 országból érkeznek hallgatók magyar egyetemekre

Magyarország továbbra is rendkívül vonzó a külföldi diákok körében, "az idén nyolc újabb országgal kötöttünk megállapodást, így már 77... Teljes cikk