Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 hónapja

HR-es szakirányú továbbképzések a Corvinuson

Hogyan válasszunk a HR Business Partner és a Humánmenedzsment programok közül? A Budapesti Corvinus Egyetem felnőttképzési programjai között évek óta két HR-eseknek szólót is találhatunk. A hallgatói költségtérítési díj mellett mindenképpen érdemes további szempontokat is mérlegelni, amikor a jelentkezésről döntünk.

Az idén hetedik évfolyamával induló HR Business Partner Program a Budapesti Corvinus Egyetem és a hazai szervezetfejlesztési piac meghatározó szereplői, a Flow Csoport és az OD Partner stratégiai szövetségében valósul meg. A képzés a legjobb hazai és nemzetközi HR felsővezetői gyakorlatot teszi elérhetővé a jelentkezők számára. A több mint 100 tagból álló, zárt Facebook csoportként működő ALUMNI szervezet a végzést követően is folyamatos szakmai programokat, állás-, és kapcsolatépítési lehetőségeket kínál tagjainak.A közel húsz éve működő Humánmenedzsment program elsősorban a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának oktatói által valósul meg, de közöttük is találunk tanácsadókat és gyakorló HR vezetőket, tehát itt is élenjáró HR gyakorlatokat és ehhez kapcsolódó üzleti-gazdálkodási alapismereteket sajátíthatnak el a hallgatók. A két képzési program közül a célcsoport igényei és a képzési módszerek alapján érdemes választani. A
Humánmenedzsment képzésre alapvetően felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket várunk, akik nem feltétlenül rendelkeznek emberierőforrás-menedzsment, illetve vezetői/üzleti-szervezeti tapasztalattal (bár néhány év operatív HR-es tapasztalat mindenképpen előnyt jelent) és munkavállalóként bizonyos rálátással bírnak az alapvető HR rendszerek működésére. A résztvevők sokszínűsége sokirányú tapasztalat-átadási lehetőséget jelent a gyakran bölcsész, mérnök, jogász és közgazdász első diplomával rendelkező hallgatók között is. Az oktatás alapvetően szombati napokon, gyakorlatias jelleggel, az ismeretátadásra és a tudásmegosztásra építő oktatási módszertanok alkalmazásával történik. A program szakdolgozattal zárul, a diploma és a képzés az operatív támogató HR-es szerep tudatosabb kialakításában, gazdagításában igyekszik elméleti és gyakorlati segítséget nyújtani.

A munka mellett elvégezhető, szintén az egyetem által kiadott diplomával elismert HR Business Partner szakirányú továbbképzés célja a HR „generalista” és „specialista” jellegű munkakörökben (illetve fejlett HR rendszereket használó szervezetekben vezetőként dolgozók) felkészítése egy olyan HR felsővezetői szerepkörre, amely az üzleti felsővezetőkkel kialakított stratégiai partnerségre épül. A képzés során a program résztvevői ehhez a szakmai és gyakran személyes fejlődéshez kapnak támogatást üzleti/gazdálkodási tudásuk rendszerezése (pl. Stratégiai menedzsment; Teljesítménymenedzsment, controlling); valamint szervezet-diagnosztikai, módszertani és belső tanácsadói készségeik fejlesztése által.

A program az egyetem üzleti és tudományos téren tapasztalatot és elismerést szerzett, nemzetközi tekintélyű oktatóinak, a Flow Csoport illetve az OD Partner szervezetfejlesztési és HR tanácsadóinak, valamint élenjáró HR gyakorlattal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatok HR felsővezetőinek együttműködésében valósul meg. Az órák az oktatási időszakban két-három heti gyakorisággal, péntek délután és szombati napokon vannak, intenzív oktatási blokkok, ill. tréning-jellegű keretek között.

Az egyik résztvevő szakdolgozatának keretében megvalósult felmérés arra irányult, hogy feltárja, hogyan hatott a képzés a program hallgatóira és szervezeteikre. A kutatás arra a fő eredményre vezetett, hogy a program szemléletváltó hatása egyéni szinten érhető tetten leginkább (személyes felelősségvállalás, összetett szervezeti problémák kezelése, erősebb vezető-támogató szerep stb.) és ebben kulcsszerepet játszott a tanulócsoportok tanulószervezeti működése.

„A tudás átadása, a szakmai tapasztalatok megosztása egyfajta támogató együttműködés keretében valósult meg, ötvözvén az önreflexiót és a mások tapasztalataiból való tanulást ... A közös értékrend és kultúra formálódása során képessé váltunk a közös tanulásra. Egyre inkább nyitottabbá váltunk arra, hogy meglássuk saját felelősségünket a velünk történő eseményekkel kapcsolatban és hajlandók legyünk tenni a változásért.”

A hallgatók által képviselt új szemlélet és módszerek bevezetésére szervezeti szinten is kedvező reakciók érkeztek.

„A program elkezdése előtt kétségeim voltak, hogy a HRBP szerep nekem való-e, maradjak-e a mostani cégemnél, hiszen nem tudtam fejlődni, nem kaptam szakmai támogatást. A képzés viszont megerősített abban, hogy a változást elsősorban saját magamnak kell kezdeményezni és proaktívan előre menni.”

Egy további személyes vélemény:A HR Business Partner képzés magyar és angol nyelvű részletes ismertetője (az idei évre érvényes időpontokkal) a következő linkről tölthető le, illetve mindkét program megtalálható a Budapesti Corvinus Egyetem honlapján is. Ezen az oldalon a HR-esek további szakirányú továbbképzéseinkről (pl. Beszerzési menedzsment; Energiagazdálkodási menedzser; Orvos-, gyógyszerész-közgazdász, Jogász-, ill. mérnök-közgazdász; Környezeti menedzsment; Közbeszerzési menedzsment; Lean vezetés; Informatikai menedzsment; Logisztika és ellátási lánc menedzsment; Projektmenedzsment; Nemzetközi Disztribúció és Vámlogisztika) is naprakész információkat kaphatnak, amivel saját szervezetük munkavállalóinak a fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

A HR Business Partner ill. Humánmenedzsment programokkal kapcsolatos szakmai kérdésekkel forduljanak a képzések szakfelelőséhez (Dr. Takács Sándor, tanszékvezető egyetemi docens, e-mail: sandor.takacs@uni-corvinus.hu, mobil: 20-9463-818)

Az idén ősszel induló programokra július közepéig fogadunk jelentkezőket.
Follow hrportal_hu on Twitter

Teszteld le titokban a vezetőidet!

Motiváltak a szervezetedben a munkatársaid? Ismerd meg, hogy a különböző személyiségű embereket hogyan lehet lelkes, tettrekész és érzelmileg, szakmailag elkötelezett munkatársakká tenni. Hozz létre egyén-fókuszú kapcsolatokat a munkatársaiddal, amely egy olyan önbizalommal teli munkahelyi környezetet eredményez, ahol az emberek empátiával, lelkesedéssel, motiváltan, ugyanakkor rugalmasan közelítenek egymáshoz. tovább..

További cikkek
Sztrájkok nehezítik Belgium közlekedését, de máshol sem vették fel a munkát

Sztrájkok nehezítik a helyközi tömegközlekedést, forgalomlassító demonstrációk okoznak torlódásokat, valamint kohászati üzemek, élelmiszer- és... Teljes cikk

A vállalatok megbecsülik saját dolgozóikat Palkovics László szerint

Elért a gazdaság egy plafont, így munkaerőhiány alakult ki, ezt pedig valahogyan pótolni kell az innovációs és technológiai miniszter szerint. Az... Teljes cikk

Nem fogják érezni a dolgozók a túlóratörvény változását

A Figyelő újságírója szerint nem lesz érezhető változás a túlóratörvény módosítását követően. Teljes cikk

Jelentős béremelést kapnak több szektor dolgozói és a nyugdíjak is emelkednek

Jelentősen emelkedik az ápolónők bére, akiknek a fizetése 2012-2019 megduplázódik, majd 2022-ig további csaknem 70 százalékkal emelkedik - mondta... Teljes cikk

Kirúgták a kukaholding vezetőit

Fél év késés után leadta 2017-es beszámolóját a a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A kukaholdingként is ismert... Teljes cikk