Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 hónapja

HR-es szakirányú továbbképzések a Corvinuson

Hogyan válasszunk a HR Business Partner és a Humánmenedzsment programok közül? A Budapesti Corvinus Egyetem felnőttképzési programjai között évek óta két HR-eseknek szólót is találhatunk. A hallgatói költségtérítési díj mellett mindenképpen érdemes további szempontokat is mérlegelni, amikor a jelentkezésről döntünk.

Az idén hetedik évfolyamával induló HR Business Partner Program a Budapesti Corvinus Egyetem és a hazai szervezetfejlesztési piac meghatározó szereplői, a Flow Csoport és az OD Partner stratégiai szövetségében valósul meg. A képzés a legjobb hazai és nemzetközi HR felsővezetői gyakorlatot teszi elérhetővé a jelentkezők számára. A több mint 100 tagból álló, zárt Facebook csoportként működő ALUMNI szervezet a végzést követően is folyamatos szakmai programokat, állás-, és kapcsolatépítési lehetőségeket kínál tagjainak.A közel húsz éve működő Humánmenedzsment program elsősorban a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának oktatói által valósul meg, de közöttük is találunk tanácsadókat és gyakorló HR vezetőket, tehát itt is élenjáró HR gyakorlatokat és ehhez kapcsolódó üzleti-gazdálkodási alapismereteket sajátíthatnak el a hallgatók. A két képzési program közül a célcsoport igényei és a képzési módszerek alapján érdemes választani. A
Humánmenedzsment képzésre alapvetően felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket várunk, akik nem feltétlenül rendelkeznek emberierőforrás-menedzsment, illetve vezetői/üzleti-szervezeti tapasztalattal (bár néhány év operatív HR-es tapasztalat mindenképpen előnyt jelent) és munkavállalóként bizonyos rálátással bírnak az alapvető HR rendszerek működésére. A résztvevők sokszínűsége sokirányú tapasztalat-átadási lehetőséget jelent a gyakran bölcsész, mérnök, jogász és közgazdász első diplomával rendelkező hallgatók között is. Az oktatás alapvetően szombati napokon, gyakorlatias jelleggel, az ismeretátadásra és a tudásmegosztásra építő oktatási módszertanok alkalmazásával történik. A program szakdolgozattal zárul, a diploma és a képzés az operatív támogató HR-es szerep tudatosabb kialakításában, gazdagításában igyekszik elméleti és gyakorlati segítséget nyújtani.

A munka mellett elvégezhető, szintén az egyetem által kiadott diplomával elismert HR Business Partner szakirányú továbbképzés célja a HR „generalista” és „specialista” jellegű munkakörökben (illetve fejlett HR rendszereket használó szervezetekben vezetőként dolgozók) felkészítése egy olyan HR felsővezetői szerepkörre, amely az üzleti felsővezetőkkel kialakított stratégiai partnerségre épül. A képzés során a program résztvevői ehhez a szakmai és gyakran személyes fejlődéshez kapnak támogatást üzleti/gazdálkodási tudásuk rendszerezése (pl. Stratégiai menedzsment; Teljesítménymenedzsment, controlling); valamint szervezet-diagnosztikai, módszertani és belső tanácsadói készségeik fejlesztése által.

A program az egyetem üzleti és tudományos téren tapasztalatot és elismerést szerzett, nemzetközi tekintélyű oktatóinak, a Flow Csoport illetve az OD Partner szervezetfejlesztési és HR tanácsadóinak, valamint élenjáró HR gyakorlattal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatok HR felsővezetőinek együttműködésében valósul meg. Az órák az oktatási időszakban két-három heti gyakorisággal, péntek délután és szombati napokon vannak, intenzív oktatási blokkok, ill. tréning-jellegű keretek között.

Az egyik résztvevő szakdolgozatának keretében megvalósult felmérés arra irányult, hogy feltárja, hogyan hatott a képzés a program hallgatóira és szervezeteikre. A kutatás arra a fő eredményre vezetett, hogy a program szemléletváltó hatása egyéni szinten érhető tetten leginkább (személyes felelősségvállalás, összetett szervezeti problémák kezelése, erősebb vezető-támogató szerep stb.) és ebben kulcsszerepet játszott a tanulócsoportok tanulószervezeti működése.

„A tudás átadása, a szakmai tapasztalatok megosztása egyfajta támogató együttműködés keretében valósult meg, ötvözvén az önreflexiót és a mások tapasztalataiból való tanulást ... A közös értékrend és kultúra formálódása során képessé váltunk a közös tanulásra. Egyre inkább nyitottabbá váltunk arra, hogy meglássuk saját felelősségünket a velünk történő eseményekkel kapcsolatban és hajlandók legyünk tenni a változásért.”

A hallgatók által képviselt új szemlélet és módszerek bevezetésére szervezeti szinten is kedvező reakciók érkeztek.

„A program elkezdése előtt kétségeim voltak, hogy a HRBP szerep nekem való-e, maradjak-e a mostani cégemnél, hiszen nem tudtam fejlődni, nem kaptam szakmai támogatást. A képzés viszont megerősített abban, hogy a változást elsősorban saját magamnak kell kezdeményezni és proaktívan előre menni.”

Egy további személyes vélemény:A HR Business Partner képzés magyar és angol nyelvű részletes ismertetője (az idei évre érvényes időpontokkal) a következő linkről tölthető le, illetve mindkét program megtalálható a Budapesti Corvinus Egyetem honlapján is. Ezen az oldalon a HR-esek további szakirányú továbbképzéseinkről (pl. Beszerzési menedzsment; Energiagazdálkodási menedzser; Orvos-, gyógyszerész-közgazdász, Jogász-, ill. mérnök-közgazdász; Környezeti menedzsment; Közbeszerzési menedzsment; Lean vezetés; Informatikai menedzsment; Logisztika és ellátási lánc menedzsment; Projektmenedzsment; Nemzetközi Disztribúció és Vámlogisztika) is naprakész információkat kaphatnak, amivel saját szervezetük munkavállalóinak a fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

A HR Business Partner ill. Humánmenedzsment programokkal kapcsolatos szakmai kérdésekkel forduljanak a képzések szakfelelőséhez (Dr. Takács Sándor, tanszékvezető egyetemi docens, e-mail: sandor.takacs@uni-corvinus.hu, mobil: 20-9463-818)

Az idén ősszel induló programokra július közepéig fogadunk jelentkezőket.
Follow hrportal_hu on Twitter

Jelentkezz, hogy fitt legyél!

Szeretnél sportolni, de se időd, se pénzed, se motivációd nincs hozzá elég? Akkor vedd rá a főnöködet, hogy szeptember 30-ig jelentkezzetek a Legfittebb Munkahely Díjra! Talán nem is gondolná munkaadód, hogy egy hatékony sportprogrammal nem csak Téged tesz boldogabbá, de a profitot is növelni tudja!tovább..

  További cikkek
  Jelentkezz, hogy fitt legyél!

  Szeretnél sportolni, de se időd, se pénzed, se motivációd nincs hozzá elég? Akkor vedd rá a főnöködet, hogy szeptember 30-ig jelentkezzetek a... Teljes cikk

  Az aktív munkavállalókat már kifizette a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolója

  Nógrád megye egykori legnagyobb foglalkoztatója, a felszámolás alatt álló salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt aktív munkavállalói már... Teljes cikk

  Emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban

  Januártól átlagosan 4,7 százalékkal, mintegy 900 koronával (11 160 forint) emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban - írja az MTI. Teljes cikk

  Kizsákmányolják az Amazonnak dolgozó futárokat

  Fizetésmegvonással fenyegetik a sofőröket, akik sokszor 16 órát dolgoznak, de WC-re sem tudnak kimenni. Erről nem feltétlenül az Amazon, hanem az... Teljes cikk

  Több adót fizet az EU-s munkavállaló, mint a született angol

  Sokkal több adóval járulnak hozzá a bevándorlók a brit állam működéséhez, mint a született helyiek -írja a Daily Telegraph. Teljes cikk