Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 hónapja

HR-es szakirányú továbbképzések a Corvinuson

Hogyan válasszunk a HR Business Partner és a Humánmenedzsment programok közül? A Budapesti Corvinus Egyetem felnőttképzési programjai között évek óta két HR-eseknek szólót is találhatunk. A hallgatói költségtérítési díj mellett mindenképpen érdemes további szempontokat is mérlegelni, amikor a jelentkezésről döntünk.

Az idén hetedik évfolyamával induló HR Business Partner Program a Budapesti Corvinus Egyetem és a hazai szervezetfejlesztési piac meghatározó szereplői, a Flow Csoport és az OD Partner stratégiai szövetségében valósul meg. A képzés a legjobb hazai és nemzetközi HR felsővezetői gyakorlatot teszi elérhetővé a jelentkezők számára. A több mint 100 tagból álló, zárt Facebook csoportként működő ALUMNI szervezet a végzést követően is folyamatos szakmai programokat, állás-, és kapcsolatépítési lehetőségeket kínál tagjainak.A közel húsz éve működő Humánmenedzsment program elsősorban a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának oktatói által valósul meg, de közöttük is találunk tanácsadókat és gyakorló HR vezetőket, tehát itt is élenjáró HR gyakorlatokat és ehhez kapcsolódó üzleti-gazdálkodási alapismereteket sajátíthatnak el a hallgatók. A két képzési program közül a célcsoport igényei és a képzési módszerek alapján érdemes választani. A
Humánmenedzsment képzésre alapvetően felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket várunk, akik nem feltétlenül rendelkeznek emberierőforrás-menedzsment, illetve vezetői/üzleti-szervezeti tapasztalattal (bár néhány év operatív HR-es tapasztalat mindenképpen előnyt jelent) és munkavállalóként bizonyos rálátással bírnak az alapvető HR rendszerek működésére. A résztvevők sokszínűsége sokirányú tapasztalat-átadási lehetőséget jelent a gyakran bölcsész, mérnök, jogász és közgazdász első diplomával rendelkező hallgatók között is. Az oktatás alapvetően szombati napokon, gyakorlatias jelleggel, az ismeretátadásra és a tudásmegosztásra építő oktatási módszertanok alkalmazásával történik. A program szakdolgozattal zárul, a diploma és a képzés az operatív támogató HR-es szerep tudatosabb kialakításában, gazdagításában igyekszik elméleti és gyakorlati segítséget nyújtani.

A munka mellett elvégezhető, szintén az egyetem által kiadott diplomával elismert HR Business Partner szakirányú továbbképzés célja a HR „generalista” és „specialista” jellegű munkakörökben (illetve fejlett HR rendszereket használó szervezetekben vezetőként dolgozók) felkészítése egy olyan HR felsővezetői szerepkörre, amely az üzleti felsővezetőkkel kialakított stratégiai partnerségre épül. A képzés során a program résztvevői ehhez a szakmai és gyakran személyes fejlődéshez kapnak támogatást üzleti/gazdálkodási tudásuk rendszerezése (pl. Stratégiai menedzsment; Teljesítménymenedzsment, controlling); valamint szervezet-diagnosztikai, módszertani és belső tanácsadói készségeik fejlesztése által.

A program az egyetem üzleti és tudományos téren tapasztalatot és elismerést szerzett, nemzetközi tekintélyű oktatóinak, a Flow Csoport illetve az OD Partner szervezetfejlesztési és HR tanácsadóinak, valamint élenjáró HR gyakorlattal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatok HR felsővezetőinek együttműködésében valósul meg. Az órák az oktatási időszakban két-három heti gyakorisággal, péntek délután és szombati napokon vannak, intenzív oktatási blokkok, ill. tréning-jellegű keretek között.

Az egyik résztvevő szakdolgozatának keretében megvalósult felmérés arra irányult, hogy feltárja, hogyan hatott a képzés a program hallgatóira és szervezeteikre. A kutatás arra a fő eredményre vezetett, hogy a program szemléletváltó hatása egyéni szinten érhető tetten leginkább (személyes felelősségvállalás, összetett szervezeti problémák kezelése, erősebb vezető-támogató szerep stb.) és ebben kulcsszerepet játszott a tanulócsoportok tanulószervezeti működése.

„A tudás átadása, a szakmai tapasztalatok megosztása egyfajta támogató együttműködés keretében valósult meg, ötvözvén az önreflexiót és a mások tapasztalataiból való tanulást ... A közös értékrend és kultúra formálódása során képessé váltunk a közös tanulásra. Egyre inkább nyitottabbá váltunk arra, hogy meglássuk saját felelősségünket a velünk történő eseményekkel kapcsolatban és hajlandók legyünk tenni a változásért.”

A hallgatók által képviselt új szemlélet és módszerek bevezetésére szervezeti szinten is kedvező reakciók érkeztek.

„A program elkezdése előtt kétségeim voltak, hogy a HRBP szerep nekem való-e, maradjak-e a mostani cégemnél, hiszen nem tudtam fejlődni, nem kaptam szakmai támogatást. A képzés viszont megerősített abban, hogy a változást elsősorban saját magamnak kell kezdeményezni és proaktívan előre menni.”

Egy további személyes vélemény:A HR Business Partner képzés magyar és angol nyelvű részletes ismertetője (az idei évre érvényes időpontokkal) a következő linkről tölthető le, illetve mindkét program megtalálható a Budapesti Corvinus Egyetem honlapján is. Ezen az oldalon a HR-esek további szakirányú továbbképzéseinkről (pl. Beszerzési menedzsment; Energiagazdálkodási menedzser; Orvos-, gyógyszerész-közgazdász, Jogász-, ill. mérnök-közgazdász; Környezeti menedzsment; Közbeszerzési menedzsment; Lean vezetés; Informatikai menedzsment; Logisztika és ellátási lánc menedzsment; Projektmenedzsment; Nemzetközi Disztribúció és Vámlogisztika) is naprakész információkat kaphatnak, amivel saját szervezetük munkavállalóinak a fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

A HR Business Partner ill. Humánmenedzsment programokkal kapcsolatos szakmai kérdésekkel forduljanak a képzések szakfelelőséhez (Dr. Takács Sándor, tanszékvezető egyetemi docens, e-mail: sandor.takacs@uni-corvinus.hu, mobil: 20-9463-818)

Az idén ősszel induló programokra július közepéig fogadunk jelentkezőket.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pomázi Gyula lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

Pomázi Gyula Zoltánt nevezték ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökévé. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny legfrissebb... Teljes cikk

22 évre ítélték a munkatársát brutálisan meggyilkoló férfit

Jogerősen huszonkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a szolnoki férfit, aki - azért, hogy szerencsejáték miatt... Teljes cikk

Népszavazás lehet a nyugdíjkorhatár visszaállítása miatt Horvátországban

A horvát szakszervezetek népszavazás kiírását követelik, és aláírásgyűjtést kezdenek, hogy a kormány állítsa vissza a 67 évre megemelt... Teljes cikk

Németországban a nőknek 77 nappal többet kell dolgozniuk ugyanazért az éves fizetésért, mint a férfiaknak

Elfogadhatatlan, hogy a nők átlagosan 21 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, nyugdíjuk pedig 53 százalékkal kisebb. Ezért egy sor... Teljes cikk

A rabkórház építése 200 embernek ad munkát Berettyóújfaluban

Úgy gondoljuk, hogy a terület rendezésével, esetleg helyi cégek bevonásával a helyi gazdaságot is rendbe tudjuk hozni - nyilatkozta Muraközi István,... Teljes cikk