kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Húsz százalékkal marad el a pályakezdő nők bérigénye a férfiakétól

A pályakezdők átlagos nettó bérigénye 247 000 forint. A legmagasabb fizetést a mérnöki, a legalacsonyabbat pedig a középiskolai és szakmunkás végzettséggel várják. A fővárosi fiatalok közel 10 százalékkal keresnének többet, mint vidéki társaik. A nők átlagos bérigénye majdnem 20 százalékkal marad el a fériakétól.

Több mint 3 ezer fiatal részvételével idén második alkalommal készített országos kutatást a Zyntern.com állásportál a fiatalok (a 16-26 éves korosztály) munkaerő piaci elvárásairól.

A kérdések kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, a pályakezdők fizetési igényeire, a legvonzóbb munkaadókra és a koronavírus munkaerőpiaci hatásaira is.

A KSH adatai szerint a 2019-es átlagfizetés 242 300 forint volt Magyarországon. A felmérése eredményei azt mutatják, hogy a pályakezdő fiatalok bérigénye gyakorlatilag megegyezik ezzel. A megkérdezettek 47% szeretne legalább nettó 250 000 forintot keresni.

A vidéki és a fővárosi válaszadók átlagos bérigénye több, mint 9%-kal eltér egymástól. A vidéki válaszadók átlagos nettó bérigénye 230 000 forint, míg a fővárosi társaik átlagosan 251 000 forint kezdő fizetést várnak. A fővárosi fiatalok 52%-a szeretne legalább 250 000 forintot, keresni, amíg a vidéki társaik 38%-a szeretné pályakezdőként kézhez kapni a hazai átlagkeresetet.

A mérnöki, az IT és a tech terület viszi a prímet

Szektorok szerint a legmagasabb átlagos bérigénnyel a mérnöki területeken tanuló és végzett fiatalok rendelkeznek, ők átlagosan nettó 287 000 forintot várnak. A legalacsonyabb bérigénye a középiskolásoknak (és középiskolai legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkezőknek) volt, akik átlagosan nettó 201 000 forintot adtak meg.

Őket követik a szakképzésben tanuló és szakképzésben frissen végzett fiataloknak, akik átlagosan nettó 202 000 forint fizetést szeretnének és a bölcsészek, átlagos 206 000 forint fizetési igénnyel.

A legmagasabb átlagos fizetési igénye a mérnöki és IT/ tech területen tanuló és pályát kezdő fiataloknak van. Előbbiek 39 %-a szeretne legalább 300 000 forint nettó kezdő fizetést , 17% pedig minimum 350 000 forint nettóval kezdené karrierjét.

A középiskolai és szakképzési végzettséggel rendelkezők jelezték a legalacsonyabb átlagos fizetési igényeket. Előbbi csoport 54%-a, míg utóbbi csoport 36%-a adott meg nettó 200 000 forintnál alacsonyabb bérigényt. A kutatásból kiderült, hogy a jogász és bölcsész hallgatók/frissdiplomások több, mint harmada is nettó 200 000 forint alatti keresetre számít.

A nők már a várakozásaikban is alulmaradnak

A Zyntern által publikált eredmények azt mutatják, hogy a nemek közötti bérszakadék már a pályakezdők bérigényeinél megjelenik.

A nők átlagos bérigénye valamennyi szakterület és lokáció válaszait figyelembe véve nettó 223 000 forint, amíg a férfiaké nettó 273 000 forint, ami közel 18.5%-os különbség.

A legnagyobb pályakezdő bérigény szakadék a szakképzésben tanuló és végzett lányok és fiúk bérigénye esetén (21,76%) figyelhető meg, de jelentős a különbség a mérnök (16,55%), a közgazdász (16,19%) és a jogász (15,19%) fiatalok esetében is.

Egymáshoz legközelebb a bölcsész (3,32%) és az IT/Technológia területről érkező kitöltő lányok és fiúk bérigényei voltak (6,69%).

A kutatás nem jelenlegi bérekre kérdezett rá, hanem nettó bérigényeket vizsgált, így nem reprezentatív a bérszakadék jelenlegi mértéke szempontjából. Azt azonban egyértelműen mutatja, hogy a férfiak általában nagyobb önbizalommal és magabiztossággal rendelkeznek, ha fizetési igényekről van szó - hívják fel a figyelmet a kutatás készítői.

“A láthatatlan, de beágyazott és hosszú távon szélesedő bérszakadék kezelése miatt fontos, hogy az indulásnál biztosítottak legyenek az egyenlő feltételek és előmeneteli lehetőségek. És persze a munkaerőpiac közös feladata és felelőssége erősíteni a lányokban is az önbizalmat és hitet munkájuk értékében” - mondta el Megyeri Mirtill, a Zyntern.com állásportál egyik vezetője.

Az adatok áttekintését követően a Zyntern csapata munkaerőpiaci összefogást kezdeményez, mely keretében cégek együttműködését kéri nemek közötti egyenlő bérezés elvének érvényesítéséért. A napokban egy speciális ikont is létrehoztak, hogy a cégek, amelyek kiállnak az egyenlő bánásmód mellett ezt az online térben is jelezni tudják a fiatal munkakeresők felé.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk

Irreális fizetési elvárások okozzák a legnagyobb problémát - HR Trendek Magyarországon 2024-ben

A HR Trends 2024-ből - a Randstad legfrissebb kutatásából - többek között kiderül, hogy a felmérésben részt vevő több mint 350 vállalat... Teljes cikk