Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 7 éve

Idősebbek is elkezdhetik, avagy hogyan keress állást ötvenesként

Az idősebb munkakeresők új, szokatlan megoldásokkal ismerkedhettek meg: kreatív „kibeszélőshow” során, egymástól nagyon különböző szemléletmódokat, és lehetőségeket mutattak be nekik. Mindenki mást tartott inspirálónak, de a következtetés közös: panasz helyett el kell indulni. A cégeknek pedig akár üzenetként megfogalmazható: ne „írják le” az idősebbeket, mert még találkozni fognak velük tanácsadóként, oktatóként, interimként.

images

Annak ellenére, hogy hatalmas a munkaerőhiány szinte minden szektorban, mégis azt látjuk, hogy ez a hiány álságos. Nem mutatja meg azt az ellentétes folyamatot, mennyi nagyszerű szakember kerül a partvonalra, és marad is ott hosszú időre. (Itt olvasható cikkünk a korábban felsővezetőként is dolgozó Károlyról, aki több mint egy éve keres állást.)

A középkorúak munkaerő-piaci helyzetének az átbeszélése volt a célja az Aarenson Consulting szakmai vezetőjének, Pethő Anikónak. Szokatlan, meetup-stílusban folyó alkalmat szervezett, ahol komoly szakmai múltú, igazi, „hús-vér” érintettek mondták el a sorsfordító életeseményeiket, döntéseiket, és azok következményét. Nem a „celebek” meséltek olyan dolgokról, amit ők is csak hallomásból ismernek, hanem ezek az emberek elénk tették a szívüket.


Már 40-45 évtől kezdődik az enyhe diszkrimináció



Pethő Anikó a felvezetőjét a fejvadász és kiválasztási specialista fekete szemüvege mögül kezdte. Nem látszik túl rózsásnak a helyzet, mert dacára a szakemberhiánynak, a munkáltatóknak nagyon kicsi, talán 2-3 százaléka vált nyitottá arra, hogy középkorú jelöltet vegy fel. „Bizonyos vezetői pozícióknál ötven, de például a pénzügyi területen negyven évre csúszott le a piros vonal. Ezzel szembe kell nézni, ha a lehetőségeinket boncolgatjuk” - mondta a szakember. Van 4-5 terület a hazai álláspiacon, ahol a foglalkoztatók befogadók. Az értékesítés, a bankvilág, a mezőgazdaság például ilyen területnek számít. Más területeken is érezhető az a változás, amelyet ők is próbálnak előmozdítani, csak nagyon lassú ez a folyamat.

Pethő AnikóÁlságos a mai munkaerőhiány - Pethő Anikó erről már több cikkében írt

Addig amíg komoly változások nem lesznek, a jelöltnek magának is sokat kell változnia. „Többet elbírnak az önéletrajzok az egyszerű sablonnál, ezért azt tanácsolom a hozzánk forduló idősebb munkavállalóknak, készítsenek miniprojekteket a megpályázott cégek egyes tevékenységeihez. Például, az egyik termékcsalád értékesítésének a felfuttatása ilyen próba. Vagy írjuk azt is bele a CV-be, hogy mi az, amire vágyunk, amit el tudnánk érni. Ami többletet ad a megcélzott cégnek a mi alkalmazásunkkal.”


Dupla vagy semmi



A kilencvenes évek robbanásszerű sikert hozott Rátkay Gábor életébe. Gépészmérnökként végzett, beszélt angolul, ezért már az egyetemről elvitték külföldre dolgozni. Álommunkája, és fizetése volt, és olyan sikeres külföldi karriert futott be, hogy pár év után ő építhette fel és vezethette az olasz anyavállalat magyar leányát. Csak éppen más volt a hazai és a kinti piac, ezért hamarosan be kellett zárni ezt a képviseletet. A kilencvenes évek közepén munka nélküli lett, de a nyelvtudása miatt hamar talált - igaz másmilyen, ügyfélszolgálatos - munkát. Ahol egy év múlva már ő lett a kereskedelmi igazgató. 2005-ben innen „vadászta le” egy nagynevű multi, ugyanerre a feladatkörre. A válság idején K+F+I-területre evezett, és nagyvállalatok innovációs járulékainak a hasznosulását segítette. A törvényi környezet azonban nagyot változott, és 2012-re elfogyott a munkája. Ekkor lett másodjára munkanélküli.

„Mindent megpróbáltam. Olyan önéletrajzokat szerkesztettem, amellyel megmentettem egy tucat vállalkozást, rengeteg ismerőst, barátot kértem, segítsen, és olyan social media profilt szerkesztettem, aminek csodájára járt a világ. De, semmi eredménye nem lett ezeknek az eszközöknek. Az 500 pályázat kb. 10 interjút hozott csak”- sorolta az álláskeresési aktivitásokat és eredményeket Rátkay Gábor. Pedig 4 évvel ezelőtt még csak 46 éves volt.

A mélyponton kapott egy állásajánlatot, a tíz évvel korábbi bérének a feléért, ami ugyan mérnöki munka volt, de a piac változásai miatt ott is hamar kifutottak a lehetőségek. „A menedzsment akkor azt ajánlotta nekem, jutalékos rendszerben maradhatok. Én elfogadtam.” 2015 áprilisától kezdve egy fél évig semmilyen jövedelme nem volt. De az addigi szerteágazó tapasztalatai alapján látta a piacot és a lehetőségeket is. Illetve hitt magában, és a szolgáltatásban, amit eladott. Meg is lett az eredménye. Tavaly november-decemberben az éves fizetésénél többet számlázhatott. Ez súlyos tanulság.

„A cégeknek jó az idősebb ember, mert tanácsadóként jobban elfogadják az ötvenes vállalatvezetők ezeket a szakembereket. Ráadásul van kapcsolatrendszerük, amivel könnyebb információt szerezni a piacról. Azzal a komplex szemléletmóddal, amivel egy idősebb szakember rendelkezik, hatalmas „buktától” óvhatja meg magát az adott cég” - mondta előre átgondoltan a sok előnyt Rátkay. De ha már egy interjúra se hívja be a cégvezető ezt az embert, akkor nem ismerheti meg ezeket a lehetőségeket.


Legyél szabad, és dolgozz így!



Ballai Brigitta egészen más területet és lehetőséget mutatott be a saját életútján keresztül. Neki lenne most is fizetett, nyolcórás munkahelye, de rájött, nem bír hagyományos keretek közt maradni. Az egyetem után több hazai multinál dolgozott, energia-pazarlóan. Nem lett több attól, hogy kilenctől ötig egy irodában ült, hiszen a munkát egy óra alatt el tudta végezni. Külföldre ment, és ott talált magának egy sokkal nagyobb szabadságfokot jelentő munkát. Itt már a sok utazás miatt nem volt szó a nyolcórás irodai életről, és ezt nagyon megszerette. De magát a tevékenységet egyre kevésbé. Ezért megint lépett. Ezúttal az USA-ba, egy MBA-re. Ezt azonban nem végezte el, mert közben kapott egy nagyon érdekes feladatot New Yorkban, ahol az ENSZ-nél dolgozhatott. Azonban ott is, időközben azt vette magán észre, hogy nem ez az, amiért olyan sokat tanult, és amiről álmodott. „Fájdalmas, de felemelő volt nekem is arra ébredni, hogy semmilyen munkavállalói státusz nekem nem lesz megfelelő. A boldogságot nem a céges keretek jelentik” - mondta Ballai Brigitta. Ma „Digitális Nomád” a neve annak, amit csinál. Járja a világot, és projektekben dolgozik.

Ballai BrigittaBallai Brigitta szülei nehezen fogadták el, hogy nincs rendes állása

Tértől/időtől/megrendelőtől függetlenül tud dolgozni. „A társadalmi nyomás mindig is nagy volt rajtam. A szüleim például nagyon nehezen fogadták el azt, hogy nincs „rendes” állásom.” Aki nem „világpolgár” környezetből, hanem egy vidéki kisvárosból származik, annak szinte forradalmi lépést jelent a munkahely otthagyása.

Brigitta most itthon van, és itt igyekszik felépíteni azt a tevékenységet, amellyel segít másoknak is megtenni ezt a nehéz lépést. „Nekem a magyar munka világának a gondolkodása sok szempontból idegen. Amerikában a 45 éves még fiatal, de a 60 és a 70 éves is az. Senkinek eszébe nem jutna a változás, tanulás képességét korhoz illeszteni.” Éppen ezért azt javasolta a jelenlévő, többnyire ötveneseknek, gondolják át a helyzetüket. „Még 20 évig lesztek a piacon. Mi az, amit csinálni szeretnétek, és hogyan lehet ezt online térbe helyezni? Ha ez megvan, akkor csak valóra kell váltani ezt az álmot.”


Interim és előadó: két újabb lehetőség, és egy kis változás



Egy konferenciaszervező cégnél projektmenedzser Váczi Péter, akinek pár éve megtört a karrierje, amikor súlyosan megbetegedett. Korábban is volt egy kis időre munka nélkül, de ez, a 10 évvel későbbi tapasztalat keményebb lett. Sokkal nagyobb proaktivitásra van ma szükség ahhoz, hogy el tudjon valaki helyezkedni. Ennek része az önkéntes munka, ami nemcsak emberek közt tart, de ha jól választjuk meg a tevékenységet, sokat segít a szakmai épülésben is. Érdemes online-offline nyelvklubokba járni, szakmai tartalmakat olvasni, publikálni. „Budapest tele van szakmai meetup-okkal. Össze kell csak „rántani” egy témára egy csoportot valamelyik social media-felületen, és lehet szakmai közegben kapcsolódni, beszélgetni” És ilyen lehetőség az is, ha valaki konferencián előad. Váczi Péter kifejezetten idősebb, szakmailag páratlan tapasztalatú előadókat kutat fel, mert nagyon sok tudás „áll” a fejekben. Jó lehetőség a tudás megosztása.

A másik, jó lehetőség az interim szakemberi munka. Tomori Ildikó egy új üzleti modellt vázolt fel, és ebben való közös munkára, gondolkodásra hívta meg a jelenlevőket. Mikor az előadása során Ildikó elkezdte összegyűjteni a szakmai kompetenciákat, döbbenetes kép bontakozott ki. Egy vezető nagyvállalat összes fontos tudása ebben a - random módra - benépesült helyiségben összegyűlt. Várja - de csak egy darabig - a kiaknázást. Utána már maga teszi ezt meg.

Erre a változásra, magunk változtatására hívta fel a figyelmet Kuczik Rita. Ő már sokat változott, és változtatott. 17 tanfolyamon 3-4 szakmát tanult meg eddig. Az eredetileg IT-s szakemberből mára akkreditált coach lett. „Rettenetes nehéz helyzetbe kerültem. 41 évesen kellett elkezdenem felépíteni a nulláról magamat, mint coachot. Mit tehettem? Lépésről-lépésre szoktattam magam a változáshoz. De az kell, nagyon. Különben átlép a világ rajtunk” -mondta a nagyon energikus, még az eladása alatt is folyton mozgásban lévő fejlesztő.


Másodszor már nem olyan bénító a mélypont



Kétszer volt munkanélküli - a lassan a bűvös ötvenhez közeledő - Dobay Csaba. A rendezvénynek helyszínt adó IT cég ügyvezetője első alkalommal egy világmárka üzletfejlesztési igazgatói pozícióját vesztette el a világválsággal. „10 hónapig nem volt akkor munkám. Mindent elkövettem. Önállóan kerestem, fejvadászokkal tárgyaltam, de nekem se jött be semmi. Az egyetlen, ami megtartott az a 25 év alatt a küzdő sportból szerzett „felállási” képességem volt.” Aztán a mélypontból „visszapattant”. Egy, a médiában értékesítő céghez került, ahol nyitottsággal, tanulni vágyásával beilleszkedett. Jól érezte magát, a munka, a légkör, a fizetése is megfelelő volt. De akkor nyitottak Romániában egy másik fiókvállalatot, és őt bízták volna meg a két ország együttes vezetésére. Ezt azonban nem tudta, és nem is akarta elfogadni, hiszen családos emberként nem lehet kétlaki életet élni. Ekkor lett másodjára munkanélküli.
Dobay CsabaCsaba kétszer lett munkanélküli - másodszor már nem okozott akkora sokkot

Ez a helyzet akkor már ismerős volt a számára, nem is okozott akkora sokkot. Tudta, hogy meg kell őriznie a magabiztosságát, mert az segíteni fog. És valahogy a fejvadászat is testhezállóbb lett a számára. A mostani munkahelyére is egy fejvadász közvetítette ki.


Bizonyos kor alatt hiteltelen a céges felnőttoktatás



Elfogadta az ajánlatot, és elkezdett ennél a cégnél dolgozni, első emberként. Az első hetekben meglepetésként érte, hogy az addig megszokott munkavállalói kör helyett itt rengeteg az idősebb, ötvenes kolléga. Azért, mert olyan megtartó ereje van a szervezetnek, amely képes a rendszerváltás óta ugyanazokat a szakembereket bent tartani. Ráadásul maga a céges felnőttoktatás is az a terület, ahol „hiteltelen a 35 év alatti oktató”. Amíg nem szerzi be azokat a fájó, szervezeti tapasztalatokat, önismereteket valaki, ami a hitelességhez kell, addig nem tud kiállni az emberek elé. Ezért jó ez a korosztály, és ezért fordul Dobay Csaba fokozott érdeklődéssel feléjük. Remélhetőleg, sok más munkáltató is követi a példáját.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan alakítja át az MI a toborzók munkáját? Ezzel vár az idei recruiTECH

“A csapból is a mesterséges intelligencia folyik az üzleti közbeszédben. Mi az általánosságok szintjéről lehozzuk ezt a toborzók napi munkájába,... Teljes cikk

Öt kérdés és válasz a külföldi vendégmunkásokról

Miért jönnek? Miért nem magyarokat alkalmaznak a cégek? Leverik a béreket? Az utóbbi hónapok forró kérdése lett a magyar közéletben a külföldi... Teljes cikk

Veszély vagy potenciál a túlképzett pályázó? Így látja a fejvadász

Sok jelölt panaszkodik arról, hogy bár ő szívesen kötne kompromisszumot az elhelyezkedése érdekében, de pályázata süket fülekre talál, ha... Teljes cikk