Megjelent: 6 éve

Nincs munkaerőhiány! Illúzió van!

Ez alól a mondatom alól, azonnal felmentem az IT szektort, de a többiről máris kifejtem véleményem.

images

images

15 éve dolgozom zseniális jelöltekkel és elképesztően komoly szakmaisággal bíró cégekkel. Az utóbbi egy-két évben azonban azt érzem bizonyos cégek mellett üstökösként megy el a 21. század és még csak fel sem kapják a fejüket. A napokban beválasztottak a magyar beszállítófejlesztői szakbizottságba, amiben a HR-t fogom képviselni és a beszállítók hatékonyabbá tétele érdekében valós megoldásakkal segítem a tagokat. Végtelenül hálás vagyok a lehetőségért, mert bízom benne, hogy eredménye is lesz szakmai missziómnak.

De a lényeg. Ma egy komolyabb összejövetel volt, ahol egy 140 országot felölelő klaszter elnökével beszélgettem. Több történetet elmeséltem neki, ami alapján én a legtöbb szakmán belül nem tudom ezt ilyen kategorikusan kijelenteni, hogy munkaerőhiány van.

Amikor egy Partnerünknek jelöltet keresünk és találunk, akkor mutatjuk be ha megvan a lelkesedése, hajlandó oda és annyiért utazni, megvan a végzettsége, beszéli az elvárt nyelvet és megfelel a kritériumok minimum 80 százalékának. A cég HR-ese önéletrajz alapján nagyon lelkes, ám egy szakmai vezető hetek elteltével visszajelez, hogy van valami amihez nem ért. Ez soha nem MUST HAVE kritérium, hanem valami, amiben van még hová fejlődnie. Ilyen történetekből átlagosan 3 naponta tudok egyet mesélni, miért esik ki a jelölt, akit bemutatunk annak ellenére, hogy ügyfél vagy a kereső cég hónapok óta nem talál embert, mi pedig 10 munkanap alatt prezentáltuk.

Vette a valaki valaha a fáradtságot adott cégnél, hogy kiszámolja mekkora kiesés ha 3-6 hónapig nincs betöltve olyan munkakör, ami "termelő" pozíciónak számít és a cég hatékonyságát növeli? Leült-e valaki kiszámolni, hogy ha felvesz egy lelkes 80%-os jelöltet és az szivacsként felszívja a hiányosságát egy-két hónap alatt, akkor nem járt-e jobban a tökéletes jelöltre várakozáshoz képest?

Az a baj a legtöbb esetben, hogy nem annak örülünk, ami van és nem abban keressük a fantáziát, ami rendelkezésünkre áll (ezalatt nem azt értem, hogy pék helyett jó lesz a cukrász), hanem a konnektor módszer szerint vagy valakit pótolnunk kell és bedugnunk a csatlakozóba vagy bővítés esetén a cégek jelentős része nincs felkészülve arra, hogy belecsiszoljanak valakit a munkakörbe.

Dolgozott már az Aarensonban masszőr és grafikus. Az egyik legszebben kommunikáló emberünk volt (míg el nem ment külföldre). A képességek, a hozzáállás, a lelkesedés és bizonyítani akarás időnként kiegészíti azt a mínuszt, ami adott esetben a szakmaiság terén előfordulhat. Egyre kevesebb kész ember van, akik bérigényét viszont el kell fogadnunk ha kizárólag rájuk vadászunk.

Minden tiszteletem azoké, akik rugalmasságukkal hagyják áramlani a munkaerőpiacot és a megváltozott keresleti-kínálati piac függvényében hozzák meg döntéseiket. Viszont ne mondjuk, hogy munkaerőhiány van, ha bármikor be tudok mutatni X+Y mennyiségű jelöltet, de ezzel ez a baj, azzal meg az. Pár éve bizony ezt megtehettük, ma viszont meg kell tanulnunk együtt élni azzal, hogy a világ erőteljes változásban van.

Tudom, hogy egy ragasztó értékesítő hatékonyabb ha ismeri a ragasztópiacot, de mondjuk már meg őszintén, hogy ha az építőiparban árult és kiváló az attitűd, akkor miért nem bízunk benne? Bármit meglehet tanulni, ha valakinek van képessége hozzá és szorgalma. Az, hogy valaki elkötelezett cégünk felé manapság többet jelent, mint egy jó drágán a konkurenciától megvett szakértő, akit tőlünk még drágábban egy év múlva újra elcsábítanak.

Nem tudok általánosítani, mert végtelenül büszke vagyok azokra a cégeinkre és az általam ismert HR-esekre, akik személyiségekben gondolkodnak az elvárásoknak megfelelő háttér jelentős megléte mellet. A jó személyiség épp úgy elengedhetetlen, mint a Rubyonrails vagy a Catia tudás. Akinek ha azt mondom találtam valakit, szerintem tetszeni fog neked, akkor azt mondja, várj adok időpontot, megnézem.

Mindaddig amíg túlságosan pontosan tudjuk és végtelenül biztosak vagyunk benne ki az egyetlen, aki nekünk megfelelhet, a múltban élünk. A rugalmasság és a kompromisszum a jövőnket, a cégünk eredményességét befolyásolja és hozzá adott értékként új lendületet, új szemléletet, friss energiát hoz cégünkbe. Ne abban legyünk biztosak miért nem veszünk fel valakit, hanem ha ott ül előttünk és velünk akar dolgozni találjuk meg azokat a pontokat, ami miatt szeretnénk vele együttműködni.

Amerikában interjúkon meggyőzik a jelölteket, hogy dolgozzanak ott és nem a hibákat keresik, hanem bíztatják őket, hogy de igenis képesek a feladat ellátására. Ha már ott ül velünk szemben a munkát akaró ember, legalább próbáljuk meg felfedezni, mi az, ami miatt Ő a mi jelöltünk. (mert ha megy, Don Quijote-ként fogunk szélmalomharcot vívni a megálmodott, de csak nyomokban létező emberek felvételéért)

Pethő Anikó
Aarenson Consulting
LinkedIn
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszatérés a munkahelyre - post vacation blues

A post vacation blues akár egy menő indie banda neve, vagy slágerlistás számának címe is lehetne, de nem az! Hanem a hosszabb szabadságról a... Teljes cikk

Pál, KATA, Péter, jó reggelt! Avagy a foglalkoztatás 22-es csapdájába esve

Csak az állami bevételnövelés volt a célja az új katatörvénynek. A munkavégzés formája, annak rugalmassága, a mai változó világhoz történő... Teljes cikk

Lesz-e aki teljesíteni tudja a KATA feltételeket?

Amikor az utóbbi hetekben a döntéshozók a KATA átalakításáról beszéltek, azt emelték ki, hogy a lakosság számára szolgáltató kisvállalkozók... Teljes cikk