kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

Így induljunk neki az álláskeresésnek

Több ezer végzős lát hozzá mostanában. Tippek, csatornák, fogások a gördülékeny állásrajthoz

Mielőtt álláshirdetések olvasásába és önéletrajzok elküldésébe kezdenénk, ajánlott önvizsgálatot tartani és néhány kérdésre választ keresni: "Milyen munkakörökben érezném jól magam? Szeretek másokkal együtt dolgozni vagy az önálló munkát szeretem? Milyen pozíció, feladatok tennének elégedetté? Dipomámmal milyen állásokat lehet betölteni? Mire van esélyem? A kis cégek vagy a multik világa vonz inkább?" Ha egyedül nem megy a megválaszolásuk, kérdezzünk ismerősöket, vegyük fel a kapcsolatot egyetemünk, főiskolánk Karrier Irodájával.

Kapcsolatok: jogi, újságírói pályán nélkülözhetetlen

A keresést érdemes több csatornán, párhuzamosan elindítani. Mivel az állások 60 százalékát nem hirdetik meg nyilvános fórumokon, érdemes a tanulmányok alatti szakmai gyakorlaton szerzett ismeretségeket, a baráti kört is megmozgatni. A jogi terület és a média világában különösen fontosak a kapcsolatok, míg az informatikában, a különböző mérnöki területeken, a pénzügyben sok betöltetlen pozíciót hirdetnek meg nyilvánosan.

Internet: céges weboldalak, "Karrier" szekciók

Emellett egyre nagyobb szerepe van az internetnek. Manapság szinte minden magára valamit is adó cégnek van weboldala. A nagyobb vállalatoknál általában Karrier szekció is található az oldalon, ahol az álláskeresők regisztrálhatják magukat az adatbázisba, és megtalálhatóak a betöltésre váró pozíciók.

Állásportálok: hirdetések és önéletrajz-elhelyezés

Szintén hasznos körülnézni az álláshirdetések megjelentetésére szakosodott állásportálokon - így a jobpilot.hu oldalon, ahol különféle szempontok szerint lehet keresni. A pályakezdők az oldalra feltehetik önéletrajzukat, amelyek között a munkaerőttoborzó cégek keresnek.

Ugyancsak hasznos, ha személyzeti tanácsadó cégek oldalán regisztráljuk magunkat, vagy bejelentkezünk hozzájuk interjúra. Utóbbival két legyet üthetünk egy csapásra: megmutatjuk magunkat és gyakoroljuk az állásinterjú-helyzetet.

Állásbörze: személyes találkozás a munkáltatókkal

Pályakezdők álláskeresésének népszerű fóruma az állásbörze, melyeket felsőoktatási intézmények rendeznek. Ennek a fórumnak az erőssége a személyesség. Az álláspiac másik oldalának több képviselővel kerülhetünk kapcsolatba néhány óra alatt. Megkérdezhetjük mindazt, ami az álláshirdetésből nem derül ki, első benyomást szerezhetünk a céges kultúráról. Ha cégekből felkészülten érkezünk, jó kérdéseket teszünk fel és őszinte érdeklődést mutatunk, nagyobb eséllyel hívnak be interjúra, mintha személytelenül pályáztunk volna.

Hideg hívás: nyerő lehet, de nagy a kudarcveszély

Egyszerű, de kudarcoktól nem mentes útja az állásszerzésnek, ha ismeretség és álláshirdetés nélkül, "hidegen" - felhívunk cégeket, és megkérdezzük a HR-osztály képviselőjétől, elküldhetjük-e önéletrajzunkat, van-e lehetőség személyes bemutatkozásra, keresnek-e munkatársat a végzettségünknek megfelelő pozícióba. A hívások többsége negatív válasszal zárul, ami kedvetlenné teheti az álláskeresőt, csökkentheti önbizalmát. Ha azonban egyszer éppen a hirdetés feladása előtt csípünk el egy céget, máris nyert ügyünk van.

"A pályázat elküldése előtt kérdezzenek rá, kinek címezhetik az e-mailt vagy a borítékot, ezután pedig érdemes az illetővel telefonon egyeztetniük. Ha elküldték személyre szóló levelüket, egy-két nap múlva telefonon rákérdezhetnek, pályázatuk megérkezett-e, illetve hogy mikorra várhatnak visszajelzést", javasolja Cservenyák Tamás, a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

Apró trükkök: pontos dokumentáció az álláskeresésről

A karriertanácsadó szerint érdemes a pályázások elindításától kezdve pontosan dokumentálni, mikor, hová és milyen pozícióra jelentkeztünk. Így elkerülhető az a kínos helyzet, hogy kétszer ugyanazt pályáztuk meg, vagy nem tudjuk, a megcélzott helyre küldünk-e CV-t és kísérőlevelet. Ajánlatos továbbá az internetes regisztrációkat, az esetleges jelszavakat is feltüntetni egy táblázatban.

Pályázzunk bátran, ha 1-2 év gyakorlatot kérnek

Cservenyák Tamás úgy látja, az egyetemrő, főisoláról kikerülve nem érdemes szigorúan csak pályakezdői állásokat megcélozni. Legyünk bátrabbak, nyitottabbak és az 1-2 éves szakmai múltat feltételező munkaköröket is vegyük célkeresztünkbe.

"Ha meg tudják győzni a munkáltatókat arról, hogy gyorsan beletanulnak a feladatokba, és azokat jóval lelkiismeretesebben végzik majd el, mint a tapasztaltabbak, sikeresek lehetnek. Az ilyen állásokra pályázók azonban számítsanak arra, hogy 10-15 pályázat után sem jön visszajelzés. A sikerhez általában jóval több pályázatot kell elküldeni" - jegyzi meg a karriertanácsadó.

Több hónapnyi sikertelenség: módosítsunk a célokon

Mi történik, ha több hónapnyi intenzív keresés és pályázás után sem érünk révbe? A tanácsadó szerint nem kell elkeseredni, csak a célokon szükséges némiképp módosítani.

"Célozzunk meg alacsonyabb pozíciókat - de mindenképp szakmai profilunkba vágó cégnél. Vállaljunk el akár recepciós állást. A lényeg, hogy bekerüljünk a körforgásba" - véli Cservenyák Tamás, hozzátéve: Ha már bent vagyunk egy cégnél, lehetőségük nyílik megmutatni a vezetőknek a bennük rejlő lehetőségeket. Így jóval könnyebben eljuthatnak például a marketinges pozícióig, mintha tapasztalat nélkül, ismeretlenül, több pályázóval versengve próbálnk ilyen állást szerezni. A munka elvállalása előtt viszont mindenképp kérdezzük meg leendő feletteseinket, hogy lesz-e később lehetőségünk betölteni a diplomájukhoz közelebb álló munkakört.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek