Megjelent: 8 éve

Így költünk pénzt a SZÉP-kártyáról

Változatlanul nő a Széchenyi Pihenőkártya közkedveltsége: decemberben már több mint 140 000 munkavállaló birtokolt MKB SZÉP-kártyát. Mintegy 5 100 munkáltató él a népszerű béren kívüli juttatás lehetőségével, amelyet országszerte közel 16 400 szolgáltató helyen fogadnak el.

A SZÉP-kártya rövid idő alatt az egyik leggyakrabban választott béren kívüli juttatási formává vált: az MKB SZÉP-kártyákra a munkáltatók a 31 milliárd forintot meghaladó összeget utaltak a 2011-es indulás óta, ebből összességében már több mint 26,6 milliárd jutott vissza a gazdaságba. Csak az idén már közel 10,4 milliárdot használtak fel a kártyabirtokosok – közölte Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkáltatók szimpátiáját a kedvezményes adózás mellett (35,7 százalék) az egyszerű ügyvitel, valamint a nagyfokú rugalmasság is erősíti. Mivel a SZÉP-kártyára nem rendszeresen és visszamenőlegesen is adható juttatás, ennek ütemezése a bevételekhez igazítható, mi több: a cégek akár az év utolsó napjaiban, egyszerre is átutalhatják dolgozóinak a támogatást, akár a maximálisan adható 450 ezer forintot. Mindennek nincs többletköltsége, a juttatásból sincs levonás, a dolgozó pedig ingyenes kapja és használhatja a SZÉP-kártyát.

Lehoczky László szerint 2014-ben már jól megmutatkozik, hogy az MKB SZÉP-kártya birtokosai tudatosan, szabadidős szokásaiknak, illetve a pihenést szolgáló terveiknek megfelelően választják ki, hogy a három alszámla közül melyikre kérik az elkölthető pénzüket. Tisztában vannak azzal, hogy hogy az alszámlák között nincs mód utólagos átcsoportosításra, a mérlegeléskor pedig figyelembe veszik, hogy a szálláshelyeken, illetve a gyógy- és strandfürdő szolgáltatásokért mindhárom alszámláról fizethetnek.

A felhasználásban – az előző évekhez hasonlóan – változatlanul a vendéglátás viszi a prímet 65 százalékkal, megelőzve a 21 százalékban választott szálláshelyet, valamint a 14 százalékot elérő szabadidő alszámlát. A felhasználás hónapok közötti megoszlása – s ez is a SZÉP-kártya általános elterjedtségét, széleskörű felhasználhatóságát bizonyítja – egyenletesebb lett. Elsősorban az év első hónapjaiban bővült a használat, különösen májusban, ez utóbbi a lejáró összegek felhasználásával is összefüggésben lehet. Ugyanakkor – az ünnepek miatt – vélhetően december végén is magasabb lesz a felhasználás aránya.


Látszik, mikor hol pihenünkAz MKB SZÉP-kártyák adatai szerint a felhasználás területi megoszlása is jól követi az évszakokat, a pihenési szokásokat. Idén például januárban Budapest-Közép-Dunavidéki Régió súlya a felhasználásban közel 50 százalék volt, ez az üdülési szezon csúcsára 25 százalékra esett vissza, viszont novemberben már ismét 47 százalékos volt. Ezzel párhuzamosan a Balatoni régió súlya a januári 6-ról 25 százalékra emelkedett augusztusban és novemberben ismét 6%-ra csökkent.

Hosszabb távon a SZÉP-kártya felhasználási statisztikája vélhetően szorosan követni fogja a családok napi életét jelentősen befolyásoló olyan adottságokat is, mint az iskolaszünet, a hosszú hétvégék időzítése. Ilyenkor egyértelműen kimutatható a SZÉP-kártya-felhasználás megugrása, ezért ezeket majd figyelembe kell venni a havi statisztikai adatok összehasonlításában.


Rekord lesz jövőre?Lehoczky László az év végére a SZÉP-kártyára utalt összegek és a költések tekintetében egyaránt a 2013-as számok meghaladását, új rekordok elérését prognosztizálja. A jogszabályok változásának hatására, vélhetően még többen veszik majd igénybe a béren kívüli juttatást 2015-ben SZÉP Kártya formájában, amely a 450 ezer forintos értékhatárig változatlanul kedvezményes, 35,7 százalékos adózással adható.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Adómentes juttatásként is adható belépő a dolgozóknak az atlétikai vb-re

A juttatás megvalósítása munkáltatói oldalról többféleképpen lehetséges. Teljes cikk

Így csökkenthetők a munkába járás költségei

A kilométer költségtérítés mértéke még év elején a duplájára nőtt, így a munkáltatók idén 30 Ft/km térítést adhatnak az érintetteknek... Teljes cikk

Dohánygyári örömök: Több mint 200 millió forint jutalmat osztott szét a Continental

A több mint 500 munkavállalót foglalkoztató Continental Dohányipari Zrt. 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét, a cafeteria keretösszegét 10... Teljes cikk