kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Ingyenes felsőoktatás, a magas jövedelműek adójának emelése és államosítás

A felsőoktatási tandíj eltörlése, a magas jövedelműek adóterheinek emelése és egyes infrastrukturális vállalatok állami tulajdonba vétele szerepel a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kedden ismertetett választási programjában - írta az MTI.

A 123 oldalas dokumentum emellett elveti annak lehetőségét, hogy A felsőoktatási tandíj eltörlése, a magas jövedelműek adóterheinek emelése és egyes infrastrukturális vállalatok állami tulajdonba vétele szerepel a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kedden ismertetett választási programjában. megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, nem határoz meg számszerű korlátokat az EU-tagállamokból érkezők bevándorlására, és azonnali garanciavállalást helyez kilátásba a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók jogosultságainak megőrzésére.

A Labour a június 8-ára kiírt, előrehozott parlamenti választásokra dolgozta ki programját, elsőként a nagy pártok közül. A tervezet szerint ha a Munkáspárt a jövő hónapban kormányra kerül, új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot honosítana meg a 123 ezer fontnál (45 millió forintnál) magasabb jövedelmekre, a jelenlegi felső, 45 százalékos kulcsot pedig - amely a 150 ezer fontál többet keresőkre vonatkozik - már 80 ezer fontos évi jövedelem felett alkalmazná.

A munkáspárti kormány emellett állami tulajdonba venné a tíz angliai vízközmű-vállalatot, és újraállamosítaná a teljes brit vasúthálózatot, amely John Major volt konzervatív párti miniszterelnök kormányának több évet átfogó, Nyugat-Európában példátlan méretű infrastrukturális privatizációs programja során került magánszektorbeli üzemeltetőkhöz az 1990-es évtized első felében.

Államosítaná a Munkáspárt az energiaelosztó hálózatokat is.

A felsőoktatási tandíjak megszüntetése szintén szerepel a programban. A dokumentum hangsúlyozza, hogy amióta a Konzervatív Párt 2010-ben kormányra került, az egyetemi tandíjak megháromszorozódtak, és ma már meghaladják az évi 9 ezer fontot (3,4 millió forint).

A Munkáspárt adatai szerint a diplomások átlagosan 44 ezer font (17 millió forint) tandíjhitel-törlesztési kötelezettséggel kezdik pályafutásukat.

A választási programban a Labour ígéretet tesz arra, hogy nem tűz ki "hamis" bevándorlási célokat, a bevándorlást "ésszerű szabályozásnak" vetné alá, és kormányra kerülve azonnal garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő összes külföldi EU-polgár minden jogosultságának megőrzésére.

A kormányzó konzervatívokhoz hasonlóan a Munkáspárt is célul tűzi ki a viszonosság elvét, vagyis azt, hogy a más EU-országokban élő britek jogainak védelmét is biztosítani kell a brit EU-tagság megszűnése után, a kedden ismertetett program ugyanakkor "szégyenteljesnek" nevezi, hogy a konzervatívok nem voltak hajlandók egyoldalú garanciavállalásra a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítása előtt.

A konzervatív párti brit kormány szintén biztosítani kívánja a más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait, de csak viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy egyidejűleg az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülésére. Theresa May miniszterelnök álláspontja szerint erről egyoldalú döntés helyett a kilépési tárgyalások korai szakaszában kell egyezségre jutni az EU-partnerekkel.

A Munkáspárt választási programja szerint csak úgy lehetséges a brit EU-tagság megszűnése, ha annak feltételeiről mindenképpen megállapodás jön létre Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Theresa May hivatalos álláspontja viszont az, hogy egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik egyezség az EU-val a kilépési feltételekről szóló tárgyalások végén.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk