Megjelent: 15 éve

Interneten találja meg álmai könyvelőjét?

Rájár a rúd a könyvelőkre: nemcsak az ügyviteli szoftvergyártók tizedelik meg ügyfeleiket, hanem - a túlkínálat miatt - egymással is versenyezniük kell. A párkeresés problémájához hasonló jelenség miatt idén több száz könyvelő fordult az internethez segítségért.

Az utóbbi évtizedben nemcsak a könyvelést igénylő vállalkozások száma növekedett rohamosan, hanem a céges ügyintézést nehezítő bürokrácia is. A legtöbb kisvállalkozó a saját bőrén tapasztalta, hogy könyvelő alkalmazásával időt és pénzt takaríthat meg. Felvirágzott a könyvelőknek, évente több ezren szereztek mérlegképes könyvelői képesítést, de napjainkra telítődött a piac, így a többség hiába teszi le a vizsgát, mégsem kap állást. Becslések szerint hazánkban 100 ezer könyvelő körülbelül 800 ezer cég könyvelését végezheti. Azonban a cégek több mint fele olyan egyéni vállalkozó, aki egy szoftver segítségével akár magának is könyvelhet. Egyre fontosabbá válik tehát, hogy a könyvelést igénylő vállalkozó épp a számára megfelelő könyvelőt találhassa meg.

Az adórendszer egyszerűsödik. A letisztuló szabályok és az EVA bevezetésének hatására sok kisvállalkozó gondolkodott el, hogy érdemes-e egyáltalán könyvelőt alkalmaznia. Egyszerűbb esetben ugyanis akár egy kockás füzetben is vezetheti a könyvelését. A céges ügyek intézésében már közérthető útmutatók állnak rendelkezésére, az adóbevallás elkészítésében pedig az APEH szoftverei segítenek. De mi lesz a könyvelők felszabaduló kapacitásával? Mindenek előtt fontos, hogy megfelelő vállalkozó-könyvelő kombinációk jöhessenek létre.

A tökéletes kombinációk létrejöttéhez az internet kínál megoldást. Hiszen ha világháló segítségével két magányos szív egymásra lelhet, vagy a feleslegessé vált írógép tulajdonosa kapcsolatba léphet egy érdeklődő műgyűjtővel, akkor a kisvállalkozó is megtalálhatja álmai könyvelőjét. Vagy fordítva: a könyvelő őt. Na de miért jobb egyik könyvelő a másiknál?

A könyvelők szakértelme eltérő, mindegyikük máshoz ért jobban, másban van tapasztalata. Ez a különbség bemutatkozás nélkül nem szokott kiderülni. De vannak fontosabb eltérések is, ilyen például a könyvelés helye. Mivel a könyvelés (akárcsak a fodrászat), bizalmi munka, a vállalkozónak érdemes személyes kapcsolatban lennie a könyvelővel. Az időnkénti konzultációk pedig akkor jönnek létre, ha a vállalkozó és a könyvelő egymáshoz közel (például ugyanabban a városban vagy utcában) dolgozik. A speciális szakértelem és a földrajzi közelség mellett a könyvelési munka árszintje a harmadik meghatározó tényező, amelyet a vállalkozónak meg kell ismernie a döntéséhez. És a munkatársi szimpátiáról még nem is esett szó!

2004 júliusában kezdte meg működését egy olyan internetes rendszer, ahol a könyvelők, adótanácsadók és egyéb céges ügyintézők kapcsolatba léphetnek potenciális megbízóikkal. A szabadúszó könyvelők létrehozhatják saját bemutatkozó weboldalukat. Megjelentetik szakismeretüket, tapasztalataikat, áraikat, s nem utolsó sorban elérhetőségüket. A társkereső oldalakhoz hasonlóan a bemutatkozások itt sem nélkülözik a személyességet. Van olyan könyvelő, aki néhány sorban bemutatja munkatársait, de az is megesett, hogy egyikük verset írt leendő ügyfeléhez.

Az internetes könyvelő kereső honlap üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a könyvelők bemutatkozása eljusson az érdekeltekhez. Nem mellékes, hogy a potenciális megbízók szakterületek és földrajzi elhelyezkedés szerint tekinthessék meg a kínálatot. Így például a cégalapításra készülő vállalkozó olyan könyvelőktől kérhet ajánlatot, akik a közelében dolgoznak és céges ügyek intézését is vállalják.

A könyvelési piactér ötletét megvalósító vállalkozás az utóbbi években számos szakterületen hozott létre hasonló szaknévsorokat. A három éve indult fordítási piactér például 800 résztvevőjével a hazai távmunka-szolgáltatás meghatározó intézményévé fejlődött. A kínálat és a kereslet összehozásával nemcsak a fordítók jutottak több munkához, de a megbízók száma is emelkedett. Akik ugyanis nem voltak járatosak a fordítási üzletben, azok eddig nem vettek igénybe profi szolgáltatást, inkább "házon belül" oldották meg a felmerülő feladatokat. A fordítói piactér segítségével most előre informálódhatnak, átlátnak a piacon és megalapozott döntéseket hozhatnak. Hasonló jelenségre számíthatnak a könyvelők és megbízóik is.

Az üzemeltető várakozása szerint a közeljövőben számos további könyvelő és könyvelőiroda csatlakozik a kezdeményezéshez. A legnagyobb feladat azonban még hátra van: meg kell győzniük a vállalkozókat, hogy érdemes megkeresniük álmaik könyvelőjét.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így tervezz és maradj fókuszban 2020-ban is!

3 egyszerű évtervező és hatékonyságnövelő applikációt ajánl az Eureka Games blogbejegyzése, hogy felkészülten vágjunk bele az előttünk álló évbe. Teljes cikk

Ne csak arról ismerjem meg a kollégámat, hogy ugyanolyan belépőkártya lóg a nyakában

Talán ez lehetett az agilis munkamódszer egyik kiindulópontja. De hogyan lehet több emeletnyi embert egy multis környezetben csapattá kovácsolni?... Teljes cikk

Sikeres a szoftverfejlesztés: amikor a cég gerince tartja a kreatív fejet

HR szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégeket kérdeztük arról, melyek a legnépszerűbb termékeik, milyen fejlesztések várhatók a közeljövőben... Teljes cikk