Megjelent: 10 hónapja

Jár-e végkielégítés ha ittasan megyek be a munkahelyre és kirúgnak?

Kíváncsiságból, ha belépéskor a szonda elkap és 0 tolerancia van és kirúgnak, minek számít? Gondolom egyértelműen nem közös megegyezés. Tehát kaphatok végkielégítést? Vagy esetleg ráfoghatják, hogy ez nem megfelelő magatartás és nem fizetnek. Valamint mi a teendő, ha megpróbálnak rávenni, hogy írjam alá a közös megegyezést?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy nem a munkáltató döntésétől függ, hogy zéró tolerancia van-e az alkoholos befolyásoltság kapcsán. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 51. § (4) bekezdésének első mondata értelmében a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.

Ez a kötelezettség a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) rendelkezéseinek betartását és betartatását jelenti. A biztonságos munkavégzésre és munkakörülményekre az egyik legnagyobb veszélyt az ittas munkavállaló jelenti. Elsődlegesen ez indokolja az Mt. 52. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott munkavállalói kötelezettséget is: A munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni.

Tehát amennyiben Ön a lehető legcsekélyebb mértékben is, de szonda által kimutatható mértékben, bizonyítottan alkoholos befolyásoltság alatt áll, nem minősül munkára képes állapotúnak, azaz megszegi a fenti kötelezettségét.

Munkavédelmi kötelezettségéből kifolyólag a munkáltató felelőssége, hogy Önt azonnal mentse fel a munkavégzés alól (vagyis ne engedje az ittas munkavállalót dolgozni). Ez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy valamilyen szankciót is alkalmazzon, mely adott esetben a munkaviszony megszüntetése is lehet, ilyen esetben akár azonnali hatályú felmondásnak is helye lehet. A fent hivatkozott munkavállalói kötelezettség alapvetőnek minősül, azaz kiemelkedő jelentőségű, így már alacsony levegőalkoholszint esetén is megalapozott lehet a munkáltatói megszüntető nyilatkozat.

Mivel az azonnali hatályú felmondás csak kifejezetten súlyos kötelezettségszegések esetére fenntartott szankciós eszköz, az elkövetett szabályszegés súlyára tekintettel a munkavállalót nem illeti meg végkielégítés, sem a felmondási időre járó távolléti díja. Amennyiben a munkáltatói felmondás indoka a munkavállaló ittassága, szintén nem jár végkielégítés a munkavállalónak. Az ittasság ugyanis a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásának minősül, mely indok fennállása esetén az Mt. 77. § (5) bekezdés b) pontja alapján nem jár végkielégítés.

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére kizárólag a munkáltató és a munkavállaló egybehangzó akaratával kerülhet sor. Tehát, ha a munkáltató felmondással (vagy azonnali hatályú felmondással) kívánja a munkaviszonyt megszüntetni, akkor Ön ugyan ajánlatot tehet egy közös megegyezéssel történő megszüntetésre, ám azt a munkáltató nem lesz köteles elfogadni. Ugyanez a helyzet fordítva is, azaz, ha a munkáltató felajánlja, hogy a munkaviszonyt közös megegyezéssel szüntessék meg, Ön nem köteles ezt az ajánlatot elfogadni.

Abban az esetben, ha Önt kényszerítéssel vagy valamilyen jogellenes hátrány kilátásba helyezésével fenyegetve veszik rá arra, hogy írja alá a közös megegyezést, Önnek pedig lényegében nincsen más választása, akkor a megállapodás érvénytelen. Ez alapján Ön a kényszerhelyzet, illetve a fenyegetés megszűnésétől számított 30 napon belül a másik félhez intézett nyilatkozattal megtámadhatja a közös megegyezést. Amennyiben ez eredménytelen (ha a másik fél a közlésétől számított tizenöt napon belül nem válaszol, vagy azt nem fogadja el), akkor az eredménytelenség megállapításától számított 30 napon belül keresetet nyújthat be a bírósághoz a jogellenesség megállapítása érdekében.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Ferencz Jácint

Dr. Ferencz Jácint ügyvéd egyetemi tanulmányait 2004-ben fejezte be, PhD-disszertációját 2014-ben védte meg summa cum laude eredménnyel. Tanszékvezető egyetemi docens a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszékén, alkalmanként külföldi és magyarországi egyetemek vendégelőadója.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rokkantági felülvizsgálatra elég-e beküldenem a papírjaimat?

1962-ben születtem, C2 kategóriába tartozom. Az egészségkárosodásom 55 %-os, 4 órás rehab munkát végzek, rokkantsági ellátást kapok. Április... Teljes cikk

Elveszhet-e a ki nem vett szabadság?

A barátom a tavalyi teljes évben betegszabadságon volt, mely időtartamra megjár neki a szabadság. Mivel a jogviszonya nem szűnt meg, pénzbeli... Teljes cikk

Mire kell figyelnem, ha nyugdíj mellett szeretnék dolgozni?

A nők 40 évével megyek nyugdíjba (2019.12.28-től). Közalkalmazott, óvónő voltam. Szeretnék pár órában dolgozni, (14-20) keresem a lehetőségeket,... Teljes cikk