Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 hónapja

Megakadályozható-e a leépítésem, ha védett korba léptem?

62 éves vagyok és ennél a cégnél folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem. Ez egy IT kisvállalkozás, most leépítés címén el akarnak küldeni. A munkámmal soha semmi kifogásuk nem volt. Kérdése, hogy a védett kor az én esetemben érvényesíthető-e?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) vonatkozó rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával megállapítható, hogy védett korú munkavállalónak minősül a munkavállaló a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül.

Amennyiben Ön 1956-ban született, az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 64,5 év, míg amennyiben Ön 1957-es születésű, akkor Ön a 65. életévének betöltésével válik öregségi nyugdíjra jogosulttá. Tehát az egyértelműen látható, hogy Ön megfelel az Mt. rendelkezéseiből levezethető védett korú munkavállaló definíciójának, mely magasabb fokú védelmet biztosít Önnek.

Így létszámcsökkentésre (leépítésre) hivatkozással, mivel az a munkáltató működésével összefüggő oknak minősül, az Mt. 66. § (5) bekezdése szerint a munkáltató csak akkor szüntetheti meg az Ön munkaviszonyát, amennyiben a munkáltatónál az Ön munkaszerződés szerinti (ennek hiányában pedig szokásos) munkavégzési helyén nincs az Ön által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy Ön e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. Tehát a munkáltatót főszabály szerint munkakör-felajánlási kötelezettség terheli.

Amennyiben a fenti szabályoknak megfelelően mégis megszüntetésre kerül az Ön jogviszonya, Önt emelt összegű végkielégítés illetheti meg az Mt. 77. § (4) bekezdése alapján.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Ferencz Jácint

Dr. Ferencz Jácint ügyvéd egyetemi tanulmányait 2004-ben fejezte be, PhD-disszertációját 2014-ben védte meg summa cum laude eredménnyel. Tanszékvezető egyetemi docens a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszékén, alkalmanként külföldi és magyarországi egyetemek vendégelőadója.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter