Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Jön a chip-kártyás cafeteria

Bár már néhány éve hazánkban is elérhetőek a kártyás cafeteria szolgáltatások, még viszonylag kevesen használják. A kártyás megoldás terjedését akadályozza, hogy nincs elég elfogadóhely, és a munkavállalók még mindig idegenkednek a kártyás fizetéstől. Szakemberek szerint azonban néhány év múlva megfordul a trend, és a béren kívüli juttatásokat inkább elektronikus úton fogjuk elkölteni. Ez a cégek számára kevesebb adminisztrációt és akár több milliós megtakarítást is jelenthet.

images

Az év elején több internetes fórumon panaszkodtak egymásnak a dolgozók, hogy a munkahelyük által adott cafeteria kártyát nem tudják használni, mert vagy nem fogadják el azok az üzletek, amelyek a lakókörnyezetükhöz közel találhatóak, vagy bizonyos kártyák csak egy-egy juttatási elem helyettesítésére képesek (pl. étkezési jegy), vagy nincs elég elfogadóhely, ahol elkölthetnék a rajta található összeget. Természetes, hogy a kártyás megoldásokra való áttérés nem megy egyik napról a másikra, időbe telik, amíg kellő számú elfogadóhely áll a rendelkezésre, de a dolgozók felháborodását is meg lehet érteni, hiszen joggal mondják, hogy miért nem akkor vezetik be az új szolgáltatást, ha már minden feltétel adott hozzá.

- Ha a munkavállalók azt érzik, hogy nem tudják rendesen elkölteni a kapott juttatást, akkor a HR-esek munkájánál egyből nem a megtakarított adminisztráció lesz a hangsúlyos, hanem a téves döntés. Sajnos ezt javítani, a korábbi állapotot visszaállítani nem kevés erőforrást, időt igényel - közölte a HR Portállal Fata László. A cafeteria szakértő elmondta: a cégek részéről nagy az érdeklődés a kártyák iránt, hiszen jelentősen csökkentheti az adminisztrációs terheket, ennek ellenére viszonylag kevesen használják. A cafeteriatrend.hu idei felmérése szerint a válaszadók kicsivel több, mint 10 százaléka veszi igénybe az elektronikus kártyákat.

Fata László szerint a kártyák terjedését az is akadályozza, hogy a munkavállalók sokszor még mindig idegenkednek a kártyás fizetéstől, amit jól érzékeltet, hogy a bankba érkező munkabérüket is a lehető leggyorsabban felveszik, és készpénzzel intézik a vásárlásaikat. - Én mindig azt szoktam javasolni, hogy a munkavállalók az általuk elkölthető juttatásokat kapják. Azaz valóban az igényeikhez illeszkedő területre vonatkozó juttatásban részesüljenek, amit el tudnak költeni a környezetükben - fogalmazott a szakember.

Az Év cafeteria rendszere díjat tavaly elnyerő Egis gyógyszergyárban idén vezették be a kártyás cafeteriát, de emellett utalványt is alkalmaznak - tájékoztatta portálunkat dr. Szemerédi Katalin HR igazgató. Mint mondta, az utalványok használatakor jóval több az adminisztráció, mintha kártyát használnának, ez főleg a havonkénti kiosztás, az átvételi listák kezelése miatt van így és különösen igaz ez a több telephelyen működő, magas munkavállalói létszámú vállalatokra. Cafeteria kártya használata esetén viszont nem kell a havi átadással, átvétellel bajlódni, és rövidebb idő alatt áll rendelkezésre. - Munkavállalóink ma még jobban kedvelik az utalványokat. Ennek oka, hogy nem csak melegétel fogyasztásra lehet felhasználni és átadható másnak családon belül. Azok viszont, akik kizárólag saját ellátásra melegétel vásárlás céljából igénylik a juttatást, szívesen választják a kártyát - tette hozzá a HR igazgató, aki úgy véli, mindenképpen szükség lenne az elfogadóhely hálózat bővítésére.

Az Egisnél kizárólag nem számlás elszámolású, kedvezményes adózás alá tartozó elemeket adnak a dolgozóknak, mindenki egyenlő arányban, időarányosan részesül a juttatásokban. A dolgozók körében a nyugdíj- és egészségpénztári támogatás, étkezési utalvány, üdülési csekk a legnépszerűbb.
Az OTP Cafeteria kártyával elérhető szolgáltatások:
- étel utalvány (régi hideg), meleg étkezési utalvány,
- iskolakezdési támogatás,
- csekély értékű ajándékutalvány
- internet utalvány
- egészségpénztári szolgáltatás

A Multi-Pay Cafeteria kártyával elérhető juttatások:
- Patika Egészségpénztár,
- Új Pillér,
- Étel utalvány
- Helyi közlekedési bérlet,
- Internet utalvány
- Iskolakezdési támogatás


Egy független HR szakember úgy vélekedett lapunknak, hogy csak akkor nehéz az utalvány-rendszer adminisztrációja, ha gyakran változtatható, vagy ha bizonyos - gyakran változó - körülmények esetén nem jár. Munkahelyén elégedettek az utalványokkal és nem is akarnak áttérni a kártyás megoldásra, de ez a dolgozók részéről sem merült fel igényként.

Egyre több munkáltató csatlakozik

Hazánkban a papír alapú, utalványos formában felhasznált cafeteria juttatások kártyával történő helyettesítése nagyjából 2008-ban került a figyelem középpontjába. Az OTP Pénztárszolgáltató által piacra dobott többfunkciós kártya ma már piacvezető pozíciót tölt be, ezt bizonyítja, hogy jelenleg több mint 65 000 OTP Cafeteria kártya felhasználó van országszerte.

A cég az elfogadóhelyek körének és számának bővítésén folyamatosan dolgozik. A kártyát jelenleg az összes nagy, országos kereskedelmi láncnál, az élelmiszerforgalmazóknál, ételfutároknál, könyves és ruházati boltokban, elektronikai áruházakban és számos egyéb, sok felhasználót elérő ponton elfogadják. A különböző elfogadóhelyek száma terminállal, vagy internetes fizetési lehetőséggel ma már megközelíti a 7000 kiszolgálóhelyet. Sőt, egy közelmúltban megkötött szerződésnek köszönhetően már a K&H Bank termináljai is alkalmasak a kártya elfogadására - mondta lapunknak Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A HR-esek idén januártól már a Multi-Pay kártyával is helyettesíthetik az utalványokat. Mint Bauer Éva ügyvezető elmondta, mind a kis- és középvállalatok, mind a nagy cégek vezetői nyitottan fogadták az új kártyát, így az elfogadóhelyek bővítésével párhuzamosan, arányosan bővül a csatlakozó munkáltatók száma is. - Az elfogadói kör bővülésének üteme valóban elmaradt a várakozásoktól, ennek az volt az oka, hogy a rendszer finomhangolása - az elfogadóhelyeken elhelyezett elektronikus terminálok (POS) pontos beállítása - az előzetes várakozásokhoz képest hosszabb időt vett igénybe - magyarázta az ügyvezető, miért lehettek problémák a kártyák elfogadásával. Jelenleg azonban több mint 7 000 elfogadóhelyen lehet használni, de ez a szám folyamatosan növekszik - tette hozzá Bauer Éva.

Mivel tud ma kitűnni egy szolgáltató a többi közül?

Fata László szerint legfőképpen azzal, ha megbízható. A cégek több millió forintot bíznak rá egy szolgáltatóra, hogy ezt adja majd át annak az elfogadóhelynek, ahol a dolgozók a jövőben vásárolnak a kapott jeggyel, kártyával. - Az elmúlt időszakban ez a bizalom több szolgáltató esetében megingott, így a többiek dolga is nehezebb lett. Az a szolgáltató viszont, amelyik rendelkezik a bizalommal, akiről köztudott, hogy betartja az ígéreteit, gondosan kezeli a pénzt, most nagy előnyben van - vélekedett a szakértő.

A szolgáltatók optimisták. Az OTP Pénztárszolgáltató várakozásai szerint ugrásszerűen nőni fog kártyahasználóiknak a száma, mivel sok új munkáltatónak ajánlották őket a régebben szerződött cégek. A kártyahelyek területi lefedettségét pedig a munkáltatók igényeihez is illesztik, így nem fordulhat elő, hogy a dolgozók nem tudják használni a kártyájukat - mondta Róth Lajos.

Hozzátette: a kártya az adminisztrációs könnyítésen kívül a versenyképes árazást is nyújtja a munkáltatóknak, míg a munkavállalók egy kényelmes és modern fizetőeszközt kaptak a béren kívüli juttatások felhasználásához. Emellett a szolgáltatók, kereskedők számára is egy jóval kedvezőbb eszközt jelent, hiszen elszámolásban, jutalékszintben, és likviditásuk menedzselésében is jelentősen megkönnyíti a mindennapos munkájukat.

- Az alapszolgáltatásokon kívül folyamatosan fejlesztjük kínálati struktúránkat, és az elmúlt hónapokban megnyitottuk Cafeteria tanácsadási üzletágunkat is, melynek keretében szakértő kollégáink segítenek tervezni, kiépíteni, bevezetni a vállalati juttatási rendszereket - tájékoztatott az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója. Mint mondta, egy dinamikusan növekvő évet látnak maguk előtt, amit az első negyedév taglétszámai és kártyahasználói növekedése is alátámaszt.

Dinamikus fejlődésre és 5 milliárd forint forgalomra számít ebben az évben a Multi-Pay is. Bauer Éva elmondása szerint kártyájuk különlegessége egy olyan elszámolási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a cafeteria egyes elemei felhasználási cél szerint elkülönítetten külön alszámlákon legyenek. A fizetésnél a bankkártyákhoz hasonlóan, kóddal lehet "előhívni" az alszámlákat. Az ügyvezető szerint a Multi-Pay rendszer a jövőben akár több tucat egyenleget is tud majd kezelni.

A jövő a chip-kártyáké

Néhány átmeneti év után a piaci igények és a kényelem fog győzedelmeskedni a szolgáltatók és a szakértő szerint is, és a béren kívüli juttatásokat leginkább elektronikus kártyán költjük majd el. Fata László szerint a papír alapú utalványok nem fognak eltűnni, de a mostani arány megfordul. Úgy véli, az átalakulás nagyon gyors láncreakcióként valósul majd meg, ahogy erősödik a bizalom, és áll rendelkezésre elég sok elfogadóhely, a munkáltatók átállnak.

Róth Lajos szerint az elektronikus kártya önmagában csak egy technológia, ami az utalványhasználat biztonságát növeli, viszont emellett is számos előnye van, akár nemzetgazdasági szinten is. A cégek nem veszítenek időt a cafeteria utalványok kiosztásával, illetve egy 30-40 ezres létszámú cég esetében akár havi 150 millió forintos, azaz éves szinten 1,8 milliárd forintos megtakarítást is jelenthet a kártyára való áttérés.

Mi most a legnépszerűbb cafeteria elem?

2011-ben továbbra is az étkezési utalvány a legkedveltebb juttatási forma, legjobban az internet juttatás veszített a népszerűségéből, amelynek nemcsak az adóteher az oka, hanem a törvényi keretrendszer is, mely megnehezítette az utalványos kiadást - mondta Fata László.

Az OTP tapasztalatai szerint egy-egy alkalommal ezer forint körül költenek a vásárlók az étkezési juttatásból, amely során, ha cafeteria-kártyával fizetnek a kényszerű "borravalót" is elkerülhetik, mivel az utalványoknál csak az adott címletek használhatóak. Az OTP-nél úgy látják, a munkavállaló szempontjából a mindennapi megélhetéshez legjobban kötődő elemek most a legnépszerűbbek, azaz a már említett étkezési támogatás mellett a munkába járás költségtérítését, az egészségpénztári és pihenésre költhető juttatásokat kéri a legtöbb dolgozó.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek