Megjelent: 5 éve

Kölcsönzés: ugródeszka a stabil munkavállalásba

images

A kiválasztással, a munkaerő-közvetítéssel, a munkaerő-kölcsönzéssel és a személyzeti kiszervezéssel (outsourcinggal) foglalkozó magyar cégek érdekképviselete szerint hiányszakma még a CNC-, NC gépkezelő, minősített hegesztő, QA és QS mérnök, lakatos, elektromos, mechanikus összeszerelő, vegyianyag-gyártó, hegesztő, targoncás, SMTP operátor, betanított munkás, NET fejlesztő, vegyi elegyítő, mérnök üzletkötő, valamint a nyelvtudó pénztáros.

Kölcsönzés: ugródeszka a stabil munkavállalásba

Vida Péter, a Dologidő Kft. ügyvezetője elmesélte, hogy tavaly decemberben egyik ügyfelük három munkavállalót határozott időre bízott meg bizonyos feladatokkal. A megbízó annyira elégedett volt a dolgozókkal, hogy első körben szerződést hosszabbítottak, karácsonykor elismerést kaptak ezek az emberek, majd május 1-jével átvették mindhármukat. - A mindennapi működésünkből ez most csak egy kiragadott sikersztori. A lényeg, ami mögötte van az az emberközpontúság. Egy HR szolgáltatónál szerintem minden napnak erről kell szólnia: összehozni az embereket - jelentette ki Vida Péter.

Csizmadia Gábor, az MMOSZ operatív alelnöke egy olyan megbízóról beszélt, aki állandó fejtörést okozott irreális elvárásaival. A sok beszélgetés, a napi, rendszeres kapcsolattartás azonban meghozta az eredményét és sikerült átültetniük a megbízók fejébe is azt az emberközpontú gondolkodásmódot, amit képviselnek. A céggel közösen felülvizsgálták a munkaköröket és az elvárásokat. - Ennek eredményeként fokozatosan bővülő létszámmal, egyre növekvő hatékonysággal segítjük a termelésben adódó ingadozásokat. A cég a legutóbbi saját állomány bővítéskor csak kölcsönzött munkavállalókat vett fel, olyanokat, akik már bizonyítottak - hoz fel egy újabb pozitív végkimenetelű történetet Csizmadia Gábor.

Dénes Rajmund Roland, Humán Centrum Kft. ügyvezetője, az MMOSZ elnöke pedig egy olyan partnerről beszélt, ahol 18 évvel ezelőtt kölcsönzött státusú informatikusból későbbiekben a szállítmányozási cég informatikai igazgatója lett, azóta is a cégnél ebben a pozícióban dolgozik. - Az atipikus és tipikus foglalkoztatás között eltűnni látszanak a határok. Valahogy úgy, ahogy egy megrendelőknél édesipari munkakörben talált egymásra egy 150 cm-es hölgy és 205 cm magas férfi, összeházasodtak, gyermekeik születtek, boldogok - mondta a szervezet elnöke.

-A multinacionális cégektől eltérő közvetlen kapcsolattartás, gyors ügyintézés, vezetőink elérhetősége miatt egy esetleges kölcsönvevői átvételi igény esetén sok esetben nem akarnak átmenni, maradnak kölcsönzött állományban - tette hozzá Dénes Rajmund Roland.

Bánfalviné Kántor Gyöngyi, a Human Existence Kft. ügyvezetője kiemelte: a multinacionális cégek az állományi létszámuk biztosításához, meglétéhez azért hívják segítségül a munkaerő-kölcsönző cégeket, mert a nagyvállalati HR-esek túlságosan leterheltek a direkt állomány mindennapi ügyintézéseivel, így nem marad elegendő idejük arra, hogy az indirekt állomány toborzásával, beléptetésével, azok ügyes-bajos dolgaival, megfelelő odaadással, szakmai odafigyeléssel foglalkozzanak. A munkaerő-kölcsönzés sajátossága, hogy minden egyes projekttel külön projektvezető foglalkozik, aki nemcsak a kölcsönvevővel tartja a kapcsolatot, hanem a kikölcsönzött munkavállalóknak is a „legjobb, és legbizalmasabb barátja” a munka világában. - Sok esetben tapasztaltuk már azt, hogy a munkavállalóink a kölcsönvevő általi átvételt követően is ragaszkodtak hozzánk, felkerestek minket munkaügyi kérdésekkel kapcsolatban, ellátogattak az irodánkba, hogy beszámoljanak arról, hogy életükben milyen változás következett be - úgy magánéleti, mint szakmai vonalon. A munkaerő-kölcsönzés pikantériáját nemcsak a kölcsönvevő megelégedettsége adja, igazi sikerét a kikölcsönzött munkavállalók megelégedettsége koronázza meg - jelentette ki Bánfalviné Kántor Gyöngyi.

Simon Balázs, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója, az MMOSZ kommunikációs alelnöke arraól beszélt, hogy több nagynevű multinacionális partnerük utánpótlásának biztosítására, a leendő középvezetői gárdájának kiválasztására használja a munkaerő-kölcsönzést. A tavalyi évben közel harminc pozíciót oly módon töltöttek be megrendelőik, hogy a nyitott pozícióba általunk toboroztak megfelelő végzettségű fiatal, általában pályakezdő munkavállalót. Ezt követően a szükséges létszámnál jóval több jelentkezőnek adtak lehetőséget a bizonyításra.Kölcsönzés keretében három hónap és egy év közötti időt tölthettek el a munkakörben. Az előre meghatározott ciklus végén a cégek saját állományba, már komoly pozícióba vették fel a legalkalmasabb fiatalokat. - Jó lehetőség ez azoknak, akik megfelelő alaptudással rendelkeznek, kiemelkedő csapatjátékosok, de az állásinterjú "szólóműfajában" nem érzik igazán jól magukat, és nem tudják a bennük rejlő lehetőségeket kellően megmutatni - emelte ki Simon Balázs.

Látrányi Bea, a Job & Career Kft. ügyvezetőjének szavaival zárul a közlemény, aki szerint a munkaerő-kölcsönzés fontosságát, létjogosultságát mutatja, hogy a multinacionális és kkv szektorban elterjedt ez a foglalkoztatás és évről évre egyre jelentősebb szerephez jut.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter