kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Kölcsönzés: ugródeszka a stabil munkavállalásba

Közel nyolcezer kölcsönzött munkavállaló tizenegy és fél milliárd forintot keresett tíz és fél millió munkaórával idén. Dinamikusan fejlődik az üzletág. Nehezen betölthető munkakörök: a fejlesztői, a speciális nyelvtudást igénylő, a külföldre keresett és a mérnöki pozíciók - közölte a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) portálunkkal.

images

images

A kiválasztással, a munkaerő-közvetítéssel, a munkaerő-kölcsönzéssel és a személyzeti kiszervezéssel (outsourcinggal) foglalkozó magyar cégek érdekképviselete szerint hiányszakma még a CNC-, NC gépkezelő, minősített hegesztő, QA és QS mérnök, lakatos, elektromos, mechanikus összeszerelő, vegyianyag-gyártó, hegesztő, targoncás, SMTP operátor, betanított munkás, NET fejlesztő, vegyi elegyítő, mérnök üzletkötő, valamint a nyelvtudó pénztáros.


Kölcsönzés: ugródeszka a stabil munkavállalásbaVida Péter, a Dologidő Kft. ügyvezetője elmesélte, hogy tavaly decemberben egyik ügyfelük három munkavállalót határozott időre bízott meg bizonyos feladatokkal. A megbízó annyira elégedett volt a dolgozókkal, hogy első körben szerződést hosszabbítottak, karácsonykor elismerést kaptak ezek az emberek, majd május 1-jével átvették mindhármukat. - A mindennapi működésünkből ez most csak egy kiragadott sikersztori. A lényeg, ami mögötte van az az emberközpontúság. Egy HR szolgáltatónál szerintem minden napnak erről kell szólnia: összehozni az embereket - jelentette ki Vida Péter.

Csizmadia Gábor, az MMOSZ operatív alelnöke egy olyan megbízóról beszélt, aki állandó fejtörést okozott irreális elvárásaival. A sok beszélgetés, a napi, rendszeres kapcsolattartás azonban meghozta az eredményét és sikerült átültetniük a megbízók fejébe is azt az emberközpontú gondolkodásmódot, amit képviselnek. A céggel közösen felülvizsgálták a munkaköröket és az elvárásokat. - Ennek eredményeként fokozatosan bővülő létszámmal, egyre növekvő hatékonysággal segítjük a termelésben adódó ingadozásokat. A cég a legutóbbi saját állomány bővítéskor csak kölcsönzött munkavállalókat vett fel, olyanokat, akik már bizonyítottak - hoz fel egy újabb pozitív végkimenetelű történetet Csizmadia Gábor.

Dénes Rajmund Roland, Humán Centrum Kft. ügyvezetője, az MMOSZ elnöke pedig egy olyan partnerről beszélt, ahol 18 évvel ezelőtt kölcsönzött státusú informatikusból későbbiekben a szállítmányozási cég informatikai igazgatója lett, azóta is a cégnél ebben a pozícióban dolgozik. - Az atipikus és tipikus foglalkoztatás között eltűnni látszanak a határok. Valahogy úgy, ahogy egy megrendelőknél édesipari munkakörben talált egymásra egy 150 cm-es hölgy és 205 cm magas férfi, összeházasodtak, gyermekeik születtek, boldogok - mondta a szervezet elnöke.

-A multinacionális cégektől eltérő közvetlen kapcsolattartás, gyors ügyintézés, vezetőink elérhetősége miatt egy esetleges kölcsönvevői átvételi igény esetén sok esetben nem akarnak átmenni, maradnak kölcsönzött állományban - tette hozzá Dénes Rajmund Roland.

Bánfalviné Kántor Gyöngyi, a Human Existence Kft. ügyvezetője kiemelte: a multinacionális cégek az állományi létszámuk biztosításához, meglétéhez azért hívják segítségül a munkaerő-kölcsönző cégeket, mert a nagyvállalati HR-esek túlságosan leterheltek a direkt állomány mindennapi ügyintézéseivel, így nem marad elegendő idejük arra, hogy az indirekt állomány toborzásával, beléptetésével, azok ügyes-bajos dolgaival, megfelelő odaadással, szakmai odafigyeléssel foglalkozzanak. A munkaerő-kölcsönzés sajátossága, hogy minden egyes projekttel külön projektvezető foglalkozik, aki nemcsak a kölcsönvevővel tartja a kapcsolatot, hanem a kikölcsönzött munkavállalóknak is a „legjobb, és legbizalmasabb barátja” a munka világában. - Sok esetben tapasztaltuk már azt, hogy a munkavállalóink a kölcsönvevő általi átvételt követően is ragaszkodtak hozzánk, felkerestek minket munkaügyi kérdésekkel kapcsolatban, ellátogattak az irodánkba, hogy beszámoljanak arról, hogy életükben milyen változás következett be - úgy magánéleti, mint szakmai vonalon. A munkaerő-kölcsönzés pikantériáját nemcsak a kölcsönvevő megelégedettsége adja, igazi sikerét a kikölcsönzött munkavállalók megelégedettsége koronázza meg - jelentette ki Bánfalviné Kántor Gyöngyi.

Simon Balázs, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója, az MMOSZ kommunikációs alelnöke arraól beszélt, hogy több nagynevű multinacionális partnerük utánpótlásának biztosítására, a leendő középvezetői gárdájának kiválasztására használja a munkaerő-kölcsönzést. A tavalyi évben közel harminc pozíciót oly módon töltöttek be megrendelőik, hogy a nyitott pozícióba általunk toboroztak megfelelő végzettségű fiatal, általában pályakezdő munkavállalót. Ezt követően a szükséges létszámnál jóval több jelentkezőnek adtak lehetőséget a bizonyításra.Kölcsönzés keretében három hónap és egy év közötti időt tölthettek el a munkakörben. Az előre meghatározott ciklus végén a cégek saját állományba, már komoly pozícióba vették fel a legalkalmasabb fiatalokat. - Jó lehetőség ez azoknak, akik megfelelő alaptudással rendelkeznek, kiemelkedő csapatjátékosok, de az állásinterjú "szólóműfajában" nem érzik igazán jól magukat, és nem tudják a bennük rejlő lehetőségeket kellően megmutatni - emelte ki Simon Balázs.

Látrányi Bea, a Job & Career Kft. ügyvezetőjének szavaival zárul a közlemény, aki szerint a munkaerő-kölcsönzés fontosságát, létjogosultságát mutatja, hogy a multinacionális és kkv szektorban elterjedt ez a foglalkoztatás és évről évre egyre jelentősebb szerephez jut.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk