Megjelent: 12 éve

Krízisben Magyarország foglalkoztatása

A magyar foglalkoztatási ráta európai viszonylatban feltűnően alacsony. A tízmillió emberből mindössze 3,9 millióan dolgoznak. Nemcsak a munkahelyek alacsony száma, hanem az intézményi akadályok is visszavetik a legképzettebb, munkaképes korú lakosság munkavállalási hajlandóságát - írja a Magyar Hírlap.

images

images

Nem tud kilendülni a holtpontról a magyarországi munkaerőpiac:
7,5-8 százalék közelében megrekedt a munkanélküliségi ráta, rendkívül alacsony a foglalkoztatási szint, a rendelkezésre álló állami pénzek pedig érdemben nem növelik az új munkahelyek számát. "Magyarország egyik legfontosabb gazdasági problémája ez" - fejtette ki a Magyar Hírlapnak Németh Dávid, az ING makroelemzője.

Németh Dávid hozzáfűzte: Magyarországon a 15-64 éves korosztály alig 57 százaléka dolgozik, szemben a kelet-közép-európai uniós tagok átlag 62 százalékával és messze elmaradva a nyugat-európai uniós tagok 67, 5 százalékától.

Ha a feketegazdaság részarányát 15-20 százalékosra becsüljük a nemzetgazdaságon belül, akkor 6-700 ezer ember valószínűleg be nem jelentett munkakörben dolgozik - mondta az elemző. A munkaerő-kínálat szűkössége mellett az állami ellátórendszer is problémát okoz.

Több olyan intézményi akadály is van, amely a gyenge gazdasági teljesítmény mellett visszaveti a munkaképes korban lévő lakosság munkavállalási hajlandóságát.

A megyei szinten szerveződő munkaügyi rendszer alapvetően inkább munkanélküli-rendszernek mondható. Tevékenységének középpontjában az áll, hogy adatbázist tart fenn azokról a munkát keresőkről, akik a központokban regisztráltatják magukat. Nem sok információval rendelkeznek azokról, akik már nem keresnek munkát, és csupán homályos ismereteik vannak az adott térség munkaerőpiacának várható alakulásáról.

Ezeket az állításokat az ICEG kutatóintézet e témában készített összefoglalója is alátámasztja, amely szerint az állami, úgynevezett passzív ellátások egy része (előnyugdíj, rokkantnyugdíj) visszafordíthatatlanul csökkenti a munkaerő-kínálatot.

Az ING elemzője szerint a segélyezés, illetve különféle juttatások helyett átképzési programokkal kellene ösztönözni az állástalanokat arra, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra. Ha évente átlagosan ötvenezer munkahely "fehéredne ki", akkor is legalább tíz évre lenne szükség ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet.

A legnagyobb szakadék az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében mutatkozik. A hazai foglalkoztatási krízisre az Európai Bizottság is rámutatott 2007. decemberi értékelésében, amely a tagállamok teljesítményét vizsgálta az EU lisszaboni stratégiájának teljesítésében.

Magyar Hírlap
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk