Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hónapja

Külföldi munkavállalás, akár nyelvtudás nélkül - segít a fordítógép

A külföldi munkavállalás lehetősége sokakat csábít, a magasabb fizetések, jobb megélhetés, de akár tapasztalatszerzés, a kaland miatt. Ugyanakkor komoly akadályt jelenthet illetve visszatartó erő lehet a nyelvtudás hiánya. Ebben segíthet egy profi fordító eszköz (a Vasco M3 Fordítógép), ami több mint 70 nyelven támogatja a kommunikációt és wifi kapcsolat nélkül is működik.

Nehéz azzal a gondolattal nekiindulni az ismeretlennek, hogy nem fogjuk érteni a nyelvet, nem tudjuk megértetni magunkat, alapvető dolgokat elintézni, mint egy szerződés elolvasása, lefordítása, vagy egy hivatalos interjú vagy ügynökségi megbeszélés lebonyolítása külföldi életünk elején. 

külföldi munkavállalás, nyelvtudás, Vasco Translator

 

Munkavállalás külföldön nyelvtudás nélkül?

Bár az elmúlt években némileg csökkenő számban, de még mindig sokan választják a külföldi munkavállalást. Az okok között elsősorban az anyagiak, a magyarországihoz képest magasabb fizetések, a jobb megélhetés keresése áll. Sokan próbálják segíteni az itthon maradt családtagokat, azzal, hogy visszautalnak pénzt, vagy éppen ingáznak Magyarország és valamelyik szomszédos ország között. 

Vannak, akik néhány éves külföldi munkavállalással szeretnék megalapozni anyagilag az otthoni boldogulást, esetleg kifizetni korábbi hiteleket, miközben külföldi munkatapasztalatot is szereznek, amely értékes lehet a magyarországi munkaerőpiacon. Míg megint mások a gyerekeik jövőjét, boldogulását szeretnék külföldön elindítani. 

2020-as európai adatok szerint már több mint 500 ezer magyar él az Unió országaiban és Nagy-Britanniában. A legnépszerűbb célország Németország és Ausztria. A G7 gyűjtése szerint – bár az adatok egy része becsléseken alapul - ebből nagyjából 340 ezren vállalnak munkát külföldön

Ugyanakkor a nyelveket beszélők aránya még mindig az egyik legalacsonyabb Magyarországon, bár az Eurostat utoljára 2016-ban készített önbevalláson alapuló felmérést, az abban közzétett adatok szerint a magyarok 57,6%-a nem beszél semmilyen idegen nyelven. Míg 28,6% egy, 11,1% két idegen nyelven beszél, és mindössze 2,7% ismer három vagy több az anyanyelvétől eltérő nyelvet. Vagyis jelentős számban indulnak neki nyelvtudás nélkül a külföldi munkavállalásnak

fordítógép, fordító eszköz, nyelvtudás, Vasco Translator

 

Segíti a beilleszkedést a fordítógép

Így nekik különösen nagy segítséget jelenthet a kezdeti kommunikációban egy fordítógép. Fokozottan igaz ez azokra a munkavállalói csoportokra, amelyek átmeneti időszakra terveznek, szezonális munkát vállalnak vagy az idősebb korosztályhoz tartoznak, így számukra a nyelvtanulás anyagi és időtényező szempontjából is komoly befektetést jelent, ami nem biztos, hogy „ár-érték” arányban ebben az esetben megtérül. Ezek a munkavállalók lehetnek idénymunkások, házigondozók, betegápolók, kamion- és teherautósofőrök vagy fiatal munkavállalók, akik a munkaerőpiaci karrierjüket külföldön szeretnék elindítani. 

A mondatfordító segítheti a zökkenőmentesebb kommunikációt már a határ átlépésekor vagy a tartózkodási/munkavállalási engedély intézésekor. Könnyebbé tehetik a fordítógépek az interjút a munkaerő-közvetítő toborzási szakemberével vagy a leendő munkáltatóval és persze a kapcsolatfelvételt a kollégákkal, végeredményben pedig a munkahelyi beilleszkedést is. A hivatalos ügyintézésen túl a mindennapi életet is egyszerűsíti a fordító eszköz: legyen szó akár bevásárlásról vagy szükség esetén az orvossal történő kommunikációról. A Vasco M3 Fordítógép a munkáltatók számára is praktikus lehet, hiszen tolmács és áthidaló nyelv hiányában a fordító eszköz segítségével bonyolíthatják az interjút, tisztázhatják a munkaszerződés pontjait, a fényképes fordító segítségével pedig akár eredeti nyelven, a munkavállalónak nagyobb biztonságérzetet adva véglegesíthetik azt.

Mit tud a Vasco M3 Fordítógép? 

A fordítógép működtetéséhez nincs szükség wifire, elégséges, ha van hálózati lefedettség. Nem kell külön applikációt letölteni vagy mobiltelefont használni, csak be kell kapcsolni, és több mint 70 nyelven képes fordítani, mindkét irányba, kevesebb mint fél másodperc alatt. Fotó készítésével pedig feliratokat, étlapot vagy akár újságcikket is lefordíthatunk az anyanyelvünkre másodperceken belül. 

A fordítás 96%-os pontosságú, ugyanis a készülék tíz különböző fordító rendszert használ, attól függően, hogy a nyelvek párosítása szempontjából melyik a legalkalmasabb. Ráadásul a kiejtés sem okozhat gondot, hiszen a fordítógép egy anyanyelvi beszélő hangján szólal meg. Akár 100 beszélő fordítását is képes kezelni a MultiTalk applikáció, vagyis csoportos beszélgetésekben is részt lehet venni a mondatfordító segítségével. 

A fordítógép telefonhoz csatlakoztatásával pedig idegen nyelvű hívások fogadására és lefordítására is lehetőséget ad, a TranslaCall funkció használatával. A beszélgetések akár elmenthetők, és megoszthatók a későbbiekben. Az adatokat a cég saját szerveren, Németországban tárolja, és minden Európai Uniós adatvédelmi előírásnak megfelel.

Zsebméretű tolmácsgéppel a nyelvi korlátok ellen

A fordító eszköz használatától azoknak sem kell tartani, akik némileg hadilábon állnak a technikával, hiszen a működtetéséhez semmi egyéb nem szükséges, mit hogy be kell kapcsolni fordítógépet. Folyamatos használat esetén az eszköz eleme 48 óráig bírja töltés nélkül, míg stand by-on akár 180 óráig is kitart. A mondatfordító szoftverét folyamatosan frissíti a gyártó. Használata könnyű, a készülék ergonomikus, modern és mutatós. 

Mindez azt jelenti, hogy könnyedén kommunikálhatunk a világ lakosságának akár 90%-ával a Vasco M3 Fordítógépek segítségével.

 

  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter