kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 hete

Magic Johnson varázsolt HR-eseknek Las Vegasban

Májusban rendezték a világ egyik legjelentősebb HR konferenciáját, az Unleash-t Las Vegasban. Egyedüli magyar kiállítóként az egyedi képességmérő eszközt fejlesztő PractiWork is részt vett a rendezvényen. Egy kis élménybeszámoló az amerikai HR világról és arról, hogyan varázsolta el a közönséget a kilencvenes évek kosárlabda-legendájából sikeres üzletemberré avanzsált Magic Johnson.

Magic Johnson Unleash-

"Szerettük volna megnézni, hogy termékünk, megoldásunk mennyire működik Amerikában, illetve megnézzük, hogy a konkurensek, az iparági résztvevők, esetleges ügyfelek, hogyan állnak hozzá(nk) - kezdi Zsuffa Ákos, a cég ügyvezetője, miért utaztak el a három napos konferenciára.

Milyen nagy trendeket látott a szakértő a vállalati képzési iparágban? - kérdeztük. “Minden nagyon AI fókuszú lett. A nagyon komoly vállalatok vezetői, HR igazgatói emberi oldalról közelítik meg az AI-t, ami nekem nagyon szimpatikus volt. Tehát nem ájulnak el tőle, nem beszélnek félre, vagy puffogtatnak olyanokat, amiket már hallottunk ezerszer. De nem is igazán az AI volt a fontos üzenet, hanem hogy mindset, szemléletváltás nélkül semmi értelme a HR-s fejlesztéseknek. Vezetői, HR és tulajdonosi oldalon is azt látni, hogy minden változik. A life-learning sokkal durvábban jelen van itt az Államokban, mindenki folyamatosan képzéseken van és lesz, nem beszélve a skills-based alapú gondolkodás erősödéséről. Ez végtelenül izgalmas” - fogalmaz Zsuffa Ákos.

A Practiwork csapata az Unleashen Las Vegasban
A Practiwork csapata az Unleashen Las Vegasban

 

Hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok szeretne ismét iparban termelni, számos területen látható, hogy hazavitte a gyártást. Folyamatosan állnak át, vagy vissza a gyártótevékenységekre, a hazai gyártás a skill-based gondolkodású Amerikára is nagyon jellemző. “Ennek humán aspektusa, a megfelelő emberek megtalálása, a szakemberek fejlesztése, a kompetenciáik felismerése és mérése óriási kihívás az amerikai HR-eseknek is; és ebben a rendszerünk óriási segítség” - mondta a képzési szakember.

Mit tanultak kint a konferencia alatt? “Amerikában nagyon agilisak az emberek, nagyon lényegretörőek, nagyon kedvesek, ámde asszertívek. Ne beszélj félre, hanem egyértelműen kommunikálj, kedves legyél, de hatékony. Na, ebben nagyon jók. Ezeket kell valahogy átvennünk. De azt észrevettük, hogy sokszor banális dolgokról beszélnek. Például részt vettünk olyan workshopon, ahol arról beszélgettek, méghozzá csoportokra osztva, hogy miért fontosak az emberi képességek, vagy hogy miért fontos, hogy mailben kommunikálj. Szóval talán szakmailag kijelenthetjük, hogy nincsenek előttünk, de maga a mindset, a lehetőségeik, s mindaz, ahogy körítik, az nagyon profi. Ezt kell átvenni, megtanulni és lekörözni őket.”

Varázslatos Unleash, avagy Earvin „Magic” Johnson előadása

A HR esemény szó szerint varázslatos végpontja Earvin „Magic” Johnson előadása volt, vezetésről, a csapatmunkáról és az alkalmazkodóképességről. Az egykori NBA sztár, a 90-es évek elején váltott a sportmezről az öltönyre és az elmúlt 30 évben igen sikeres üzletemberré avanzsált.

"Felkonferálása után rögtön azzal nyitott, hogy ő nem szeret színpadon állni, így inkább lejönne közénk" - mondja Zsuffa Ákos. Óriási mosoly és taps fogadta a start-gesztust, ami nyilván fegyvertárának egyik első durrogtatása volt. Apropó durrogtatás; az igazat megvallva, semmi különleges, vagy újító nem volt a sztorijában, de az, ahogyan előadta, az volt a magával ragadó. Volt szó a megértésről, a Starbucks franchise-ról, a kemény munkáról, a Dream Team összehozásáról, az ego-ajtón kívül hagyásáról és persze a klisés „ismerd a vásárlóid” leckékről.

Azzal nyitott, hogy kijelentette: "Imádom, amikor az emberek azt mondják, hogy ezt tuti nem tudom megcsinálni". Ez arra ösztönzi, hogy még keményebben dolgozzon, hogy bebizonyítsa; tévednek. Példaként egy másik NBA-legendával, Larry Birddel folytatott hosszú távú rivalizálását említette, valamint a Starbucks-szal való együttműködését hozta fel. Ennek kapcsán meggyőzte Howard Shultzot, hogy a színesbőrű családok igenis költenek kávéra és járnak moziba, és ha az ő környékükön építi a Starbucksot, higgye el: "Jönni fognak".

A kemény munka az egyik legfontosabb tényező Johnson életében, akárcsak a csapatmunka, ennek kapcsán így fogalmazott: „Amikor a csapatom látja, hogy keményen dolgozom és mégis időt szánok rájuk, akkor követni fogják a példámat.” Célja, hogy mindig mindenkit boldoggá tegyen, és erre hitelesen időt fordítson. Johnson a közönségnek adott tanácsa az volt, hogy "a legnagyobb vezetőket, akiket ismerek, vezetni is lehet. A vezetőknek mindig tanulniuk kell, és számon kell kérniük magukat.” Johnson megosztotta, hogy személy szerint ő személyesen végez egy SWOT-ot magáról.

Úgy tűnt, hogy Johnson egykori mosolygós kosaras imidzsére épített, azt gyúrta tovább és döntéseivel, kisugárzásával, fellépésével, nevével, pénzével, tenni akarásával, szerencséjével érte el azt, amit. Nem beszélve arról, hogy az 1991-es bejelentésével (hogy HIV pozitív) a fél világ temetni kezdte őt, pedig 2024-ben is él, nem is akárhogyan. A HR szakemberek, kiállítók, vendégek itták szavait, az az egy óra üdítő és inspiráló volt.

Pár idézet Magictől:

- „A bátor vezetők azok, akikben mások bíznak, hogy kiállnak értük, nem ítélkeznek az emberek felett, alázatosak és törődnek másokkal.”
- "Nehéz valakiben megbízni. Mindannyian megbíznak bennetek, fontos szerepetek van és amikor hozzátok jönnek, tanácsért jönnek. Ezért álljatok készen arra, hogy meghallgassátok őket.”
- "A HR, mint minden más, változik, fogadjátok el a változást, mindannyiunknak fejlődnünk kell".

AI és morál - fontos és aktuális témák a HR-ben

Érdekes, hogy sokan mennyire szembeállítják az AI világot az emberi hiányosságokkal. Ahogy azt például Peter Lynch, Cardinal Group Management HR vezetője is említette: „Valójában a tökéletlenségeink miatt vagyunk tökéletesek, ezért nekünk, vezetőknek meg kell tanulnunk, hogy ne elrejtsük a repedéseinket, hanem mutassuk meg őket." Mindezt egy olyan ember mondta, aki úgy irányította a HR-jét, hogy 1,2 millió dollár nyereséget termeljen a Cardinal Group Management számára, miközben csökkentette a lemorzsolódást.

Életkép a konferencia kiállítóteréből
Életkép a konferencia kiállítóteréből a magyar cég standjáról

 

Natalie Wintermark, a Glamox személyzeti és kultúráért felelős vezetője a következő gondolatokkal csatlakozott a kerekasztal beszélgetéshez: „Egy évvel ezelőtt azt vettem észre, hogy az emberek kissé zavarban vannak, ha bevallják, hogy a mindennapi munkájuk során mesterséges intelligenciát használnak, pedig nem kellene. Az emberek minden nap számológépet használnak, de senki sem tekinti ezt csalásnak, akkor miért lenne ez másképp a mesterséges intelligencia esetében is?"

A munkához való hozzáállás újragondolásáról is születtek érdekes gondolatok: "Nem arról van szó, hogy az emberek nem akarnak dolgozni, hanem arról, hogy nem így akarnak dolgozni. Itt az ideje, hogy az egyénre való összpontosítás helyett a HR-vezetők a csapat erejére összpontosítsanak. Nincs többé egymás ellen uszítás, alakítsuk át a munkaerőt úgy, hogy megteremtsük a kapcsolathoz szükséges környezetet. - így kezdte Rebecca Ports, a 10x Genomics CPO-ja a szekcióülést, majd folytatta: „Végső soron az egyének és a szervezetek nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek, ha az emberek boldogok, és ez a boldogság abból fakad, hogy kapcsolódunk a célunkhoz, valamint egymáshoz.”

A nyitóképen Magic Johnson előadás közben az Unleashen

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Magic Johnson varázsolt HR-eseknek Las Vegasban

Májusban rendezték a világ egyik legjelentősebb HR konferenciáját, az Unleash-t Las Vegasban. Egyedüli magyar kiállítóként az egyedi... Teljes cikk

7 tipp, hogy egyensúlyba hozzuk az aszinkron-szinkron munkavégzést

A K&H családi vállalatok klubon azt járták körül a szakértők, hogy milyen eszközökkel lehet erősíteni a dolgozók felé a bizalmat,... Teljes cikk

Megoldásfókuszú ember vagyok: interjú Bán Zoltánnal, a MOL új HR igazgatójával

“Célom, hogy a tanuló szemléletmód bekerüljön a vérkeringésbe, tanuló szervezet formálódjon” - nyilatkozta a HR Portálnak Bán Zoltán a MOL... Teljes cikk