Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

Még mindig nem vagyunk nyitottak a távmunkára

A távmunka egy olyan üzleti stratégia, amely a kommunikáción alapuló irodatechnológia hatékony használatával a rugalmas munka környezetet támogatja, és ezáltal mérhető üzleti értéket teremt mind a vállalat mind az egyén mind ügyfelei számára - állítja az egyik hazai HR-szolgáltató menedzsmentje. A távmunka hazánkban még nem annyira megszokott mint külföldön, annak ellenére, hogy költség és időmegtakarítás szempontjából tagadhatatlanul van benne fantázia. Utánajártunk, hogy mi a helyzet a távmunka terén nemzetközi szinten és idehaza, az egyik neves munkáltatónál, a Magyar Telekomnál.

Nemzetközi kitekintés
Az első távmunka-projektek az USA-ban jelentek meg, Amerika első számú távmunka-szervezetével, az ITAC-al (International Telework Association and Council) az élen.

Az USA-ban napjainkban így már 45-50 millióra becsülhető a távmunkában dolgozók száma. Japánban 1 millióan, Kanadában 1,5 millióan dolgoznak távmunkásként. Dániában pedig már bilaterális keret-megállapodások szabályozzák a távmunkában történő foglalkoztatás munkavállalók és munkáltatók számára fontos keretfeltételeit.

Az EU-ban minden tizedik ember legalább egy napot tölt távmunkával a héten, de a munkaviszonnyal rendelkezőknek csupán 2 százaléka dolgozik hivatásszerűen otthonról. Németország vezet a távmunkások számát tekintve, közel 6 millió német tartozik ebbe a csoportba. Németország mellett már Nagy-Britanniában is egyre több távmunkást tartanak nyilván. Őket követi Olaszország és Írország, nem sokkal lemaradva jön Franciaország, Spanyolország, Luxemburg, majd Portugália.

Az Európai Unió a részmunkaidős, a határozott idejű szerződéses és az önfoglalkoztatók létszámának alakulását figyelve megállapította, hogy e három foglalkoztatási forma együttes aránya a legmagasabb Hollandiában és Spanyolországban, ahol a keresők több mint 60 %-a dolgozott már a hagyományostól eltérő - bár más-más jellegű formákban. A legalacsonyabb Luxemburgban (21,1 %). Az Eu átlagában már a keresők 44,9 %-a dolgozott e formák valamelyikében.

Magyarországon eddig nem készült hivatalos felmérés a távmunkások számáról. Becslések szerint ez ma az aktív munkavállalók mintegy négy százaléka. Kimutatások szerint a távmunkások aránya évente 20-30 százalékkal növekszik. A távmunka iránt a munkavállalói oldalon fokozott érdeklődés mutatkozik, azonban nem csak a dolgozói oldalról népszérűsödik, több multinacionális cég is kezdi felismerni ennek a munkáltatói formának a gazdasági előnyeit.

Távmunka a Magyar Telekomnál
A Magyar Telekom saját munkavállalói között foglalkoztat távmunkásokat. A távmunkával foglalkoztatottak száma a 2003. évhez képest közel 6%-kal nőtt. A tapasztalatok továbbra is kedvezőek: mind a vezetők, mind a távmunkások hasznosnak és hatékonynak tartják az ilyen formában történő munkavégzést. Több száz munkatársuk a szó hagyományos értelmében távmunkás. A többségük adminisztratív munkát végez, de akadnak közöttük eladók, értékesítők, akik így sokkal közelebb kerülhetnek a potenciális vevőkörhöz, mint azok, akik a Telekom - irodákban ülnek. A cég a módszer bevezetésével példát mutatott, másrészt tapasztalatot gyűjtött - olvashattuk a cég vezérigazgatójának egy korábbi nyilatkozatában. A jelenlegi helyzetről a Magyar Telekom kommunikációs osztálya nyilatkozott portálunk számára:

"A távmunkában történő alkalmazással a számunkra értékes munkaerőt még nagyobb mértékben meg tudjuk tartani, hiszen ezzel a munkavégzéshez nagyobb rugalmasságot tudunk biztosítani. Biztosítjuk a dolgozók számára a munkavégzéshez szükséges feltételeket.
Fontos alapelv számunkra, hogy a távmunkások ugyanazokkal a feltételekkel végezhessék munkájukat, mint a nem távmunkások. A távmunkás alkalmazása egyéni jelentkezés alapján, a felettes vezető egyetértésével történik. Jellemzően az alacsony papíralapú adminisztrációval járó, rendszerező, nyilvántartó jellegű munkakörök végzése történik távmunkában, amelyek nagyfokú önállóságot követelnek. Egyébként a legtöbb fehérgalléros munkakör alkalmas a távmunkára, és egyre több távmunkást szeretnénk alkalmazni. Távmunkásaink elégedettségének mérésére a közelmúltban készítettünk egy felmérést, amelynek feldolgozása folyamatban van, így az eredmények még nem ismertek. A tapasztalatunk azt mutatja, hogy a kezdeti időkben felmerülnek nehézségek a magán és a munka szféra szétválasztásának, ami idővel, távmunkás rutin szerzésével megoldódik. A probléma többször abból adódik, hogy a munka a magánszféra rovására megy. Az izoláció elkerülése érdekében a részleges távmunkát vezettük be, aminek értelmében a távmunkás heti munkaidejének legalább 20%-át a munkahelyén kell töltenie, be kell járni a munkamegbeszélésekre, személyes találkozókra, egyeztetésekre".

A távmunka elterjedése áttételesen, számos területen jelentős megtakarításokat eredményezhet. Éppen ezért a távmunka elterjesztését a következő években az állam EU forrásokból fogja támogatni. A Magyar Távmunka Szövetség hamarosan pályázati felhívást tesz közzé, mely a távoli helyről történő munkavégzés fejlesztésének ösztönzésére, a távmunka, a nem tipikus munkahelyek kialakításával kapcsolatos ismeretek terjesztésére, a családbarát munkahelyek kialakításának ösztönzésére, valamint a munkavégzés hatékonyságának növelésére irányul.


Mészáros Etelka
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter