Megjelent: 2 éve

Mennyibe kerül a továbbtanulás?

Múlt héten kiderültek a felvételi ponthatárok, 77.641 diák kezdi meg tanulmányait valamelyik felsőoktatási intézményben, de vajon mennyibe kerül ez a szülőknek - erről ír a Pénzcentrum.

images

A továbbtanuláshoz kapcsolódó költségeket nagyban befolyásolja, hogy államilag finanszírozott képzésre, vagy költségtérítésesre jutott be valaki, illetve az, hogy el kell-e költöznie otthonról - írja a lap.

Miután kiderülnek a ponthatárok, a diákok kapnak egy levelet az adott intézménytől, ahova járni fognak, ebben van benne a féléves tandíj összege, ami iskolától, és szaktól függően 100-400 ezer forint között van, ezt már a beiratkozás előtt be kell fizetni, erre akár diákhitel is igényelhető.

Jó hír, hogy a jó átlaggal rendelkezők, a későbbiekben akár át is kerülhetnek a költségtérítésesből, az állami képzésbe.

A lakhatás legolcsóbb formája a kollégium. Ezek ára nagyon eltérő, függ iskolától, várostól, általánosan elmondható, hogy ha valaki állami támogatással tanul, akkor havi 10-25 ezer forintért már talál kollégiumi helyet, költségtérítéses képzés esetén ez 20-45 ezer. Viszont a kollégiumi helyek száma elég csekély, nem mindenki kap.

Ha valaki az albérletet választja lakhatásként nagyon utána kell járni, ugyanis az árak nagyon eltérőek lehetnek. A Pénzcentrum szerint a legdrágább vidéki város albérletárak tekintetében Győr, ahol 103 ezer forintos havidíj ellenében bérelhet egy fiatal lakást. Ezt követi Veszprém, Debrecen és Szeged, ahol nagyjából havi 100 ezer forintot kérnek a bérbeadók, természetesen a teljes lakhatási költséghez hozzá kell még számolni a rezsit is. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot. A "versenyt" viszont Budapest nyerte, az átlagos albérleti díj itt ugyanis 150 ezer forint. Ennél persze lehet jóval olcsóbban (és drágábban is) találni lakást, de inkább csak külső kerületekben - írja a lap.

Gyakori jelenség, hogy a szülők inkább lakást vásárolnak, és nem albérleti díjat fizetnek havonta, hanem törlesztőrészletet. A fővárosi frekventált kerületekben egyetlen év alatt 25 százalékkal drágultak a lakások, de a nagyobb egyetemi városokban is 10-12 százalékkal emelkedtek.

Ezeken felül is vannak költségek pl. az étkezés, az útiköltség (az iskola és az otthon közötti utak valamint a helyi közlekedés), és a szórakozás költségei.

A Pénzcentrum számításai szerint:

  • Ha valaki nappali képzésen tanul, kollégiumban lakik, a szülei csomagolnak neki ellátmányt, akkor kb. 40 ezer forint a havi költség, ami a hároméves alapképzés során összesen 1,2 millió forint.
  • Ha állami képzésre jár, közös albérletet bérel a barátaival, havonta kétszer hazautazik, étkezésre és szórakozásra is költ, akkor ez kb. 125 ezer forint havonta, összesen egy három éves képzésnél 3 millió 750 ezer forint.
  • Ha egy önköltséges hallgató Budapesten egyedül bérel egy garzont a belvárosban (150 ezer forint havonta), nem csak a sarki kifőzdében ebédel, ruházkodik, és úgy igazán ad az egyetemista életérzésnek, akkor havonta 300 ezer forint is könnyen elmegy. Ez egy alapképzés esetén, ha 200 ezer forint a féléves tandíj, 10,2 millió forint.

Pénzcentrum
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Palkovics: a Semmelweis előrelépése a klinikai gyakorlaton alapuló felsőoktatás sikere

A Semmelweis Egyetem a kutatás területen érte el a legnagyobb növekedést. Teljes cikk

Meghosszabbították a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét

Az Oktatási Hivatal a jelentkezők érdekeit szem előtt tartva hosszabbította meg az ügyintézési határidőt. Teljes cikk

A PSZ levélben kérte az államfőt, ne írja alá az új szakképzési törvényt

A PSZ tiltakozik az ellen, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. Teljes cikk