Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 éve

Mi áll a sikertelen álláskeresés mögött?

A sikertelen álláskeresés mögött a legtöbb esetben önismereti elakadások állnak - árulta el Szűcs István, az Ygen Humánerőforrás Központ vezetője az idei Pszinapszison, arra utalva, hogy a közhiedelemmel ellentétben az álláskeresők legnagyobb részének nem a piac korlátozottsága, a túl- vagy alulképzettség, a nehéz gazdasági helyzet jelent leküzdhetetlennek tűnő akadályokat. A háttérben rejlő okok leginkább a személyiség működésében lelhetőek fel. Legalábbis személyes tapasztalataik és az ELTE tanársegédje, Karner Orsolya által végzett felmérés is ezt támasztják alá.

images

images

Az Ygen Humánerőforrás Központ munkatársai kutatásukban 3 napos álláskereső tréningek hatásait mérték fel kérdőíves módszerrel. A résztvevőkkel ugyanazt a kérdéssort töltették ki a tréning előtt, a tréning után közvetlenül, majd 8 hónappal később is. Számos személyiség- és viselkedésbeli változót vizsgáltak, amelyek segítségével következtetni tudtak a tréning hosszú- és rövidtávú hatékonyságára egyaránt. Az eredményekről a Pszinapszis elnevezésű, pszichológiával foglalkozó rendezvényen számoltak be.

A munkanélküliség néha csak tünet

A pszichológia alapvetései közé tartozik az a működésmód, mely szerint a negatív jelenségeket az emberek nagy része hajlamos külső okokra visszavezetni ahelyett, hogy saját gondolkodásában, szemléletében, tevékenységében, benyomásaiban, érzelmi életében keresné az ellenszert azokra. Szűcs István tapasztalatai szerint egy ilyen tréningen a tapasztaltabb szakember számára rövid idő alatt kiderül, hogy egy álláskereső milyen jellegű problémával is küzd valójában, függetlenül attól, hogy ennek tudatában van-e. Mint kiderült: általában nincs. Ebből következik az az előadó által izgalmas történetekkel illusztrált gondolat, mely szerint - az élet szinte minden területéhez hasonlóan -, a megfelelő önismeret az álláskeresés esetében is nélkülözhetetlen tényező.
Móricz Kristóf fotója

"A jelentkezők sokszor más problémával jönnek be hozzánk, mint ami a valódi gond. Gyakorlatilag a tüneti szinttel érkeznek" - mondta el az előadó, majd hozzátette, hogy a jelentkezők eleinte gyakran hárítják saját felelősségüket, és külső tényezőkre hivatkoznak. Amíg pedig ebből a gondolkodásmódból nem képesek kimozdulni, addig a készségfejlesztéstől sem várható eredmény.

Eredményeik alapján a hatékony személyes segítséget kiegészítve egy készségfejlesztő tréning is megfelelő terep lehet arra, hogy elinduljon egy olyan önismereti folyamat, amely segít a sokszor kilátástalannak tűnő helyzet kezelésében, és ezen keresztül az elhelyezkedésben. Az említett tréning segítségével végzett tanácsadói munkájuk során általánosan 60 százalékos elhelyezkedési mutatót mértek. Mindemellett örömteli, hogy a trénerek javaslatára előfordul az is, hogy később néhányan terápiás segítséget is kérnek a felmerülő lelki okok további kezeléséhez.

A jó hozzáállás tanulható

A vizsgálat a kompetencia háromszintű modelljén alapszik, amely megkülönbözteti egymástól az ismereteket, a készségeket és az attitűdöt. Ezek közül az attitűd a legkevésbé ismert tényező a jelentkezők számára, holott gyakran ez jelenti a sikeresség legfőbb akadályát. Abból indultak ki, hogy az álláskereséssel szorosan összefügg a személy megküzdési módja, "énhatékonyságának" mértéke, valamint az, hogy inkább külső vagy belső kontrollos működésre hajlamos.

Ebből kiindulva Karner Orsolya számos személyiség és viselkedés szinten megnyilvánuló tényezőt vizsgált kutatásában. Ilyenek például az önértékelés, a társas támogatás, a depressziós állapot, motiváció és energia, tervezés, optimizmus vagy az időstrukturálásra való képesség. Az Ygen tréningjén résztvevők mellett egy olyan csoportot is vizsgált, amelynek tagjai hagyományos módon, egy munkaügyi központon keresztül igyekeznek álláshoz jutni. Végül azt az eredményt kapta, hogy a tréning résztvevői összességében a felsorolt jellemzők mindegyikében nagyobb, pozitív irányú változást mutattak hosszú- és rövidtávon egyaránt, mint a másik vizsgált csoport tagjai.

A probléma belül van

Összefoglalásképpen az előadók azt fogalmazták meg, hogy az álláskeresőknél az elhelyezkedést gyakran személyiség szintű elakadások gátolják, amelyek sokszor rejtve maradnak, mert hárításokkal, látszólagos akadályozó tényezőkkel "maszkolják" azokat. Azzal, hogy tüneti szinten tartják a problémáikat egy játszmafelületet képeznek mind saját maguk, mind a nekik segítő szakemberek számára. A tapasztalat az, hogy amíg a mélyben rejlő okokat nem oldja meg a személy, addig a tudásbeli vagy készségszintű fejlődés, fejlesztés sem vezet sikerre, hiszen ezek a kifogások a legtöbb esetben mankóként szolgálnak a személyes felelősséggel való szembenézés nehézségeinek kezelésében, és ezáltal az "énvédelmet" szolgálják. Egy hatékony tanácsadói helyzetben azonban kialakítható az a biztonságos légkör, ahol az álláskeresők az énvédelem megőrzése mellett tudnak az említett, addig tudattalanul megbúvó okokkal foglalkozni és végül sikeresen el tudnak helyezkedni a munka világában.

Juhász Dániel
UNIXO Consulting

Humánia Pszichológia HR Blog
https://www.facebook.com/humaniablog

Az előadás a XVII. Pszinapszison hangzott el "Csak a hárításaimra figyeljenek mert csalok" - Álláskeresők és az ő személyiségszintű elakadásaik címmel.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kaszinóban költötte el a kollégái fizetését egy férfi

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy 52 éves román férfivel szemben, aki idén szeptemberben a... Teljes cikk

Elkezdték a háziorvosi rendszer államosítását

A háziorvosi rendszer átfogó átalakítására készül a kormány. Központosítanák a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai... Teljes cikk

Veszélyben érzik a munkahelyeket a szlovák kiskereskedelemben

A magyarhoz hasonló különadót terveznek bevezetni Szlovákiában az üzletláncokra. A befolyó pénzből a mezőgazdaságot támogatnák, de a... Teljes cikk

Részmunkaidős boltosként ennyit lehet keresni az Aldinál

A Pénzcentrum szúrta ki, hogy az Aldi több budapesti áruházába is részmunkaidős boltosokat keres. A leendő alkalmazottaknak heti 25, 30, illetve 35... Teljes cikk

Még több vendégmunkásnak nyit ajtót Japán

Vendégmunkások százezrei mehetnek dolgozni Japánba az új, átalakított vízumrendszernek köszönhetően. Teljes cikk