Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Mi áll a sikertelen álláskeresés mögött?

A sikertelen álláskeresés mögött a legtöbb esetben önismereti elakadások állnak - árulta el Szűcs István, az Ygen Humánerőforrás Központ vezetője az idei Pszinapszison, arra utalva, hogy a közhiedelemmel ellentétben az álláskeresők legnagyobb részének nem a piac korlátozottsága, a túl- vagy alulképzettség, a nehéz gazdasági helyzet jelent leküzdhetetlennek tűnő akadályokat. A háttérben rejlő okok leginkább a személyiség működésében lelhetőek fel. Legalábbis személyes tapasztalataik és az ELTE tanársegédje, Karner Orsolya által végzett felmérés is ezt támasztják alá.

images

images

Az Ygen Humánerőforrás Központ munkatársai kutatásukban 3 napos álláskereső tréningek hatásait mérték fel kérdőíves módszerrel. A résztvevőkkel ugyanazt a kérdéssort töltették ki a tréning előtt, a tréning után közvetlenül, majd 8 hónappal később is. Számos személyiség- és viselkedésbeli változót vizsgáltak, amelyek segítségével következtetni tudtak a tréning hosszú- és rövidtávú hatékonyságára egyaránt. Az eredményekről a Pszinapszis elnevezésű, pszichológiával foglalkozó rendezvényen számoltak be.

A munkanélküliség néha csak tünet

A pszichológia alapvetései közé tartozik az a működésmód, mely szerint a negatív jelenségeket az emberek nagy része hajlamos külső okokra visszavezetni ahelyett, hogy saját gondolkodásában, szemléletében, tevékenységében, benyomásaiban, érzelmi életében keresné az ellenszert azokra. Szűcs István tapasztalatai szerint egy ilyen tréningen a tapasztaltabb szakember számára rövid idő alatt kiderül, hogy egy álláskereső milyen jellegű problémával is küzd valójában, függetlenül attól, hogy ennek tudatában van-e. Mint kiderült: általában nincs. Ebből következik az az előadó által izgalmas történetekkel illusztrált gondolat, mely szerint - az élet szinte minden területéhez hasonlóan -, a megfelelő önismeret az álláskeresés esetében is nélkülözhetetlen tényező.
Móricz Kristóf fotója

"A jelentkezők sokszor más problémával jönnek be hozzánk, mint ami a valódi gond. Gyakorlatilag a tüneti szinttel érkeznek" - mondta el az előadó, majd hozzátette, hogy a jelentkezők eleinte gyakran hárítják saját felelősségüket, és külső tényezőkre hivatkoznak. Amíg pedig ebből a gondolkodásmódból nem képesek kimozdulni, addig a készségfejlesztéstől sem várható eredmény.

Eredményeik alapján a hatékony személyes segítséget kiegészítve egy készségfejlesztő tréning is megfelelő terep lehet arra, hogy elinduljon egy olyan önismereti folyamat, amely segít a sokszor kilátástalannak tűnő helyzet kezelésében, és ezen keresztül az elhelyezkedésben. Az említett tréning segítségével végzett tanácsadói munkájuk során általánosan 60 százalékos elhelyezkedési mutatót mértek. Mindemellett örömteli, hogy a trénerek javaslatára előfordul az is, hogy később néhányan terápiás segítséget is kérnek a felmerülő lelki okok további kezeléséhez.

A jó hozzáállás tanulható

A vizsgálat a kompetencia háromszintű modelljén alapszik, amely megkülönbözteti egymástól az ismereteket, a készségeket és az attitűdöt. Ezek közül az attitűd a legkevésbé ismert tényező a jelentkezők számára, holott gyakran ez jelenti a sikeresség legfőbb akadályát. Abból indultak ki, hogy az álláskereséssel szorosan összefügg a személy megküzdési módja, "énhatékonyságának" mértéke, valamint az, hogy inkább külső vagy belső kontrollos működésre hajlamos.

Ebből kiindulva Karner Orsolya számos személyiség és viselkedés szinten megnyilvánuló tényezőt vizsgált kutatásában. Ilyenek például az önértékelés, a társas támogatás, a depressziós állapot, motiváció és energia, tervezés, optimizmus vagy az időstrukturálásra való képesség. Az Ygen tréningjén résztvevők mellett egy olyan csoportot is vizsgált, amelynek tagjai hagyományos módon, egy munkaügyi központon keresztül igyekeznek álláshoz jutni. Végül azt az eredményt kapta, hogy a tréning résztvevői összességében a felsorolt jellemzők mindegyikében nagyobb, pozitív irányú változást mutattak hosszú- és rövidtávon egyaránt, mint a másik vizsgált csoport tagjai.

A probléma belül van

Összefoglalásképpen az előadók azt fogalmazták meg, hogy az álláskeresőknél az elhelyezkedést gyakran személyiség szintű elakadások gátolják, amelyek sokszor rejtve maradnak, mert hárításokkal, látszólagos akadályozó tényezőkkel "maszkolják" azokat. Azzal, hogy tüneti szinten tartják a problémáikat egy játszmafelületet képeznek mind saját maguk, mind a nekik segítő szakemberek számára. A tapasztalat az, hogy amíg a mélyben rejlő okokat nem oldja meg a személy, addig a tudásbeli vagy készségszintű fejlődés, fejlesztés sem vezet sikerre, hiszen ezek a kifogások a legtöbb esetben mankóként szolgálnak a személyes felelősséggel való szembenézés nehézségeinek kezelésében, és ezáltal az "énvédelmet" szolgálják. Egy hatékony tanácsadói helyzetben azonban kialakítható az a biztonságos légkör, ahol az álláskeresők az énvédelem megőrzése mellett tudnak az említett, addig tudattalanul megbúvó okokkal foglalkozni és végül sikeresen el tudnak helyezkedni a munka világában.

Juhász Dániel
UNIXO Consulting

Humánia Pszichológia HR Blog
https://www.facebook.com/humaniablog

Az előadás a XVII. Pszinapszison hangzott el "Csak a hárításaimra figyeljenek mert csalok" - Álláskeresők és az ő személyiségszintű elakadásaik címmel.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hiányszakma az óvodapedagógus is

Országszerte 700 álláshelyet hirdetnek óvodapedagógusoknak. A legnagyobb hiány főként a fővárosban és környékén van. Teljes cikk

Megugrott a kereslet az alkalmi és idénymunkára

Növekszik az igény az alkalmi és idénymunkásokra; az év első hat hónapjában 631 ezer ember szegődött el az egyszerűsített foglalkoztatás kereteiben. Teljes cikk

Az ENSZ szerint a japán kormány kizsákmányolja a fukusimai atomerőműnél dolgozókat

A japán kormány kizsákmányolja és radioaktív sugárzásnak teszi ki a 2011-es földrengésben és szökőárban megkárosodott fukusimai atomerőműnél... Teljes cikk

Eddig tizenöt milliárd forintba került a Paks II. munkatársainak bére

A még csak tervszakaszban lévő paksi beruházásért felelős állami cég munkatársainak átlagos évi bérköltsége 17 millió forint. 42 vezető havi 2... Teljes cikk

Van, aki hazajönne Ausztriából a hosszabb munkaidő miatt

Többen is munkajogi tanácsadást biztosító irodákhoz fordulnak, mert a jövőben még hosszabb lehet a munkaidejük az Ausztriába történő ingázás miatt. Teljes cikk